Πέμπτη 20 Ιουλίου 2023

Δεν πάει ο καταζητούμενος Πούτιν στη Ν. Αφρική για να μη συλληφθεί!

 


Υπό το φόβο της βέβαιης σύλληψής του, ως και άμεσης μεταφοράς στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) της Χάγης, για διαπραχθέντα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, ο Πούτιν δεν θα παραστεί στη Σύνοδο Κορυφής της ομάδας των κρατών BRICS (Bραζιλία, Κίνα, Ρωσία, Ινδία, Νότια Αφρική), που θα πραγματοποιηθεί τον άλλο μήνα στη Νότια Αφρική.

Η κατάσταση τελευταία ήταν εκρηκτική και διάφορες χώρες σε όλες τις ηπείρους ήταν πολύ αρνητικές στη μετάβαση Πούτιν, ενώ κορυφαίες πολιτικές προσωπικότητες της Νότιας Αφρικής επεσήμαναν ότι ο Ρώσος δικτάτορας δεν πρέπει να μεταβεί στη χώρα, γιατί εγκυμονούν πολλοί (ορατοί και αόρατοι) κίνδυνοι.

Σε δήλωση που κυκλοφόρησε χθες το απόγευμα, η προεδρία της Νότιας Αφρικής ανέφερε: «Με κοινή συμφωνία, ο πρόεδρος Πούτιν της Ρωσικής Ομοσπονδίας δεν θα παραστεί στη Σύνοδο Κορυφής, αλλά η Ρωσική Ομοσπονδία θα εκπροσωπηθεί από τον υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ».

Προχθές, ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Σίριλ Ραμαφόσα, είχε ζητήσει άδεια από το ΔΠΔ της Χάγης να μη συλλάβει τον Πούτιν, επειδή κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με κήρυξη πολέμου, σύμφωνα με πληροφορίες από την Πραιτόρια. 

Η Μόσχα ισχυρίζεται ότι δεν είπε στη Νότια Αφρική πως η σύλληψη του Πούτιν, βάσει εντάλματος του ΔΠΔ, θα σήμαινε πόλεμο, αλλά το ΔΠΔ έχει εκδώσει ένταλμα σύλληψης για τον Πούτιν, κατηγορώντας τον για το έγκλημα πολέμου της απέλασης παιδιών από την Ουκρανία στη Ρωσία (μορφή παιδομαζώματος). 

Η Νότια Αφρική, ως μέλος του ΔΠΔ, θα ήταν υποχρεωμένη να τον συλλάβει, αν εμφανιζόταν στη Σύνοδο Κορυφής και να τον παραδώσει στις αρχές για να δικαστεί, κάτι που εύχονται όλοι να γίνει κάποια στιγμή.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου