Σάββατο 21 Μαΐου 2022

Ο νέος στρατηγικός σχεδιασμός για τη φετινή αντιπυρική περίοδο

 


Ο φετινός στρατηγικός σχεδιασμός βασίζεται στην εμπειρία τού παρελθόντος και ειδικότερα των περσινών πυρκαγιών. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις γι' αυτό το βασικό δόγμα είναι πρόληψη, προετοιμασία-ετοιμότητα και άμεση επέμβαση. Στο πλαίσιο αυτό:

Ξεκίνησε ήδη ο καθαρισμός 40.000 στρεμμάτων δασών σε όλη τη χώρα, το κόστος του οποίου ανέρχεται περίπου σε 50 εκατ. Ευρώ και καλύπτεται από ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ.

Για πρώτη φορά φέτος δόθηκε τόσο νωρίς το ποσό των 18.400.000 εκατ. ευρώ προς τους δήμους για τον καθαρισμό των αστικών και περιαστικών δασών, ενώ ο ρόλος των δήμων και των περιφερειών θα είναι αρκετά ενισχυμένος. Παράλληλα, διατίθεται το ποσό των 22 εκατ. ευρώ για καθαρισμούς μέσω του προγράμματος «ΔΡΥΑΔΕΣ». 

Δόθηκαν τα νομοθετικά εργαλεία στους δήμους για τους καθαρισμούς οικοπέδων κι απαγορεύτηκε η πρόσβαση στα δάση και σε περιοχές Natura σε μέρες με βαθμό επικινδυνότητας, 3, 4 και 5 για τον περιορισμό εργασιών σε δρυμούς και Natura που θα περιφρουρεί η ΕΛΑΣ. 

Σημαντική είναι επίσης η θωράκιση για την αντιπυρική περίοδο 11 αρχαιολογικών χώρων έπειτα από τη δομικού τύπου συνεργασία των υπουργείων Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με το υπουργείο Πολιτισμού και το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Σε ευάλωτες και επικίνδυνες περιοχές, όπως η Εύβοια και η Πελοπόννησος θα ενισχυθεί η προεγκατάσταση των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Σε εξέλιξη είναι επικοινωνιακή καμπάνια που θα διαρκέσει όλο το καλοκαίρι. Το κόστος όλης της προσπάθειας αυτής θα καλυφθεί από το ίδρυμα Ωνάση. 

Μετά από 24 χρόνια ξεκίνησε η συνεργασία δασικής υπηρεσίας με την Πυροσβεστική.

Ενεργοποιήθηκαν όλοι οι φορείς και οι υπηρεσίες όπως ο στρατός, η τοπική αυτοδιοίκηση και οι εθελοντές.

Για πρώτη φορά φέτος, η Ελλάδα θα φιλοξενήσει στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος προεγκατάστασης πυροσβεστών (χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή), 250 πυροσβέστες από 6 χώρες, (οι οποίοι θα είναι στη διάθεση του κρατικού μηχανισμού για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο και θα είναι προεγκαταστημένοι σε Αθήνα, Λάρισα και Τρίπολη. Κάποιες από τις αποστολές θα είναι με τα δικά τους μέσα πυρόσβεσης και θα ανταλλάσσουν τεχνογνωσία στην καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών. Για την λειτουργία των ξένων δασοπυροσβεστών έχουν εκπαιδευτεί 75 Έλληνες πυροσβέστες που θα αποτελούν τον σύνδεσμο των ευρωπαίων με τον κρατικό μηχανισμό. Οι ξένες αποστολές είναι από την Βουλγαρία Γαλλία Γερμανία, Ρουμανία, Φινλανδία, Νορβηγία.

Για πρώτη φορά φέτος εφαρμόζεται η περιπολία από αέρος με ζευγάρια αεροσκαφών (1 PZL, 1 Air Tractor ) με 2 και 3 τόνους αντίστοιχα νερού τις κρίσιμες μέρες και σε επικίνδυνες περιοχές (όπως η Εύβοια, η Βοιωτία και η Πελοπόννησος).

Διπλάσιες θα είναι οι περιπολίες στις οποίες θα συμμετάσχει ο στρατός, η πυροσβεστική. Παράλληλα, θα αξιοποιηθούν στις περιπολίες, και κάποιοι από τους 3.000 δασικούς καθώς επίσης θα συνδράμουν και οι εθελοντές.

Ο αριθμός των εθελοντών πυροσβεστών του ΠΣ θα φτάσουν τους 4.000 και θα ενταχθούν σταδιακά στο επιχειρησιακό σχέδιο του ΠΣ. Παράλληλα εκπαιδεύονται 2.100 εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας.

Θα αξιοποιηθεί το τμήμα ΘΗΣΕΑΣ, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που θα περιπολεί με 100 μοτοσυκλέτες σε όλα τα δάση.

Για πρώτη φορά φέτος θα εδρεύει στη χώρα μας μόνιμα ένα ελικόπτερο βαρέως τύπου με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στις αρχές Ιουνίου θα είναι επιχειρησιακά διαθέσιμοι οι 500 δασοκομάντος, εκ των οποίων οι 440 θα είναι δασοπυροσβέστες και οι 60 δασολόγοι δασοπόνοι. Σε αυτούς προστίθενται 90 ειδικά εκπαιδευμένοι πυροσβέστες που θα είναι επικεφαλής των ομάδων. Θα υπάρχουν 6 επιχειρησιακές βάσεις, σε Ελευσίνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Λαμία, Ιωάννινα και Πάτρα. Πρόκειται για αερομεταφερόμενο σώμα με ελικόπτερα που θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν το αντιπύρ ως μέσο κατάσβεσης.

Συνολικά φέτος η χώρα μας μπήκε στην αντιπυρική περίοδο, με περίπου 90 εναέρια μέσα. Ειδικότερα, περίπου 46 θα είναι τα μισθωμένα φέτος, 40 θα είναι από τον εθνικό στόλο, ενώ κάποια θα είναι από το rescEU και από χορηγίες. Τα μισθωμένα εναέρια μέσα είναι 9 ελικόπτερα βαρέως τύπου, 12 μεσαίου τύπου, 8 ελικόπτερα Augusta Bell (πυρόσβεσης και μεταφοράς προσωπικού ταυτόχρονα) και 17 αεροσκάφη Air Tractor (έναντι 6 πέρσι).

Το κόστος συνολικά για την πρόληψη και την καταστολή πρόκειται να ξεπεράσει τα 150 εκατομμύρια ευρώ μεγάλο μέρος του οποίου θα καλυφθεί από χρηματοδότηση της ΕΕ, καθώς και από χορηγίες.


 



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου