Παρασκευή 6 Μαΐου 2022

Η σοβαρή έρευνα αποδίδει - Σε κλοιό 5 ύποπτοι για το έγκλημα στην Marfin

 



Πού βρίσκονται οι έρευνες για την τραγωδία της Marfin, 12 χρόνια μετά; Από την επεξεργασία με νέες ηλεκτρονικές τεχνικές μεθόδους, του παλιού και νέου βιντεοληπτικού υλικού που είχε συγκεντρωθεί, είχαν αναδειχθεί 5 νέοι ύποπτοι.

Τον περασμένο Μάρτιο προσκομίστηκαν αυτά τα νέα στοιχεία από την Αστυνομία, τα οποία προκάλεσαν την προκαταρκτική διερεύνηση αδικημάτων από την Εισαγγελία Αθηνών. Σχεδόν ένα χρόνο μετά, τα στελέχη της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας έχουν λάβει 15 νέες καταθέσεις και αναμένεται να καταθέσουν επιπλέον 20 άτομα. Η αστυνομική έρευνα έχει αντικειμενικές δυσκολίες και καθυστερήσεις που οφείλονταν στον κορονοϊό, κάποιοι μάρτυρες είναι στο εξωτερικό και κάποιοι άλλοι έχουν πεθάνει.

Σε αρχικό στάδιο είχαν παραπεμφθεί να δικαστούν -και τελικά να αθωωθούν- δύο κατηγορούμενοι, με το φάκελο να έχει κλείσει, αλλά να επιστραφεί στην Αστυνομία για περαιτέρω έρευνα. Η αναψηλάφηση της πολύκροτης υπόθεσης ξεκίνησε την άνοιξη του 2020, όταν ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, είχε ζητήσει από τα στελέχη της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής να επεξεργαστούν εκ νέου το προανακριτικό υλικό, όπως βίντεο και φωτογραφίες κ.λπ., σε μια νέα προσπάθεια ταυτοποίησης των δραστών.

Συγκροτήθηκε ειδική ομάδα, η οποία ανέλαβε την επεξεργασία του διαθέσιμου υλικού αλλά και την αναζήτηση νέου, ενώ επικεφαλής τέθηκαν δύο αξιωματικοί, ο ένας από τους οποίους είχε και στο παρελθόν συμμετάσχει στις έρευνες για τα γεγονότα της περιόδου 2010-2012.

Τα στελέχη της ομάδας εντόπισαν ανεπεξέργαστο υλικό από ανοικτές και κλειστές πηγές, φωτογραφίες και βίντεο, που μέχρι σήμερα δεν ήταν στην κατοχή των αστυνομικών και κατέγραφε τις κινήσεις των υπόπτων πριν ή και μετά την καταδρομική επίθεση και τον εμπρησμό του υποκαταστήματος της Marfin στην οδό Σταδίου. Η ομάδα των κουκουλοφόρων που συμμετείχε στον εμπρησμό της τράπεζας είχε ξεκινήσει τη διαδρομή της από την οδό Πατησίων και φέρεται να είχε πυρπολήσει τουλάχιστον δύο ακόμα δημόσια κτίρια στις λεωφόρους Αμαλίας και Συγγρού. Παράλληλα επαναξιολογήθηκαν καταθέσεις μαρτύρων στις οποίες δεν είχε δοθεί η δέουσα προσοχή, όπως για παράδειγμα αυτή αυτόπτη μάρτυρα που φέρεται να είχε έρθει πρόσωπο με πρόσωπο με τους δράστες ακούγοντας τον επικεφαλής να λέει «είπαμε να τους τρομάξουμε, όχι να τους κάψουμε».

Από τα νέα δεδομένα και ευρήματα προέκυπτε η συμμετοχή 8 ατόμων στον εμπρησμό της τράπεζας που οδήγησε στο θάνατο την έγκυο Αγγελική Παπαθανασοπούλου, τον Επαμεινώνδα Τσάκαλη και την Παρασκευή Ζούλια. Για τα τέσσερα από αυτά, τρεις άνδρες και μία γυναίκα, υπήρχαν ενδείξεις της ταυτότητάς τους, ενώ για τα υπόλοιπα τα στοιχεία είναι ασαφή.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου