Κυριακή 4 Ιουνίου 2023

Στο στόχαστρο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Θα διαλύσουν την οικονομία της χώρας



Αυξήσεις φόρων στα μερίσματα που δικαιούνται να λαμβάνουν κάθε χρόνο χιλιάδες μικρομέτοχοι μεσαίων και μεγάλων εταιριών αλλά και στα αδιανέμητα κέρδη επιχειρήσεων προβλέπoυν τα ανεύθυνα οικονομικά προγράμματα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.

Επιπλέον προβλέπουν σημαντικές μειώσεις στο αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ για δωρεές περιουσιακών στοιχείων και χρηματικών ποσών προς συγγενικά πρόσωπα α’ κατηγορίας, κάνοντας δύσκολες τις μεταβιβάσεις.

Επιπλέον μέσω της αύξησης των φόρων στα μερίσματα που υπερβαίνουν ετησίως ένα συγκεκριμένο ποσό, μέσω έκτακτης πρόσθετης φορολογίας στα κέρδη εκατοντάδων μεγάλων επιχειρήσεων και μέσω της σημαντικής μείωσης του αφορολόγητου ορίου των γονικών παροχών και των δωρεών μπορούν να εξασφαλιστούν επιπλέον φορολογικά έσοδα για να καλυφτούν οι δημοσιονομικές δαπάνες που θα προκαλέσουν οι εισοδηματικές ενισχύσεις και οι λοιπές παροχές που περιλαμβάνονται στα οικονομικά τους προγράμματα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ενέταξε επίσημα στο οικονομικό του πρόγραμμα την αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των μερισμάτων πάνω από τα επίπεδα των 50.000 ευρώ ετησίως. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει την αύξηση του συντελεστή 5% που ισχύει σήμερα για όλα τα ποσά μερισμάτων, σε 10% για το τμήμα πάνω από τα 50.000 ευρώ και μέχρι τα 100.000 ευρώ και στο 15% για το τμήμα που υπερβαίνει τα 100.000 ευρώ.

Ιδια κλιμακωτή φορολόγηση με αυτήν που προβλέπει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει και το ΠΑΣΟΚ για τα μερίσματα. Βάσει των όσων ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ο υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας του Κινήματος Παν. Δουδωνής, τα μερίσματα -αν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας το ΠΑΣΟΚ- θα φορολογούνται κλιμακωτά με 5%, 10% και 15% ανάλογα με το ύψος του συνολικού ετήσιου ποσού που εισπράττει κάθε φυσικό πρόσωπο. 

Στις βασικές εξαγγελίες του φορολογικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ περιλαμβάνεται επιπλέον και η μείωση του αφορολογήτου των 800.000 ευρώ το οποίο ισχύει σήμερα για τις γονικές παροχές και τις λοιπές δωρεές χρηματικών ποσών και περιουσιακών στοιχείων προς συγγενείς α’ κατηγορίας. Η μείωση αυτή θα είναι της τάξεως του 50%, δηλαδή το αφορολόγητο θα περιοριστεί στα 400.000 ευρώ.

Στην απίθανη περίπτωση που αυτά τα δύο κόμματα κυβερνούσαν και εφαρμοστούν οι εξαγγελίες αυτές θα έχουν ως συνέπεια να καταστήσουν τη χώρα μας μη ελκυστική για επενδύσεις από εγχώριους και ξένους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, ενώ παράλληλα θα προκαλέσουν κύμα φυγής ήδη τοποθετημένων στη χώρα μας επενδυτών σε κεφάλαια ελληνικών επιχειρήσεων, σε γειτονικές χώρες όπου το καθεστώς φορολόγησης των επιχειρήσεων είναι και με τα σημερινά δεδομένα ευνοϊκότερο. Εξαιτίας αυτής της μεγάλου εύρους αποεπένδυσης που θα σημειωθεί, η ελληνική οικονομία θα χάσει την αναπτυξιακή της ορμή και θα κινδυνεύσει να επανέλθει σε ύφεση.

Η αύξηση της φορολογίας των μερισμάτων θα προκαλέσει υπέρμετρες πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις ακόμη και σε χιλιάδες φυσικά πρόσωπα-μετόχους πάσης μορφής εταιριών, όπως οι Α.Ε., οι ΙΚΕ και οι ΕΠΕ.

Επιπλέον, οι προθέσεις τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του ΠΑΣΟΚ να μειώσουν σημαντικά το αφορολόγητο των 800.000 ευρώ που ισχύει για τις γονικές παροχές και για τις λοιπές δωρεές προς συγγενικά πρόσωπα α’ κατηγορίας, εφόσον γίνουν πράξη, θα έχουν συνέπεια να επιβληθούν φόροι ακόμη και σε χρηματικά ποσά που δίνουν οι γονείς στα παιδιά τους για να ξεκινήσουν τη ζωή τους. Κι αυτό διότι αν το αφορολόγητο όριο γι’ αυτές τις χρηματικές δωρεές χαμηλώσει στα 150.000-200.000 ευρώ όπως θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ ή στα 400.000 ευρώ όπως σχεδιάζει το ΠΑΣΟΚ, τότε σε πολλές περιπτώσεις οικογένειες που ανήκουν στη μεσαία τάξη θα καλούνται να καταβάλλουν φόρους για ποσά που μεταβιβάζουν τα μέλη τους μεταξύ τους! Κι αυτό θα συμβεί επειδή τόσο το υψηλό αφορολόγητο των 800.000 ευρώ που ισχύει σήμερα όσο και το νέο χαμηλό αφορολόγητο όριο που θα καθιερωθεί χορηγείται και θα εξακολουθεί να χορηγείται εφάπαξ για όλες αθροιστικά τις χρηματικές δωρεές μεταξύ των ιδίων μελών.

Συνεπώς, λόγω της σημαντικής του μείωσης θα εξαντλείται πλέον πολύ γρήγορα και οι επόμενες δωρεές που θα γίνονται μετά την εξάντλησή του θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ με τον συντελεστή 10% που ισχύει ήδη για ποσά μεγαλύτερα του αφορολογήτου!



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου