Σάββατο 22 Ιουλίου 2023

Ιστορική ευκαιρία και δημοκρατικό χρέος η άρση των περιορισμών της ψήφου των απόδημων Ελλήνων έπειτα από 48 χρόνια διαβουλεύσεων

 



Πέντε κόμματα, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Σπαρτιάτες, Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας, που αριθμούν 220 βουλευτές τάχθηκαν υπέρ του νομοσχεδίου που καταργεί όλους τους περιορισμούς στην ψήφο των απόδημων Ελλήνων.

Η άρση των περιορισμών στην ψήφο των απόδημων Ελλήνων συνιστά ιστορική ευκαιρία και η Κυβέρνηση θεωρεί τη ρύθμιση μείζονος σημασίας για πολλούς και πολύ σημαντικούς λόγους, από τους οποίους επισημαίνονται ενδεικτικά οι 5 σημαντικότεροι:

  • Πρώτος λόγος, το γεγονός ότι η απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων του όλου αριθμού των βουλευτών που απαιτεί το Σύνταγμα είναι εφικτή. Ο αριθμός των Βουλευτών των Κοινοβουλευτικών Ομάδων που έχουν εκφραστεί θετικά υπερβαίνει σημαντικά τους 200 που απαιτούνται για την ψήφιση του νόμου.
  • Δεύτερος λόγος, η καθολικότητα στο δικαίωμα ψήφου, που σε δημοκρατικά πολιτεύματα έχουν όλοι οι πολίτες, χωρίς περιορισμούς. Δίνεται η δυνατότητα σε Έλληνες πολίτες που ήδη έχουν δικαίωμα ψήφου και θα μπορούσαν να έρθουν στην Ελλάδα για να ψηφίσουν, να ασκήσουν το δικαίωμα αυτό εκεί που θα βρίσκονται την ημέρα των εκλογών.
  • Τρίτος λόγος, η περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό με την πατρίδα, με τεράστια οφέλη για τη χώρα. Είναι προς το εθνικό συμφέρον οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους να συμμετέχουν στα κοινά και να μην παραγκωνίζονται επειδή ζουν σε άλλη χώρα, θεωρώντας λανθασμένα πως ό,τι γίνεται στην Ελλάδα αφορά μόνο τους εδώ Έλληνες. Είναι προς το συμφέρον μας να κρατήσουμε όλους τους Έλληνες κοντά στην Ελλάδα. Ενισχύοντας τη φωνή τους, δυναμώνουμε τη χώρα μας, τη διευρύνουμε, την κάνουμε να ακουστεί σε όλη τη γη.
  • Τέταρτος λόγος, ο εξορθολογισμός του ισχύοντος πλαισίου, που δημιουργεί σήμερα μια διασπορά δυο ταχυτήτων. Ανάμεσα στους Έλληνες του εξωτερικού που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για εγγραφή στους ειδικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού, ευνοούνται σίγουρα οι πιο εύποροι που μπορούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα μόνο για αυτόν τον σκοπό και όσοι ζουν σε πιο κοντινές χώρες. Η αδικία αυτή πρέπει να αποκατασταθεί.
  • Πέμπτος λόγος, η εναρμόνιση με μια πρακτικά εφικτή και διεθνώς αποδεκτή πρακτική. Η ενημέρωση των εκλογικών καταλόγων με σύγχρονα μέσα μπορεί να είναι άμεση και πλήρης, κάτι που συμβαίνει ήδη σε πάρα πολλές χώρες.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου