Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2023

Κάνει προκλητικά καραγκιοζιλίκια στους Αμερικάνους ο Ερντογάν και έστησε τον Μπλίνκεν

 


Σε έναν σοβαρό διπλωματικό μαραθώνιο με βασικό στόχο να μην επεκταθεί ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, έχει επιδοθεί η Ουάσιγκτον με τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν να πραγματοποιεί ένα μπαράζ επαφών και συνομιλιών με την Αίγυπτο, την Ιορδανία, την Παλαιστινιακή Αρχή, την Κύπρο και το Ιράκ τις τελευταίες 48 ώρες.

Η αιφνιδιαστική επίσκεψή που πραγματοποίησε στη Βαγδάτη και η καθυστέρηση της μετάβασής του στην Τουρκία, επιβεβαίωσε ουσιαστικά το «χαμηλό βαρομετρικό» που επικρατεί στις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας μετά την εκδήλωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν έφτασε αργά το βράδυ της Κυριακής στην Άγκυρα, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα του Reuters.

Η συνάντηση του Αντονι Μπλίνκεν με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες θα γίνει το πρωί της Δευτέρας.

Ο Άντονι Μπλίνλκεν όμως δεν θα συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν, γιατί ο Τούρκος πρόεδρος αποφάσισε χωρίς ίχνος σοβαρότητας να απομακρυνθεί περισσότερο απο την Δύση κάνοντας καραγκιοζιλίκια στους Αμερικάνους.

Ο Τούρκος πρόεδρος προανήγγειλε την Κυριακή από τη γενέτειρά του Ριζούντα, ότι τη Δευτέρα θα επισκεφθεί μία γειτονική παραμεθόρια περιοχή για να επιθεωρήσει αναπτυξιακά έργα.

Προβάλλοντας αυτά τα δύο «αγκάθια» για τη Δύση, είναι προφανές ότι ο Ερντογάν θέλει σε αυτήν την συγκυρία η Τουρκία να παραμείνει βασικός παίκτης στη διαπραγματευτική φάση για το Παλαιστινιακό όποτε και αν αρχίσει αυτή και έτσι αποφάσισε να απομακρυνθεί απο την Δύση.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου