Τρίτη 4 Απριλίου 2023

Εθνική επιταγή η επέκταση του φράχτη στον Έβρο

 


Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην εκδήλωση για την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής - επέκτασης του φράχτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα  που έγινε στις Φέρες στον Έβρο ανάμεσα στα άλλα υπογράμμισε:

  • Η επέκταση του φράχτη θα γίνει και θα γίνει ακόμα και με εθνικούς πόρους σε πείσμα όσων αντιδρούν. Αυτή η επένδυση δεν είναι φτηνή είναι όμως απαραίτητη για να θωρακίσουμε τα σύνορά μας. Θα εξακολουθούμε σε όλα τα επίπεδα να διεκδικούμε τη χρηματοδότησή της με ευρωπαϊκούς πόρους. Και πιστεύω ότι ο στόχος αυτός είναι  εφικτός. Όμως η κατασκευή του αποτρεπτικού εμποδίου αποτελεί μια εθνική επιταγή. Αποτελεί ένα λαμπρό  παράδειγμα του κράτους που θέλουμε με  κεντρικό σχεδιασμό από την  πολιτεία, με εξαιρετικό συντονισμό στρατού, αστυνομίας, συνοριοφυλάκων, λιμενικού, εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών. Με διαρκή  εκπαίδευση  σε σύγχρονα μέσα.
  • Η Ελλάδα ακολουθεί μια δίκαιη, αλλά αποτελεσματική πολιτική, η οποία θωρακίζει τα σύνορα της πατρίδας μας, σώζοντας ταυτόχρονα αθώους, χιλιάδες αθώους, κυρίως στο Αιγαίο από τις αδίστακτες συμμορίες των διακινητών. Είναι μία πολιτική που αποτυπώνεται  και στην κατασκευή τεχνητού εμποδίου  επιπλέον  35 ακόμα χιλιομέτρων. Τελικά ο φράχτης θα φτάσει τα 140 χιλιόμετρα και θα απλώνεται σε όλη την μεθόριο του Έβρου. Ήταν και ο φράχτης ένας από τους λόγους που καταφέραμε τα τελευταία χρόνια να αποτρέψουμε σε παραπάνω από 250.000, παράνομους μετανάστες να εισέλθουν στο ελληνικό έδαφος.
  • Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ συνιστά εθνική εξαίρεση. Τελικά επιδιώκει να συνεχίσει το έργο κατασκευής του φράχτη ή όχι; Ή μήπως επιδιώκει τελικά και αυτό το έργο το οποίο έχει κατασκευαστεί να το κατεδαφίσει;
  • Εμείς δεν είμαστε πατριώτες στα λόγια. Πιστεύουμε στον ευρωπαϊκό πατριωτισμό, πιστεύουμε στην ανάγκη της χώρας να μπορέσει να παίξει το ρόλο που της αρμόζει σε μία Ευρώπη η οποία αλλάζει και αυτήν την Ελλάδα της αυτοπεποίθησης, αυτή την ισχυρή Ελλάδα τη χτίζουμε βήμα - βήμα.
  • Είναι ανάγκη η πολιτική εργαλειοποίησης των προσφύγων και των μεταναστών να σταματήσει και να σταματήσει και από την γειτονική χώρα με την οποία έχουμε δυνατότητα να συνεργαστούμε -το έχουμε κάνει στο παρελθόν- και για να διαχειριστούμε αυτό το δύσκολο ζήτημα, το οποίο έχει και μία έντονη ανθρωπιστική διάσταση.
  • Θέλω να τονίσω ότι χαιρετίζουμε την καλή διάθεση που επιδεικνύεται από την Τουρκία τους τελευταίους μήνες. Είμαστε πάντα έτοιμοι να ανταποδώσουμε. Δεν είμαστε όμως αφελείς. Είμαστε προσηνείς αλλά δεν είμαστε αφελείς. Και ελπίζουμε πραγματικά ότι μπορούμε να διαμορφώσουμε καλές συνθήκες ώστε μετά τις εκλογές  στις δύο χώρες να ξανά πιάσουμε το νήμα των διαφορών μας, πάντα όμως με οδηγό το Διεθνές Δίκαιο. Χαιρόμαστε λοιπόν για αυτό το καλό κλίμα αλλά σε καμία περίπτωση δεν επαναπαυόμαστε.
  • Στους τομείς που έχουμε  ελλείψεις ως προς το εργατικό προσωπικό μπορούμε  να δρομολογήσουμε σχήματα διμερών συμφωνιών, όπου θα μπορούμε να υποδεχόμαστε κατοίκους, υπηκόους, άλλων χωρών για να εργάζονται στη χώρα μας. Οι άνθρωποι αυτοί θα έρχονται νόμιμα, θα εργάζονται νόμιμα, θα μπορούν να επιστρέφουν στη χώρα τους και όλο αυτό θα γίνεται νόμιμα και ελεγχόμενα και όχι ανεξέλεγκτα και αυτή είναι η μεγάλη διαφορά της δικής μας πολιτικής στο μεταναστευτικό από την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου