Πέμπτη 14 Απριλίου 2022

Προσπαθεί να κρυφτεί η Τουρκία αλλά τα ΜΜΕ δεν την αφήνουν με φιλορωσικές θέσεις

 


Όπως δεν μπορεί να κρυφτεί ο ΣΥΡΙΖΑ, η αριστερά και η ακροαριστερά στην Ελλάδα, έτσι συμβαίνει και στα καθεστωτικά κράτη ανά τον κόσμο που δεν μπορούν να κρύψουν τα φιλορωσικά αισθήματα, υπέρ του δικτάτορα Πούτιν.

Διαβάζουμε στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ, για Τούρκους απόστρατους στρατηγούς και ναυάρχους που βομβαρδίζουν καθημερινά με συνωμοσιολογικές θεωρίες και απύθμενη προπαγάνδα την κοινή γνώμη αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, προβάλλοντας φιλορωσικές θέσεις και κατηγορώντας για όλα τη Δύση και το ΝΑΤΟ. Η σφοδρή κριτική στη Δύση για το Ουκρανικό, στην Τουρκία, αλλά και σε 2-3 κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ από απόστρατους στρατιωτικούς και διπλωμάτες έχει προκαλέσει «αντιδράσεις» σε κλειστές συσκέψεις επιτελών του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.

Σε φιλοκυβερνητικά μέσα επικοινωνίας προωθείται μια αφήγηση περί της απρόκλητης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, πολύ διαφορετική από τη βασική θέση της Αγκυρας και μάλιστα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην κοινή γνώμη. Τούρκοι απόστρατοι στρατηγοί και συνταγματάρχες εμφανίζονται καθημερινά στα διάφορα τηλεοπτικά προγράμματα και ευθέως επικρίνουν το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, παρά τη Ρωσία, για τα συμβαίνοντα τις τελευταίες 50 ημέρες στην Ουκρανία.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει διχάσει την τουρκική κοινωνία, με τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης να παρουσιάζουν απόστρατους στρατηγούς και σχολιαστές που κατηγορούν, για τον πόλεμο του Πούτιν, την Ουάσινγκτον ως και τη συνεχή εδαφική επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς από τα τέλη της δεκαετίας του ’90. Σημειώνεται ότι η Τουρκία συνεχίζει να παραδίδει οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ως και πυρομαχικά στο Κίεβο από την αρχή του πολέμου τον Φεβρουάριο, ενώ επέκρινε επίσημα τη ρωσική εισβολή ως «παράνομη», καθώς και την προ οκτώ χρόνων προσάρτηση της Κριμαίας.

Ωστόσο, οι τηλεοπτικοί σταθμοί που ευθυγραμμίζονται σε μεγάλο βαθμό με τη θέση της κυβέρνησης Ερντογάν έχουν ως επί το πλείστον στα κανάλια φιλοξενούμενους Τούρκους εθνικιστές-αναλυτές/σχολιαστές, οι οποίοι κατακεραυνώνουν το ΝΑΤΟ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ υποστηρίζουν ότι η Ρωσία προκλήθηκε (!) από τις δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών στον πόλεμο και είναι η ίδια θύμα(!).

Ενας γνωστός ναύαρχος (που διετέλεσε και αρχηγός του στόλου προ χρόνων) χαιρέτισε (!) τη ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία ως «ένα βήμα για τον τερματισμό της ιμπεριαλιστικής Ατλαντικής εποχής, που θα οδηγήσει σε ήττα τις ΗΠΑ!», ενώ ένας άλλος ισχυρίστηκε ότι η Μόσχα εξαπατήθηκε στη σύγκρουση από τους Δυτικούς και έτσι θα αποδυναμωθεί για τα επόμενα χρόνια. Μερικοί ειδήμονες ισχυρίστηκαν ότι μία νίκη της Ρωσίας στην Ουκρανία θα ενθάρρυνε (!) την Τουρκία, ενώ άλλοι υποστήριξαν ότι η Μόσχα δεν σφαγιάζει ανθρώπους, αλλά στην πραγματικότητα άνοιξε μια ευκαιρία για την ειρήνη (!) με το να μην καταλάβει το Κίεβο, παρά το γεγονός ότι ο ρωσικός στρατός απέτυχε πλήρως στην προσπάθειά του να καταλάβει την ουκρανική πρωτεύουσα.

Το τουρκικό κοινό γνώριζε πάντα την ύπαρξη των λεγόμενων Ευρασιανιστών-εθνικιστών σχολιαστών, που βλέπουν τους στόχους και τη γεωγραφία της Τουρκίας να συνδέονται με τη Ρωσία και την Κίνα, ειδικά σε αρκετές ανώτατες τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων. Αλλά αυτή τη φορά όλοι οι απόστρατοι στρατηγοί και συνταγματάρχες που εμφανίζονται στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης έχουν σχεδόν ομόφωνα συμπαραταχθεί με τη Ρωσία.

Η φιλορωσική γραμμή στα μέσα ενημέρωσης έχει προκαλέσει δημόσια αντίδραση μέσα από μια σειρά άρθρων και tweets δύο Τούρκων συνταξιούχων πρέσβεων, των Σελίμ Κουνεράλπ και Τούνκ Ουγκντούλ, οι οποίοι μέχρι πρόσφατα κατείχαν πολύ σημαντικές διπλωματικές θέσεις, αλλά και από γνωστούς υποστηρικτές του ΝΑΤΟ της Ε.Ε. και των Αμερικανών.

Οι δύο συνταξιούχοι διπλωμάτες αναφέρουν ότι είναι βαθιά απογοητευμένοι από τη διαστρέβλωση της αλήθειας και θεωρούν ότι αυτή είναι αποτέλεσμα τριών δεκαετιών αυξανόμενου αντιδυτικισμού που έχει δηλητηριάσει την κοινή γνώμη, ενώ δεν αναλύουν τα γεγονότα και επισημαίνουν ότι οι απόστρατοι στρατιωτικοί απλά «βγάζουν προς τα έξω τα παράπονά τους από την παρουσία τους στο ΝΑΤΟ, περί του οποίου δεν έχουν αντιληφθεί το σύγχρονο ρόλο του»!

Ο αντιαμερικανισμός κυριαρχεί στην Τουρκία από το πραξικόπημα του 1980, το οποίο πιστεύεται ότι υποστηρίχθηκε από την Ουάσινγκτον. Αργότερα, οι επεμβάσεις στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν απλώς ενίσχυσαν περαιτέρω το αντιδυτικό αίσθημα. Η απόφαση των ΗΠΑ να συνεργαστούν με τη συριακό-κουρδική παραστρατιωτική οργάνωση YPG που είναι στενά συνδεδεμένη με το παράνομο (βάσει των πλείστων Δυτικών θέσεων) PKK, ενδυνάμωσε τη δημόσια εχθρότητα κατά του αμερικανικού στρατού. Οι Ευρασιανιστές είναι μια ευρεία πολιτικο-προπαγανδιστική «εκκλησία» και ως επί το πλείστον ακολουθούν τον Ντόγκου Πέριντσεκ, τον ηγέτη του Κόμματος της Πατρίδας. Ο Περιντσέκ πρώην μαοϊκός, πιστεύεται ότι έχει συμπάθειες εντός των κύκλων του κράτους αλλά και του στρατού, από άτομα που επιζητούν στενότερους δεσμούς με τη Ρωσία και την Κίνα. Οι ευρασιανιστικές απόψεις κυριαρχούν συνολικά στην καθημερινή εφημερίδα «Aydinlik», η οποία συνδέεται στενά με τον Περιντσέκ. Η εφημερίδα αρνείται ότι έχει λάβει χώρα γενοκτονία κατά της μειονότητας των Ουιγούρων στην Κίνα και κατηγορεί τα δυτικά μέσα ενημέρωσης ότι δημιούργησαν ψεύτικες σφαγές στην Ουκρανία, για να κατηγορήσουν τη Ρωσία.

Τέτοιες απόψεις εκφράζονται και σε άλλα μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου του πρόσφατα ακμάζοντος Veryansin TV, όπου κοσμικοί Τούρκοι-εθνικιστές, απόστρατοι στρατηγοί και ναύαρχοι επιτίθενται τακτικά στη Δύση. Η κριτική στη Ρωσία και την Κίνα είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Τον περασμένο μήνα, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις σε μια «δεξαμενή σκέψης» που συνδέεται στενά με το κίνημα του Περιντσέκ, την United World International (UWI), που υποστηρίζει τη Μόσχα και συνδράμει στις προσπάθειες της Ρωσίας να διαδώσει παραπληροφόρηση και να επηρεάσει τη κοινή γνώμη κατά της Δύσης. Συνωμοσιολόγοι εμφανίζονται καθημερινά και ανεδαφικά υποστηρίζουν ότι ο κύριος ένοχος στο ζήτημα της Ουκρανίας είναι το ΝΑΤΟ, που είναι καρκίνωμα! Επιπλέον, αναφέρουν ότι δεν θα συμμετάσχουμε στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας γιατί, αν πέσει η Ρωσία, η Τουρκία θα μπορούσε να τεμαχιστεί (!) από τους Δυτικούς.



ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου