Σάββατο 22 Απριλίου 2023

Standard & Poor's: Διατήρησε σταθερή την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα και αναβάθμισε μόνο τις προοπτικές

 



Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor's άφησε αμετάβλητο στo «ΒΒ+» το αξιόχρεο της Ελλάδας αναβαθμίζοντας τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σε θετικές από σταθερές, ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

Η επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας, την οποία ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προσδιόρισε για το β’ εξάμηνο του έτους, μετά δηλαδή τις εκλογές, είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί σε μία από τις επόμενες αξιολογήσεις του S&P, του Fitch ή του DBRS καθώς η αξιολόγηση και των δύο τελευταίων οίκων είναι επίσης ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα και εφόσον συγκροτηθεί γρήγορα η νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη. 

Οι επόμενη αξιολόγηση είναι για τις 20 Οκτωβρίου.

Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η οικονομική ανθεκτικότητα της Ελλάδας, μαζί με την υποστήριξη της ΕΕ, έχουν βελτιώσει τα δημόσια οικονομικά και τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Μετά την ταχύτερη δημοσιονομική εξυγίανση εντός της ΕΕ το 2022, το πρωτογενές ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης της Ελλάδας επέστρεψε σε πλεόνασμα και αναμένουμε περαιτέρω δημοσιονομικές βελτιώσεις τα επόμενα χρόνια.

Οι επενδύσεις αυξήθηκαν στο 21% του ΑΕΠ στο τέλος του 2022, αυξημένες κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες (ppts) τα τελευταία τρία χρόνια. αναμένουμε ότι αυτή η αναπτυξιακή τάση θα συνεχιστεί στηριγμένη στα 30,5 δισεκατομμύρια ευρώ των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ (RRF) που διατίθενται στην Ελλάδα.

Αναθεωρήσαμε την προοπτική μας για την Ελλάδα σε θετική από σταθερή και επιβεβαιώσαμε τις αξιολογήσεις στο BB+/B.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου