Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2023

Οι βρώμικοι φάκελοι της ΕΛ.ΑΣ.


 

Το τελευταίο εικοσαήμερο, σε γραφεία πολιτικών και δημοσιογράφων έφτασε ένα πολυσέλιδο σημείωμα με πληροφορίες της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων για τη διαφθορά στην ΕΛ.ΑΣ. Φέρει τίτλο «Η διαχρονική διαπλοκή επίορκων αξιωματικών με τα κυκλώματα διαφθοράς» και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, σχεδιαγράμματα με φωτογραφίες ενστόλων και βέλη που περιγράφουν τις μεταξύ τους διασυνδέσεις, υπό τον τίτλο «Greek Mafia». Η αποτύπωση του εν λόγω υλικού σε άτυπο ενημερωτικό και η διαβίβασή του σε ένα μικρό αριθμό αποδεκτών μόνο άσχετη δεν μπορεί να θεωρηθεί με τις πρόσφατες τακτικές κρίσεις στο σώμα. Η προοπτική της αποστρατείας αξιωματικών, με μακρά θητεία στο τιμόνι ευαίσθητων υπηρεσιών, «κόντρα» στην επιθυμία τους να παραμείνουν ενεργοί, μοιάζει, λόγω και της χρονικής αλληλουχίας, να υπήρξε το κίνητρο για τις αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών. Πολλώ δε μάλλον, όταν οι πληροφορίες αναφέρουν ότι της διαρροής είχαν προηγηθεί «προειδοποιητικά πυρά». Επαφές αξιωματικών με λαθρεμπόρους πετρελαίου και τσιγάρων, διαμεσολαβήσεις στελεχών της Κατεχάκη και κυβερνητικών αξιωματούχων για μεταθέσεις «ημετέρων» σε κρίσιμα πόστα είναι ορισμένα μόνον απ’ όσα περιγράφονται στις σελίδες του ενημερωτικού εγγράφου, ένα μέρος τουλάχιστον του οποίου βρίσκεται σε γνώση της «Κ».

«Εθεάθη προσφάτως στα νότια προάστια σε ραντεβού με γνωστό λαθρέμπορο τσιγάρων» αναφέρεται δίπλα στο όνομα αρχιφύλακα. «Το παρόν κύκλωμα συνεχώς προτείνει το όνομά του για τη θέση του διοικητή Ασφαλείας προκειμένου να ελέγχει τα πάντα, ευτυχώς όμως αποκρούεται επιτυχώς έως σήμερα», αναφέρεται δίπλα στο όνομα ανώτερου αξιωματικού. Αντίστοιχα, κάτω από τη φωτογραφία μιας πρώην αξιωματικού, η οποία παραμένει ενεργή στο περιβάλλον του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, υπάρχει η σημείωση: «Τοποθετήσεις αξιωματικών σε νευραλγικές υπηρεσίες».

Ως «αρχηγός όλων των κυκλωμάτων» γίνεται προσπάθεια να περιγραφεί κορυφαίος αξιωματικός του σώματος, ο οποίος μεταπήδησε πριν από μερικούς μήνες σε πολιτική θέση του μεγάρου της λεωφόρου Κατεχάκη. Για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα, οι συντάκτες της έκθεσης επικαλούνται τηλεφωνικές επικοινωνίες του με τον απότακτο αστυνομικό Σπύρο Παπαχρήστου, ο οποίος δολοφονήθηκε σε ταβέρνα στα Μεσόγεια την άνοιξη του 2018. Σε γραπτές επικοινωνίες τους (προέκυψαν από την άρση απορρήτου στο τηλέφωνο του δολοφονηθέντος) ο αξιωματικός εμφανίζεται πρόθυμος να ικανοποιήσει αιτήματα του Παπαχρήστου, ο οποίος πάντως την ίδια εκείνη περίοδο διατηρούσε άριστη επικοινωνία με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα και ταυτόχρονα συγγενικές και κοινωνικές σχέσεις με ισχυρούς επιχειρηματίες, μέλη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αλλά και την Εκκλησία.

Η αξιοπιστία πάντως ορισμένων τουλάχιστον στοιχείων που έχουν αποτυπωθεί στην αναφορά αμφισβητείται από πηγές στο εσωτερικό του σώματος. Φτάνουν δε στο σημείο να μιλήσουν για «συρραφή μηνυμάτων» με στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων. Καθώς μάλιστα το ενημερωτικό φέρεται να συντάχθηκε προ κρίσεων, αποδίδουν τις ανακολουθίες στην προσπάθεια των συντακτών του να χτυπήσουν συγκεκριμένα πρόσωπα ενόψει των αλλαγών που επίκειντο στο σώμα.

Κεντρικός ρόλος στο «δίκτυο» διαφθοράς αποδίδεται δευτερευόντως σε στελέχη που τα προηγούμενα χρόνια συνέδεσαν το όνομά τους με την υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας (ΥΔΕΖΙ) δίχως πάντως να παρατίθενται συγκεκριμένα στοιχεία. «Αναβαθμίστηκε σκανδαλωδώς μετά την υπηρεσιακή του καρατόμηση» γράφουν για τον ένα από αυτούς. «21 συμβόλαια θανάτου ανεξιχνίαστα με εντολή Στ…» για έναν δεύτερο κ.ο.κ.

Το πολυσέλιδο, άτυπο σημείωμα με πληροφορίες της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων φέρει τίτλο «Η διαχρονική διαπλοκή επίορκων αξιωματικών με τα κυκλώματα διαφθοράς».

Τις σχέσεις εν ενεργεία και απόστρατων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. με ανθρώπους του υποκόσμου –της αποκαλούμενης Greek Mafia– είχε αποκαλύψει και η έρευνα της ΕΥΠ το διάστημα 2015-2017. Και τότε είχαν καταγραφεί συνομιλίες και ύποπτες συναντήσεις στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. με επιχειρηματίες της «νύχτας». «Το κύκλωμα έχει καταφέρει να διεισδύσει σε σημαντικές υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας παρέχοντας την απαραίτητη κάλυψη σε καταστήματα με παράνομη δραστηριότητα, χρηματίζοντας εν ενεργεία υψηλόβαθμους αστυνομικούς με τη βοήθεια απόστρατων αξιωματικών», ανέφερε σε εισηγητικό έγγραφό του προς την εισαγγελέα Ξένη Δημητρίου ο τότε διοικητής της ΕΥΠ, Γιάννης Ρουμπάτης.

Κεντρικό ρόλο στη λειτουργία της Greek Mafia απέδιδε η ΕΥΠ στον επίσης δολοφονημένο επιχειρηματία Δημήτρη Μάλαμα. Εκτελέστηκε στη λεωφόρο Αθηνών τον Νοέμβριο του 2019 μπροστά στα μάτια αστυνομικών που ατύπως συμμετείχαν στην προσωπική του ασφάλεια. Ο δολοφονηθείς φέρεται να χρημάτιζε εν ενεργεία και απόστρατους αστυνομικούς προκειμένου να παρέχουν «κάλυψη» σε παράνομους οίκους ανοχής, χαρτοπαικτικές λέσχες κ.ο.κ., με τζίρο εκατομμυρίων.

Το πληροφοριακό υλικό, ωστόσο, που συγκεντρώθηκε τότε και διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Διαφθοράς δεν έλαβε ποτέ μορφή δικογραφίας. Η αρμόδια Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων και δευτερευόντως η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας είχαν δηλώσει αδυναμία να το επεξεργαστούν, επικαλούμενες φόρτο εργασίας. Το αποτέλεσμα ήταν οι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί να παραπεμφθούν σε δίκη με αδύναμο αποδεικτικό υλικό και τελικά να απαλλαγούν, μόλις την Τρίτη, από τις κατηγορίες που αντιμετώπιζαν σε βαθμό πλημμελήματος. Εκκρεμεί η παραπομπή τους σε δίκη για τα κακουργήματα, όμως, είναι άγνωστο εάν και πότε θα πραγματοποιηθεί.

Eως τη δολοφονία του, τον Ιούνιο του 2022 σε πρατήριο ιδιοκτησίας του στη λεωφόρο Μαραθώνος, επιδίωκε να αποκτήσει πρόσβαση σε ευαίσθητες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. και ο έμπορος πετρελαιοειδών Γ.Μ. Η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών κατάφερε, αρχές Ιανουαρίου, να «σπάσει» την κρυπτογράφηση του κινητού του τηλεφώνου εντοπίζοντας επικοινωνίες του με εν ενεργεία αστυνομικό. Το ιστορικό των μεταξύ τους επικοινωνιών εστάλη στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, η οποία όπως όλα δείχνουν το συμπεριέλαβε στην πολυσέλιδη αναφορά που φέρεται να συνέταξε παραμονές των κρίσεων. Η συγκεκριμένη ενότητα φέρει διακριτό τίτλο «Η διαχρονική διαπλοκή επίορκων αξιωματικών με το κύκλωμα λαθρεμπορίου καυσίμων».

«Ο Μ. δωροδοκούσε πλήθος αξιωματικών της Οικονομικής Αστυνομίας, του οργανωμένου εγκλήματος, του Ανθρωποκτονιών, του Τμήματος Εκβιαστών, αλλά και της ΕΥΠ, προκειμένου να χαίρει προστασίας», αναφέρεται στην άτυπη έκθεση. Ο δολοφονηθείς επιχειρηματίας, όπως και ορισμένα βαριά ονόματα της νύχτας που επίσης δολοφονήθηκαν, φέρεται να εισήγε χημικούς διαλύτες από τη Βουλγαρία με τους οποίους νόθευε τα καύσιμα στα πρατήρια ιδιοκτησίας του. Για να συνεχίζει ανεμπόδιστα τη δράση του, χρειαζόταν πρόσβαση σε υπηρεσίες που ασχολούνται με τη δίωξη του λαθρεμπορίου. «Οικονο… (σ.σ. Οικονομική Αστυνομία) είπαμε τον άλλο που έχω ήδη δώσει, σκέψου μήπως για Οργα… (σ.σ. Δίωξη Οργανωμένου Εγκλήματος) δώσουμε κάποιον και πας και εσύ μετά στο εκβι… (σ.σ. Δίωξη Εκβιαστών) και είμαστε κομπλέ» σημειώνεται σε μήνυμα που αντάλλαξε ο επιχειρηματίας με τον αστυνομικό – οδηγό του τον Μάιο του 2022. Αξίζει να τονιστεί ότι μόλις λίγες εβδομάδες νωρίτερα, το αρμόδιο τμήμα της Οικονομικής Αστυνομίας είχε πραγματοποιήσει έφοδο σε πρατήριο συμφερόντων του, εντοπίζοντας κρυφές δεξαμενές και βυτιοφόρα που χρησιμοποιούνταν για τη νόθευση του καυσίμου. Στις μεταξύ τους επικοινωνίες επικαλούνται πληροφορίες που, εάν ευσταθούν και δεν εντάσσονται στο πλαίσιο ενός εσωτερικού πολέμου, είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικές για αρκετούς ακόμη αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. Oπως για παράδειγμα ότι ο δολοφονηθείς Δημήτρης Μάλαμας έκανε δώρα αξίας σε αξιωματικούς που παραμένουν ενεργοί στην Ασφάλεια Αττικής. Αναφορές υπάρχουν και σε ορισμένους αξιωματούχους της Κατεχάκη, αποδίδοντάς τους ρόλο σε τοποθετήσεις και μεταθέσεις ενστόλων.

Και σε αυτή την ενότητα, βέβαια, της άτυπης αναφοράς που διακινήθηκε παραμονές κρίσεων εντοπίζονται ορισμένες «ανακολουθίες». Παρατίθεται ενδεικτικά γραπτό μήνυμα, που αναφέρει ότι στις 19 Μαΐου η Οικονομική Αστυνομία επρόκειτο να διεξαγάγει έρευνα σε πρατήριο της λεωφόρου Καβάλας, με τα στελέχη της υπηρεσίας πάντως να σημειώνουν ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαΐου δεν πραγματοποίησαν ελέγχους.

Συνέχεια στις έρευνες

Oλα τα στοιχεία του ενημερωτικού σημειώματος βρίσκονται στη διάθεση της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, επικεφαλής της οποίας ανέλαβε κατόπιν εισήγησης του υπουργού Τάκη Θεοδωρικάκου ο Παναγιώτης Πούπουζας. Συνεργάτες του υπουργού μάλιστα, αμέσως μετά την πολύωρη συνάντηση των δύο το πρωί της Πέμπτης, προανήγγειλαν εξελίξεις το επόμενο διάστημα. Και η Δικαιοσύνη, ωστόσο, μετέχει στην έρευνα μετά την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου. 


Γιάννης Σουλιώτης

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου