Σάββατο 21 Μαΐου 2022

Στόχος μας είναι να καταστεί η Ελλάδα «κόμβος» βιοφαρμακευτικής καινοτομίας

 


Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την περασμένη Πέμπτη ευρεία σύσκεψη με αρμόδιους Υπουργούς και τα μέλη της Ομάδας Εργασίας η οποία έχει αναλάβει την εκπόνηση ενός πλαισίου προτάσεων με στόχο να καταστεί η Ελλάδα «κόμβος» βιοφαρμακευτικής καινοτομίας. Στη σύσκεψη, η Ομάδα Εργασίας -που αποτελείται από κορυφαίες προσωπικότητες διεθνούς εμβέλειας στο επιστημονικό και επιχειρηματικό πεδίο της βιοτεχνολογίας, μεταξύ των οποίων Έλληνες που διαπρέπουν στο εξωτερικό και μέλη της ελληνικής ομογένειας- παρουσίασε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που έχει η Ελλάδα και τα οποία μπορούν να προσελκύσουν μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες ώστε να ιδρύσουν εγκαταστάσεις βιοτεχνολογίας καθώς και τα πιθανά οφέλη που θα έχουν για τη χώρα οι επενδύσεις στον συγκεκριμένο τομέα. Οι προτάσεις που κατέθεσε η Ομάδα Εργασίας επικεντρώνονται σε τέσσερις άξονες:

Την υποστήριξη και οργάνωση της βασικής έρευνας στον τομέα της βιολογίας - βιοτεχνολογίας.

Την προσέλκυση επενδύσεων για την δημιουργία μονάδων παραγωγής φαρμάκων προηγμένης τεχνολογίας (μονοκλωνικά αντισώματα, κυτταρικές θεραπείες, κλπ.).

Τη συνεχή προσέλκυση κλινικών δοκιμών.

Τη δημιουργία εταιρειών που θα παρέχουν υπηρεσίες σε διεθνείς εταιρείες του χώρου.

Για το θέμα αυτό ο Πρωθυπουργός ανέφερε ανάμεσα στ’ άλλα:

Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει επενδυτικό προορισμό. Η έκθεση της Ομάδας Εργασίας καταδεικνύει αυτό που γνωρίζουμε ήδη καλά, τις δυνατότητες που διαθέτει η χώρα μας να προσελκύσει επενδύσεις, ακόμη και σε απαιτητικά πεδία τεχνολογιών αιχμής, όπως είναι η βιοτεχνολογία. Επενδύσεις όπως της Pfizer και της Boehringer Inghelheim δείχνουν άλλωστε την αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας.

Επιδίωξη μας είναι, λοιπόν, να βελτιώσουμε περαιτέρω τις συνθήκες εκείνες που θα επιτρέψουν στη χώρα όχι μόνο να είναι ελκυστική για επενδύσεις, αλλά και να πρωταγωνιστήσει, να μετατραπεί σε «χώρα επιλογής, χώρα αναφοράς» στη βιοφαρμακευτική βιομηχανία.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου