Τετάρτη 2 Μαρτίου 2022

Η Ελλάδα είναι έτοιμη να λάβει την πρώτη της πληρωμή από το Ταμείο Ανάκαμψης

 


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε, στις 28/2, τη θετική προκαταρκτική αξιολόγησή της για το πρώτο αίτημα πληρωμής, ύψους 3,6 δισ. ευρώ, που υπέβαλε η Ελλάδα στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Όπως δήλωσε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κυρία Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, «Κατά την άποψή μας, η Ελλάδα είναι έτοιμη να λάβει την πρώτη της πληρωμή από το Ταμείο Ανάκαμψης».

Η Ελλάδα είναι η τέταρτη χώρα που υπέβαλε (29.12.2021) αίτημα πληρωμής, μετά την πλήρη επίτευξη των ορόσημων και στόχων που επιλέχθηκαν στην εκτελεστική απόφαση του Συμβουλίου για την πρώτη δόση. Σημειώνεται πως, συνολικά, μόλις πέντε χώρες έχουν καταθέσει αίτημα πληρωμής, από τις 26 που έχουν υποβάλει Σχέδιο στην Κομισιόν.

Όσον αφορά στα ορόσημα και στους στόχους, συνδέονται με μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις στους τομείς της ενεργειακής απόδοσης, της ηλεκτροκίνησης, της διαχείρισης απορριμμάτων, της αγοράς εργασίας, της φορολογίας, του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, της υγειονομικής περίθαλψης, των δημόσιων συγκοινωνιών, του συστήματος ελέγχου για την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος κ.λπ.

Από αυτά τα χρήματα, τα 1,72 δισ. ευρώ αφορούν σε επιχορηγήσεις και το υπόλοιπο 1,85 δισ. ευρώ σε δάνεια.

Υπενθυμίζεται πως:

Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» περιλαμβάνει ένα συνεκτικό σύνολο μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων, που διαρθρώνεται σε τέσσερις πυλώνες: 1. Πράσινη μετάβαση, 2. Ψηφιακή μετάβαση, 3. Απασχόληση, δεξιότητες, κοινωνική συνοχή, 4. Ιδιωτικές επενδύσεις και μετασχηματισμός της οικονομίας.

Ο προϋπολογισμός του συνολικού Σχεδίου ανέρχεται, σήμερα, σε 30,50 δισ. ευρώ (17,77 δισ. ευρώ επιχορηγήσεις και 12,73 δισ. ευρώ δάνεια). Εξ αυτών, το 13% (3,96 δισ. ευρώ) εκταμιεύτηκε στην Ελλάδα, ως προχρηματοδότηση, στις 9 Αυγούστου του 2021 (2,31 δισ. ευρώ επιδοτήσεις και 1,65 δισ. ευρώ δάνεια).




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου