Τρίτη 3 Μαΐου 2022

Ενωμένη η Ε.Ε. λέει ΟΧΙ σε πληρωμή του αερίου με ρούβλια στην Ρωσία

 



Το μήνυμα ότι οι πληρωμές ρωσικού αερίου σε ρούβλια συνιστούν παραβίαση των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας και ότι δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές, έστειλε η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον, μετά το τέλος του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας.

Το ευρωπαϊκό μέτωπο παραμένει αρραγές, και ενιαίο, είπε η Επίτροπος, και η Κομισιόν σύντομα θα παράσχει περαιτέρω διευκρινίσεις στις εταιρείες ως προς τον τρόπο πληρωμής προς την Gazprom και ότι σε κάθε περίπτωση, πρέπει να γίνει σαφές σε κάθε ευρωπαϊκό όμιλο ότι το διάταγμα Πούτιν συνιστά παραβίαση των κυρώσεων.

Η ΕΕ δεν έχει πληροφορίες ούτε για χώρες ούτε για ιδιωτικές εταιρείες που είναι διατεθειμένες να πληρώσουν σε ρούβλια όπως επιθυμεί η Ρωσία, επανέλαβε.

«Η πληρωμή ρουβλίων μέσω του μηχανισμού μετατροπής που διαχειρίζονται οι ρωσικές δημόσιες αρχές και ενός δεύτερου αποκλειστικού λογαριασμού στην Gazprombank αποτελεί παραβίαση των κυρώσεων και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή», δήλωσε συγκεκριμένα η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Κάντρι Σίμσον στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας στις Βρυξέλλες.

«Πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες ετοιμάζονται να πληρώσουν την Gazprom. Πρέπει να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι το διάταγμα Πούτιν συνιστά παραβίαση των κυρώσεων και κάτι τέτοιο δεν θα γίνει δεκτό. Τα κράτη μέλη δεν πρέπει να έχουν ψευδαισθήσεις ότι μπορούν να προχωρήσουν σε τέτοιες ενέργειες», ανέφερε μεταξύ άλλων η Επίτροπος Ενέργειας.

Η Σίμσον υπογράμμισε ότι το επίπεδο αποθήκευσης αερίου στην ΕΕ ξεπερνά το 32% και αυξάνεται περαιτέρω. Από την πλευρά της, η Γάλλίδα υπουργός Περιβάλλοντος, Μπαρμπαρά Πομπιλί, διευκρίνισε ότι δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε όλο το ρωσικό φυσικό αέριο με άλλες πηγές, προσθέτοντας ότι πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια και θερμαινόμαστε.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου