Παρασκευή 6 Μαΐου 2022

Candida Auris: Ποιος είναι ο φονικός μύκητας που εισβάλλει στα νοσοκομεία



Ευρύτερα γνωστός έγινε σήμερα ο μύκητας Candida Auris ο οποίος αποδεικνύεται πολύ ανθεκτικός στα αντιμυκητισιακά και μπορεί να σκοτώσει έναν ασθενή μέσα σε 90 ημέρες.

Ο μύκητας Candida Auris μπορεί να παραμείνει στο δέρμα ενός ανθρώπου, αλλά και σε αντικείμενα στον χώρο, όπως τα έπιπλα και ο εξοπλισμός του νοσοκομείου, για πολύ καιρό. Έτσι, μπορεί να εξαπλωθεί έμμεσα από ασθενή σε ασθενή.

Μπορεί να εισβάλει στο σώμα και να σκοτώσει τον ασθενή, εάν το ανοσοποιητικό του σύστημα έχει ήδη αποδυναμωθεί.

Ο μύκητας Candida auris αποδεικνύεται πολύ ανθεκτικός στις τρεις κύριες κατηγορίες αντιμυκητιασιακών φαρμάκων, αφήνοντας τους γιατρούς με λίγες επιλογές για την θεραπεία των λοιμώξεων που προκαλεί.

Συνήθως, η μόλυνση συμβαίνει αφότου ο ασθενής έχει κλείσει αρκετές εβδομάδες νοσηλείας. Οι πιο συχνά αναφερόμενες λοιμώξεις έχουν βρεθεί σε τραύματα, αιμοφόρα αγγεία και αυτιά. Οι γιατροί βρήκαν τον μύκητα στα ούρα των ασθενών και στις αναπνευστικές οδούς, αλλά δεν είναι σαφές αν ο μύκητας απλώς παραμένει σε αυτά τα σημεία χωρίς να προκαλεί πρόβλημα.

Προς το παρόν, εάν το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι ισχυρό, οι πιθανότητες σας να κολλήσετε μια απειλητική για την ζωή σας μόλυνση με τον μύκητα Candida Auris είναι πολύ χαμηλές. Ο κίνδυνος αυξάνεται εάν έχετε κάποια χρόνια πάθηση, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, ή αν έχετε υποβληθεί σε πρόσφατη χειρουργική επέμβαση, πρόσφατη θεραπεία με αντιμυκητιασιακά, ή σας έχει τοποθετηθεί κεντρικός φλεβικός καθετήρας.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου