Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2024

Παρέμβαση της Εισαγγελίας Θεσσαλονίκης για τους καθηγητές του ΑΠΘ που αρνούνται τις διαδικτυακές εξετάσεις


 

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, για την κατάσταση στα πανεπιστήμια δήλωσε χθες από τις Βρυξέλλες ότι «όλοι θα τεθούν προ των ευθυνών τους».

Η Εισαγγελία Θεσσαλονίκης ξεκίνησε ήδη προκαταρκτική ποινική έρευνα για τη διερεύνηση τέλεσης τυχόν αξιόποινων πράξεων, οι οποίες απορρέουν από την άρνηση των ανεύθυνων και καθηγητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης να συμμετάσχουν στη διενέργεια εξετάσεων εξ αποστάσεως.

Αφορμή για την εισαγγελική παρέμβαση, στάθηκε η απόφαση των Καθηγητών του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ, σύμφωνα με την οποία δεν διασφαλίζεται το αδιάβλητο της διαδικασίας.

Στο ίδιο πνεύμα, κινείται και το Πανεπιστήμιο Πατρών, καθώς χθες, 2/2, η Σύγκλητος μετά από έκτακτη συνεδρίαση, ανακοίνωσε πως την απόφαση για εξ αποστάσεως εξετάσεις θα τη λάβουν μόνο τα τμήματα, που επηρεάζονται από τις καταλήψεις και για συγκεκριμένες περιπτώσεις ενώ η γενική στάση είναι να μην πραγματοποιηθούν διαδικτυακές εξετάσεις.

Και στην Κρήτη υπάρχουν ανάλογες αντιδράσεις μετά την ανακοίνωση της απόφασης της Συγκλήτου για διενέργεια εξ αποστάσεως εξετάσεων. Συγκεκριμένα, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, ύστερα από την ανακοίνωση της απόφασης, υπέβαλαν χθες την παραίτηση από τα διοικητικά τους καθήκοντα δύο καθηγητές της Φιλοσοφικής Σχολής: ο πρόεδρος Ηλίας Κολοβός και ο αντιπρόεδρος, Δημήτρης Μποσνάκης με το Διοικητικό Συμβούλιο του Ενιαίου Φορέα Διδασκόντων της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, να σχολιάζει πως η Σύγκλητος «επιβάλλει με τιμωρητικούς όρους στους ακαδημαϊκούς την ηλεκτρονική διεξαγωγή των εξετάσεών τους».

Εκτός της παρέμβασης στο ΑΠΘ, έχει ήδη παραγγελθεί εισαγγελική έρευνα από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Αντώνιο Ελευθεριάνο, ώστε να εξεταστεί η πιθανότητα ποινικών ευθυνών των πανεπιστημιακών διοικητικών αρχών για τυχόν πράξεις ή παραλείψεις, σχετικά με την αποτροπή των καταλήψεων.

Στη Θεσσαλονίκη, ανάλογη εισαγγελική έρευνα έχει διαταχθεί για να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες για όσους συμμετέχουν σε καταλήψεις αλλά και για τη Διοίκηση του ΑΠΘ.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου