Πέμπτη 18 Μαΐου 2023

Ελληνικά hoaxes: Αλλοιώθηκε η δήλωση Μητσοτάκη για τα Τέμπη

 



Για παραπλανητική παρουσίαση της απάντησης του πρωθυπουργού για τα Τέμπη από μέσα ενημέρωσης και χρήστες του διαδικτύου κάνουν λόγο τα ελληνικά hoaxes και παραθέτουν τόσο τα παραποιημένα βίντεο όσο και τις ακριβείς απαντήσεις που έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στον Νίκο Χατζηνικολάου.

Το θέμα αυτό είχε προκαλέσει χθες και την αντίδραση της ΝΔ με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Άκη Σκέρτσο να κατηγορεί ευθέως την Κουμουνδούρου για την «κοπτοραπτική» που υπέστησαν οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο κ. Σκέρτσος έκανε λόγο για πολιτική απρέπεια καθώς ο πρωθυπουργός εμφανιζόταν να λέει ότι οι συγγενείς των θυμάτων εργαλειοποιούν την τραγωδία(!) κάτι που όπως αναφέρουν και τα hoaxes ποτέ δεν ειπώθηκε.

Συγκεκριμένα στην ανάρτησή τους τα ελληνικά hoaxes αναφέρουν:

«Διαμοιράζεται τις τελευταίες ώρες στον ηλεκτρονικό τύπο η «είδηση» ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε τους συγγενείς των θυμάτων του πολύνεκρου δυστυχήματος των Τεμπών για «εργαλειοποίηση του ζητήματος», με αφορμή ερώτημα που δέχθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης στον τηλεοπτικό αέρα του ΑΝΤ1. Στα εξεταζόμενα δημοσιεύματα συμπεριλαμβάνεται απόσπασμα από την επίμαχη συνέντευξη, το οποίο κυκλοφόρησε από λογαριασμούς των κοινωνικών δικτύων. Ωστόσο, το εν λόγω βίντεο έχει υποστεί περικοπή και συρραφή με αποτέλεσμα η απάντηση του κ. Μητσοτάκη να τίθεται εκτός πλαισίου αναφοράς. Ας δούμε αναλυτικότερα τι ισχύει.

Παραδείγματα:

hoax001
hoax002
hoax003
hoax004
hoax005



Πλαίσιο

Το βράδυ της Τρίτης 17 Μαΐου του 2023, στο πλαίσιο της προεκλογικής αναμέτρησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον δημοσιογράφο, Νίκο Χατζηνικολάου.

Στο τραπέζι τέθηκαν ζητήματα εξωτερικής επικαιρότητας, όπως για παράδειγμα τα αποτελέσματα των εκλογών στην Τουρκία, καθώς επίσης και ζητήματα που αφορούσαν στην εσωτερική επικαιρότητα, ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου. Ευρύτερα, οι θεματικές σχετίζονταν με την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, την οικονομία, τις παρακολουθήσεις αλλά και τις εξελίξεις στο θέμα της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών.

Σε αυτό το ζήτημα, ο κ. Χατζηνικολάου επισήμανε δύο σημεία:

α) Την απεργία των σιδηροδρομικών υπαλλήλων και την καταγγελία τους σχετικά με το ότι «δεν έχει αλλάξει τίποτα τους 2,5 μήνες που έχουν μεσολαβήσει» από το δυστύχημα.

β) τη μήνυση που κατέθεσαν οι συγγενείς των θυμάτων στον εισαγγελέα εφετών Λάρισας, ώστε να αποδοθούν οι ευθύνες της τραγωδίας.

Ο δημοσιογράφος κατέληξε στο κάτωθι ερώτημα:

Έρχομαι στα Τέμπη. Έχουμε απεργία των σιδηροδρομικών σήμερα, οι οποίοι λένε ότι στους 2,5 μήνες που έχουν μεσολαβήσει από την τραγωδία αυτή δεν έχει αλλάξει τίποτα, ότι εξακολουθούν τα πράγματα να κινούνται με τον ίδιο τρόπο, με αυτόν τον τρόπο που μας οδήγησε στην τραγωδία.

Επίσης, είχαμε σήμερα και την μήνυση των συγγενών κατά παντός υπευθύνου και μιλούν και για ευθύνες πολιτικών προσώπων διαχρονικές, όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων δεκαετιών.

Θέλω να σας ρωτήσω, τι συμπεράσματα έχετε βγάλει από το θέμα αυτό; Τι έχετε κάνει μέχρι σήμερα για να αλλάξει η κατάσταση εκεί και τι σκοπεύετε να κάνετε στο άμεσο μέλλον για να βελτιωθεί αυτή η πολύ άσχημη εικόνα του ελληνικού σιδηροδρόμου;

Τροποποιημένο το βίντεο που αναπαράγεται

Ανάμεσα σε λογαριασμούς των μέσων κοινωνικής δικτύωσης διαμοιράστηκε απόσπασμα από την συνέντευξη του Πρωθυπουργού, το οποίο πλαισιώθηκε ως να απεικονίζει την απάντηση-κατηγορία Μητσοτάκη σε βάρος των συγγενών των θυμάτων της τραγωδίας, οι οποίοι «εργαλειοποιούν το ζήτημα» με το να καταθέτουν μήνυση για την απόδοση των ευθυνών. Το βίντεο συμπεριλήφθηκε σε ρεπορτάζ του ηλεκτρονικού τύπου, που υιοθέτησαν την εν λόγω πλαισίωση.

ΗΟΑΧ για Τέμπη (1)







0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου