Τρίτη 10 Μαΐου 2022

Στο στόχαστρο η δήμαρχος του Βερολίνου: «Γέμισε την πόλη Ρωσικές σημαίες»

 


Στο στόχαστρο έχει μπει η δήμαρχος του Βερολίνου, Franziska Giffey, καθώς ρωσικές σημαίες κυμάτιζαν σε όλη τη γερμανική πρωτεύουσα σε ένδειξη υποστήριξης στον πόλεμο της Μόσχας στην Ουκρανία, ενώ η αστυνομία φέρεται ότι προχώρησε σε κατάσχεση σημαιών της Ουκρανίας την Κυριακή (8/5).

Σύμφωνα με το Politico, η αστυνομία του Βερολίνου απαγόρευσε την Παρασκευή την ανάρτηση ρωσικών και ουκρανικών σημαιών σε ορισμένες περιοχές στις 8 και 9 Μαΐου, ημέρες εκδηλώσεων για το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη.

Ο Στέφαν Έβερς, γενικός γραμματέας των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) στο Βερολίνο, εκ των κύριων πολιτικών αντιπάλων των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) του Γκίφι, δημοσιοποίησε μια φωτογραφία με ρωσικές σημαίες παρά την απαγόρευση, κάνοντας λόγο για «ντροπή για το Βερολίνο».

«Οι ουκρανικές σημαίες κατασχέθηκαν χθες. Σήμερα οι υποστηρικτές του Πούτιν κυματίζουν με χαρά τη ρωσική σημαία στο Σοβιετικό Πολεμικό Μνημείο στο Treptower Park», έγραψε ο Έβερς στο Twitter.

Σημειώνεται ότι το Κίεβο το Σαββατοκύριακο αντέδρασε με οργή στην απαγόρευση της ουκρανικής σημαίας.

«Το Βερολίνο έκανε λάθος με την απαγόρευση των ουκρανικών συμβόλων», έγραψε ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα στο Twitter το βράδυ της Κυριακής, προσθέτοντας ότι είναι «βαθιά λάθος να τα αντιμετωπίζουμε ισότιμα ​​με τα ρωσικά σύμβολα».

«Η αφαίρεση μιας ουκρανικής σημαίας από τους ειρηνικούς διαδηλωτές είναι επίθεση σε όλους όσοι υπερασπίζονται τώρα την Ευρώπη και τη Γερμανία από τη ρωσική επιθετικότητα με αυτή τη σημαία στα χέρια», συνέχισε.

Η δήμαρχος του Βερολίνου Franziska Giffey απάντησε στην κριτική το Σαββατοκύριακο, τονίζοντας ότι η απαγόρευση της σημαίας ίσχυε μόνο σε μνημεία πολέμου και όχι σε ολόκληρη την πόλη, αλλά η εξήγησή της ελάχιστα στάθηκε ικανή να εκτονώσει την κατάσταση.

Την Κυριακή, ο βουλευτής του CDU Roderich Kiesewetter, ο οποίος βρέθηκε στο Κίεβο την περασμένη εβδομάδα με τον επικεφαλής του κόμματος Φρίντριχ Μερτς, επέκρινε επίσης την απαγόρευση της ουκρανικής σημαίας.

«Βρίσκω πολύ ανησυχητικό το γεγονός ότι σε μια τέτοια ημέρα μνήμης όπως η σημερινή η ουκρανική σημαία απαγορεύεται στο Βερολίνο», είπε ο Kiesewetter. «Πιστεύω ότι είναι πραγματικά ανησυχητικό το γεγονός ότι η αιτία και το αποτέλεσμα αντιστρέφονται εδώ και θα πρέπει να περιμένουμε από τη δήμαρχο Giffey να ακυρώσει μια τέτοια απόφαση της αστυνομίας».


Πηγή




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου