Σάββατο 1 Ιουνίου 2024

CNN: Άγρια σεξουαλικά βασανιστήρια από Ρώσους σε Ουκρανούς αιχμαλώτους

 



Φρικαλέες πράξεις συστηματικής σεξουαλικής βίας από τους Ρώσους κατήγγειλαν στο CNN κάτοικοι κατεχόμενων περιοχών της Ουκρανίας. 

Οι Ρώσοι, σύμφωνα με τις καταγγελίες, δεν έκαναν διάκριση με βάση το φύλο των θυμάτων τους. Σε αυτά περιλαμβάνονται και άνδρες όπως ο 39χρονος Ραμόν Σαποβαλένκο από τη Χερσώνα ο οποίος συνελήφθη από άπό την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας. Ο Σαποβαλένκο είπε ότι επί μέρες οι Ρώσοι προκαλούσαν ηλεκτροπληξία στα γεννητικά του όργανα, απειλούσαν να τον βιάσουν με μπουκάλι και τον έκαναν να πιστέψει ότι θα τον υποβάλουν σε στείρωση. «Έδειχναν να έχουν ένα φετίχ με τα γεννητικά όργανα. Μερικές φορές άνοιγε η πόρτα και έλεγαν: “θα βγάλουμε τα γκλομπς μας και θα βιάσουμε όλους όσοι βρίσκονται εδώ μέσα"» είπε στο CNN. 

Ανάλογα βιώματα έχουν και άλλοι πολίτες. Μαρτυρίες τους έχεουν καταγραφεί σε εκθέσεις του ΟΗΕ, μολονότι πολλοί αποφεύγουν να μιλήσουν δημοσίως για να μη στιγματιστούν.Η τελευταία ετήσια έκθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας καταγράφει 85 τεκμηριωμένες περιπτώσεις σεξουαλικής βίας στην Ουκρανία τον περασμένο χρόνο με θύματα 52 άνδρες, 31 γυναίκες, ένα κορίτσι κι ένα αγόρι. Σε μια άλλη έκθεση υπηρεσίας του ΟΗΕ καταγράφονται οι μαρτυρίες 60 Ουκρανών πρώην αιχμαλώτων. Οι 39 από αυτούς είχαν υποστεί σεξουαλική βία όσο ήταν κρατούμενοι. 

Στο CNN παρουσίασε τις μαρτυρίες έξι ατόμων που αιχμαλωτίστηκε στη Χερσώνα, στο Ντονέτσκ, στη Ζαπορίγια, στο Χάρκοβο και στην  Κριμαία. Όλοι είπαν ότι οι Ρώσοι δεσμοφύλακες τους έκαναν ηλεκτροσόκ στα γεννητικά όργανα, συχνά με τη χρήση στρατιωτικών τηλεφώνων της σοβιετικής εποχής και απειλούσαν να τους βιάσουν. Ο 29χρονος αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών του ουκρανικού στρατού Ρόμαν Τσερνένκο είπε ότι κατά τη διάρκεια της κράτησης του σε φυλακή στην περιοχή του Ντονέτσκ τα βασανιστήρια ήταν καθημερινά και επαναλαμβάνονταν ακόμη και τρεις φορές κατά τη διάρκεια ενός εικοσιτετραώρου. «Το Tapik είναι ένα στρατιωτικό τηλέφωνο με δύο καλώδια. Το ένα το συνδέουν με τα γεννητικά όργανα, το άλλο με το δάχτυλό του θύματος και απλά συνεχίζουν να ανεβάζουν το ρεύμα, μέχρι το άτομο να τους πει αυτό που χρειάζονται», είπε στο CNN. Μιλώντας λίγες εβδομάδες μετά την απελευθέρωσή του, την ημέρα που έκανε πρόταση γάμου στη φίλη του, ο Τσερνένκο είπε ότι οι σκέψεις του για εκείνη και τη μητέρα του ήταν αυτές που του έδιναν δύναμη να επιβιώσει. «Γελούσαν όταν με βασάνιζαν … μου έλεγαν ότι η μητέρα μου είχε γ@@@@@θεί από Τσετσένους. Πήγαν να με πυροβολήσουν δύο φορές, με απείλησαν με βιασμό», είπε.

«Το βλέπουμε ξανά και ξανά σε διάφορες κατεχόμενες περιοχές. Ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποιούν την ίδια μέθοδο διάπραξης σεξουαλικής βίας, την ίδια μέθοδο εξευτελισμού», δήλωσε η εισαγγελέας Άννα Σοσόνσκα η οποία εκτελεί χρέη επικεφαλής του τμήματος σεξουαλικής βίας που σχετίζεται με τις συγκρούσεις στο Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Ουκρανίας. 

Η Σοσόνσκα είπε στο CNN ότι ένας σημαντικός αριθμός καταγεγραμμένων εγκλημάτων σεξουαλικής βίας από τα ρωσικά στρατεύματα, συμπεριλαμβανομένων της αναγκαστικής γύμνωσης, του ακρωτηριασμού των γεννητικών οργάνων, του βιασμού και της αναγκαστικής έκθεσης σε σεξουαλική βία κατά άλλων, διενεργείται σε βάρος ανδρών. «Ειδικά με τη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος στα γεννητικά όργανα – αυτό είναι το κορυφαίο στη λίστα». Σύμφωνα με τους Ουκρανούς εισαγγελείς, όλα τα τοιχεία που έχουν στη διάθεση τους δείχνουν ότι πρόκειται για μέρος του modus operandi της Ρωσίας στην Ουκρανία. «Παντού όπου βρίσκονταν ρωσικά στρατεύματα, βλέπουμε περιπτώσεις σεξουαλικής βίας και βίας με βάση το φύλο. Το συμπέρασμα είναι ότι φαίνεται πως πρόκειται για ρωσική πολιτική», δήλωσε η Σοσόνσκα. 

Μέχρι τις αρχές Μαΐου, η Ουκρανία κατέγραψε επίσημα 293 περιστατικά σεξουαλικής βίας, αν και η Σοσόνσκα δήλωσε ότι είναι αδύνατο να εκτιμηθεί ο πραγματικός αριθμός των εγκλημάτων που διαπράττονται, ιδίως στα κατεχόμενα εδάφη, όπου δεν έχουν πρόσβαση οι ερευνητές και οι εισαγγελείς. 


tomanifesto.gr



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου