Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2023

Δημιουργείται Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης στον Φλοίσβο

 


Κυρώθηκε χθες από τη Βουλή η σύμβαση δωρεάς μεταξύ της εταιρείας «Κύκλωψ» και του Ελληνικού Δημοσίου, για τη δημιουργία Πάρκου Ναυτικής Παράδοσης με την ονομασία «ΟΔΥΣΣΕΑΣ: Οι Έλληνες και η Θάλασσα», στον Φλοίσβο. Πρόκειται για εξαιρετικά σημαντικό έργο το οποίο θα αποτελεί σημείο αναφοράς σε όσους θέλουν να μελετήσουν την ιστορία του Πολεμικού Ναυτικού και της Εμπορικής Ναυτιλίας.


Για πρώτη φορά το Εμπορικό και Πολεμικό Ναυτικό, αποκτούν κοινή στέγη, καθώς στις εγκαταστάσεις του Πάρκου προγραμματίζεται να φιλοξενηθούν τα κειμήλια, η ιστορία, αλλά και η εκπαίδευση και έρευνα για τη Ναυτιλία. Στα εκθέματα θα περιλαμβάνονται ο θρύλος των ναυτικών επιχειρήσεων των Βαλκανικών Πολέμων, το Θωρηκτό «Γ. Αβέρωφ», η αρχαία τριήρης «Ολυμπιάς», το εμπορικό πλοίο «Hellas Liberty» και το Υποβρύχιο «Πρωτεύς», το οποίο αγοράστηκε από τον εφοπλιστή Άρη Θεοδωρίδη και θα εκτεθεί σε ειδική κατασκευή επί του εδάφους.

Θα κατασκευαστεί επίσης καρνάγιο όπου θα διεξάγονται εκπαιδευτικές δραστηριότητες αναβίωσης της ελληνικής παραδοσιακής ναυπηγικής τέχνης.

Στο κυρίως εκθεσιακό κτίριο θα δημιουργηθεί βιβλιοθήκη με χιλιάδες ιστορικές εκδόσεις, ντοκουμέντα και τεκμήρια ιστορικής καταγραφής σημαντικών γεγονότων του Πολεμικού και Εμπορικού Ναυτικού. Προβλέπεται επίσης η κατασκευή αιθουσών συνεδρίων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Στις πλωτές υποδομές και εγκαταστάσεις θαλάσσιας αναψυχής θα αναπτυχθούν πλωτά εκθέματα, ενώ στον περιβάλλοντα χώρο θα φυτευτούν δέντρα και φυτά σε έκταση 15 στρεμμάτων, ώστε να δημιουργηθεί ένας επιπλέον πνεύμονας πρασίνου στη φαληρική ακτογραμμή.

Η κατασκευή του Πάρκου άρχισε να σχεδιάζεται μετά τον Ιανουάριο του 2021 με την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της «Κύκλωψ». Το Πάρκο θα δημιουργηθεί σε έκταση 30.000 τ.μ. σε θαλάσσια και χερσαία έκταση και το κόστος κατασκευής -που εκτιμάται στα 35 εκατ. ευρώ- θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από την «Κύκλωψ».

Μετά την παράδοση του Πάρκου στο Ελληνικό Δημόσιο, τη διαχείριση θα αναλάβει 7μελές Διοικητικό Συμβούλιο, την πλειοψηφία του οποίου θα κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου