Κυριακή 8 Μαΐου 2022

Τεράστιες απώλειες θέσεων εργασίας παραδέχεται ο δήμαρχος της Μόσχας


 

Η αποχώρηση των Δυτικών εταιρειών από τη Ρωσία μπορεί να κοστίσει εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, μόνο στη Μόσχα.

Όπως έγραψε σε ανάρτησή του ο δήμαρχος της ρωσικής πρωτεύουσας, Σεργέι Σομπιάνιν, 200.000 άνθρωποι κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά του, παραδεχόμενος για πρώτη φορά τον αντίκτυπο των κυρώσεων στην οικονομία. Πρόσθεσε δε ότι οι αρχές έχουν βάλει στην άκρη 3,36 δισεκατομμύρια ρούβλια, που αντιστοιχούν σε 41 εκατομμύρια δολάρια, για τη στήριξη των ανέργων.

Η συγκεκριμένη είναι η πρώτη επίσημη παραδοχή Ρώσου αξιωματούχου για τις συνέπειες που έχουν στη ρωσική οικονομία και τους πολίτες οι κυρώσεις, αλλά και η αποχώρηση σειράς Δυτικών εταιρειών από τη χώρα ή η αναστολή της λειτουργίας τους, μετά την εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία στα τέλη του Φεβρουαρίου.

Εταιρείες έχουν πουληθεί, γραφεία έχουν κλείσει και η παραγωγή πάρα πολλών ειδών, από μπύρες έως αυτοκίνητα, έχει σταματήσει.

Δεκάδες εξ αυτών, συμπεριλαμβανομένων των McDonald's – που απασχολεί 62.000 υπαλλήλους στη χώρα – έχουν υποσχεθεί να συνεχίσουν να πληρώνουν τους υπαλλήλους τους, τουλάχιστον για κάποια συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Ο Σουηδικός όμιλος, Ingka Group, στον οποίο ανήκει το IKEA, έχει 15.000 εργαζομένους στη Ρωσία. Σύμφωνα με δηλώσεις ανώτατων στελεχών της εταιρείας, η εταιρεία έχει εγγυηθεί στους υπαλλήλους μισθούς τριών μηνών.

Ωστόσο, δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο το διάστημα για το οποίο οι επιχειρήσεις θα μπορέσουν να συνεχίσουν τη στήριξη των υπαλλήλων τους. Ο Σομπιάνιν δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα αναλάβει να τους βοηθήσει.

Στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου, ετοιμάζονται σχέδια βοήθειας που περιλαμβάνουν εκπαίδευση, απασχόληση σε προσωρινά και δημόσια έργα, καθώς και πρωτοβουλίες για οργανισμούς ή εταιρείες, οι οποίες προσλαμβάνουν υπαλλήλους, οι οποίοι έμειναν άνεργοι, επειδή οι επιχειρήσεις τους έφυγαν από τη χώρα.

Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, οι Δυτικές κυρώσεις έχουν χτυπήσει άσχημα τη ρωσική οικονομία ωθώντας τη χώρα προς την πρώτη της στάση πληρωμών για το δημόσιο χρέος της εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα. Ο πληθωρισμός έχει εκτιναχθεί και οι αναλυτές προβλέπουν βαθιά ύφεση.

Δεδομένου ότι η Μόσχα δεν έχει πρόσβαση στα αποθεματικά της σε ξένες τράπεζες – τα οποία έχουν παγώσει λόγω κυρώσεις – προσπαθεί να προωθήσει το σχέδιο πληρωμής σε ρούβλια, και όχι σε δολάρια ή ευρώ όπως προβλέπουν τα συμβόλαια, για τα ομόλογα που ωρίμασαν στις αρχές Απριλίου.

Η Μόσχα έχει διορία έως τις 4 Μαΐου για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, διαφορετικά θα ανακηρυχθεί σε χρεοκοπία από τους Οίκου Αξιολόγησης. Η S&P μιλά ήδη για «επιλεκτική χρεοκοπία» σε αυτές τις εκδόσεις.


Κλειώ Νικολάου

economistas.gr



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου