Σάββατο 29 Ιουνίου 2024

Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής επιβεβαιώνει την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης για το ΦΠΑ

 



Το Γραφείο, στη νεότερη τριμηνιαία έκθεσή του, του παραθέτει συμπεράσματα από τη διεθνή βιβλιογραφία, που καταδεικνύουν ότι τυχόν μειώσεις στον ΦΠΑ, ειδικά εάν δεν είναι μόνιμες, συνήθως έχουν περιορισμένη και προσωρινή επίδραση στις τιμές των προϊόντων στα ράφια, ενώ εν τέλει ενδέχεται να ωφελήσουν περισσότερο τις επιχειρήσεις, καθώς όταν οι συντελεστές επανέλθουν στα αρχικά επίπεδα η διάχυση στις τιμές είναι μεγαλύτερη, με αποτέλεσμα το όλο εγχείρημα να αποβαίνει σε βάρος των καταναλωτών.

  • Όπως προκύπτει από ευρεία μελέτη που διεξήχθη σε 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μεταξύ 1996 και 2015, μόνο το 6% των μειώσεων του ΦΠΑ διαχέεται στις τελικές τιμές. Μάλιστα τα οφέλη είναι εφήμερα, καθώς 10 μήνες αργότερα το κόστος για τους καταναλωτές έχει επανέλθει στα προ μείωσης επίπεδα.
  • Αντίθετα, η πανευρωπαϊκή εμπειρία είναι πως οι αυξήσεις στους συντελεστές ΦΠΑ μετακυλίονται στις τελικές τιμές «κατά 34% περίπου», που σημαίνει ότι σε βάθος χρόνου κερδισμένες είναι οι επιχειρήσεις, που διευρύνουν το περιθώριο κέρδους τους.
  • Η τριμηνιαία έκθεση του Γραφείου κάνει επίσης εκτενή αναφορά στο σύνολο της Ευρώπης, αλλά και για την  περίπτωση της Ισπανίας, η έκθεση υπογραμμίζει ότι τα όποια οφέλη από την μείωση του ΦΠΑ για τον καταναλωτή είναι μηδαμινά.
  • Στην Ισπανία, όπου μείωση του ΦΠΑ σε επιλεγμένα αγαθά αρχικά είχε μεγάλη διάχυση στις τιμές στο ράφι, η θετική επίδραση αποδεικνύεται άκρως παροδική, καθώς «υποχωρεί σημαντικά εντός τριμήνου». Σημειώνεται ότι στις μετρήσεις της Eurostat για τον Ιούνιο ο εναρμονισμένος πληθωρισμός στην Ισπανία ήταν 1,4 μονάδες υψηλότερος σε σχέση με την Ελλάδα.

Όσον αφορά την πορεία του πληθωρισμού στη χώρα μας, το Γραφείο σημειώνει πως «παρουσιάζει ισχυρή τάση επιστροφής στον στόχο του 2,0%», που έχει θέσει η ΕΚΤ, δηλαδή σε ένα υγιές επίπεδο που έχει συνάδει με οικονομική ανάπτυξη.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου