Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023

Stern :«Ερντογάν ο Εμπρηστής»

 


Τον έχουν πάρει χαμπάρι όλοι τον Τούρκο Ερντογάν, και οι φίλοι του πλέον του τον ανέχονται είναι μετρημένοι στα δάχτυλα, ένας από αυτούς είναι ο Αλέξης Τσίπρας.

Στη στάση του Τούρκου προέδρου ενόψει των εκλογών του Μαΐου αναφέρεται και το γερμανικό περιοδικό Stern, το οποίο κυκλοφορεί με τον Ταγίπ Ερντογάν στο εξώφυλλο και με τίτλο «Ερντογάν, ο Εμπρηστής».

«Προκειμένου να διασφαλίσει την εξουσία, ο Τούρκος πρόεδρος προκαλεί επικίνδυνες διενέξεις – και στη Γερμανία», αναφέρεται στον υπότιτλο. Στο σχετικό άρθρο, με τίτλο «Ο ταραχοποιός», το περιοδικό περιγράφει τις επικείμενες εκλογές ως «αγώνα για τη θέση του Ερντογάν στην ιστορία» και θέτει το ερώτημα αν μπορεί ο «αιώνιος σουλτάνος» να πέσει, όταν μάλιστα βρίσκεται στο επίκεντρο της διεθνούς σκηνής.

«Κάποιες φορές δίνεται η εντύπωση ότι ο Τούρκος πρόεδρος αποφασίζει για τις τύχες ολόκληρων περιοχών του κόσμου που ταλανίζονται από κρίσεις. Διαπραγματεύεται με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν ακριβώς όπως και με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι, μπλοκάρει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ακόμα και αν με αυτόν τον τρόπο προσβάλλει τη Συμμαχία στην οποία ανήκει και κάνει τη Δύση να φαίνεται αδύναμη», σχολιάζει ο αρθρογράφος.

Επισημαίνεται ότι «ο Ερντογάν υποδαυλίζει τα πάθη όταν τον συμφέρει, τόσο στις κουρδικές περιοχές της Τουρκίας όσο και στη Συρία και ακόμα και στη Γερμανία, όπου αφήνει σκληροπυρηνικούς να επιτεθούν σε Τούρκους αντιπολιτευόμενους».

Αναφερόμενος στη συμπεριφορά του Ταγίπ Ερντογάν στο εξωτερικό, ο συντάκτης σημειώνει την κλιμάκωση των απειλών προς την Ελλάδα, με την οποία διαφιλονικεί για πολλά νησιά. «”Η Τουρκία παράγει πυραύλους Tayfun. Τι θα συμβεί αν πλήξουν την Αθήνα; Όχι ότι θέλουμε να το κάνουμε αυτό, αλλά να είστε έξυπνοι. Αν συνεχίσετε να εξοπλίζετε τα νησιά, δεν θα κάνουμε τίποτα;”, δήλωσε πρόσφατα ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος γνωρίζει ότι αυτές οι δηλώσεις έχουν απήχηση στο εσωτερικό της χώρας. Ο Ερντογάν χρειάζεται εχθρούς, χρειάζεται το χάος, ώστε να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του. Είναι πολύ καλός στο να δίνει μάχες. Όσο όμως και αν παρουσιάζει εαυτόν ως πολέμαρχο, δεν είναι πιθανό να υπάρξει στρατιωτική αντιπαράθεση με την Ελλάδα», τονίζεται στο άρθρο του γερμανικού περιοδικού.

Σχετικά με τις εκλογές του Μαΐου, ο συντάκτης του άρθρου αναφέρει ότι ο Τούρκος πρόεδρος έχει ανάγκη κάθε ψήφο, ακόμη και αυτή των Τούρκων της Γερμανίας, «τους οποίους προσπαθεί να φέρει με το μέρος του με όλα τα μέσα».




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου