Τετάρτη 2 Μαρτίου 2022

Μητσοτάκης σε Βαρουφάκη : «Να εξευτελίζεστε μόνο εντός Ελλάδας»

 


Αντιπαράθεση για τη «φινλανδοποίηση» στην Ουκρανία που προτείνει ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τον Γιάνη Βαρουφάκη, με αφορμή την πρόταση για «φινλανδοποίηση» στην Ουκρανία, να σταματήσει να εξευτελίζεται εκτός Ελλάδος.

Αφορμή ήταν το επεισόδιο στο Twitter που προηγήθηκε ανάμεσα στον Γιάνη Βαρουφάκη και τον πρώην πρωθυπουργό της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουπ που αναγκάστηκε να ξεφτιλίσει τον Γιάνη με ένα ν.

Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 πρότεινε να υπάρξει «φινλανδοποίηση» στην Ουκρανία, προκειμένου να σταματήσει ο πόλεμος και η ρωσική εισβολή, ισχυριζόμενος ότι αυτή είναι η καλύτερη επιλογή προκειμένου να υπάρξει «μια ανεξάρτητη, ουδέτερη Ουκρανία. Ρωτήστε τους ανθρώπους της Αυστρίας και της Φινλανδίας που έζησαν με περισσότερη ελευθερία και δημοκρατία κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου από εμάς στην Ελλάδα του ΝΑΤΟ».

«Κύριε Βαρουφάκη, ευτυχώς που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής πρόφτασε και μας έβαλε στην ενωμένη Ευρώπη πριν πρωτοστατήσει ο Ανδρέας Παπανδρέου στο κίνημα των αδεσμεύτων. Σίγουρα άκουσα με πολύ μεγάλη προσοχή τις παρατηρήσεις σας και τις προτροπές σας προς τον ΣΥΡΙΖΑ και προς το Κομμουνιστικό Κόμμα» ανέφερε αρχικά στη δευτερολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ο κ. Βαρουφάκης μας είπε πόσα αντιστασιακά γαλόνια έχει ο ίδιος. Φαντάζομαι δε διαφωνείτε με την αποστολή στρατιωτικού υλικού προς τους Ουκρανούς, για να μπορέσουν οι ίδιοι να υπερασπιστούν την εδαφική τους ακεραιότητα» πρόσθεσε. Και υπογράμμισε: «Και θα σας συνιστούσα από εδώ και πέρα να είστε πιο προσεκτικός, όταν συμμετέχετε σε διεθνή διάλογο για θέματα που δεν τα γνωρίζετε».

«Αν θέλετε, να εξευτελίζεστε εντός Ελλάδας και όχι εκτός, σας παρακαλώ πολύ, με την παρατήρησή σας περί "φινλανδοποίησης", η οποία έδειξε παντελή άγνοια μιας πραγματικότητας. Ότι η "φινλανδοποίηση" δεν αποτέλεσε επιλογή του φινλανδικού λαού, αλλά ουσιαστικά, επιβεβλημένη ανάγκη προσαρμογής στο δίκαιο του ισχυρότερου γείτονα» τόνισε με νόημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον Γιάνη Βαρουφάκη.

Ο Αλεξάντερ Στουπ απάντησε σε ανάρτηση του Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος είχε προτείνει «φινλανδοποίηση» στην Ουκρανία, ισχυριζόμενος μεταξύ άλλων: «Μόνο εκείνοι που βάζουν την αυτοεπικύρωση πάνω από τα συμφέροντα των Ουκρανών εστιάζουν στο δικαίωμα επιλογής του ΝΑΤΟ και απορρίπτουν το καλύτερο αποτέλεσμα: Μια ανεξάρτητη, ουδέτερη Ουκρανία.

» Ρωτήστε τους ανθρώπους της Αυστρίας και της Φινλανδίας που έζησαν με περισσότερη ελευθερία και δημοκρατία κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου από εμάς στην Ελλάδα του ΝΑΤΟ», έγραψε σε ελληνικά και αγγλικά στο Twitter ο Γιάνης Βαρουφάκης.



Η απάντηση από τον πρώην πρωθυπουργό της Φινλανδίας ήταν άμεση. «Σας παρακαλώ σταματήστε την παραπληροφόρηση. Η ουδετερότητά μας δεν ήταν επιλογή, ήταν αναγκαιότητα αφού πολεμήσαμε τη Σοβιετική Ένωση στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Η φινλανδοποίηση είναι η απόλυτη προσβολή για μια χώρα που αναγκάστηκε να συμβιβαστεί με τις δημοκρατικές της αξίες απέναντι σε έναν επιτιθέμενο» έγραψε ο Αλεξάντερ Στουπ. Ο Γιάνης Βαρουφάκης απάντησε εκ νέου, επαναλαμβάνοντας τα περί «φινλανδοποίησης» στην Ουκρανία, αδιαφορώντας για τον αυτοεξευτελισμό του.






0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου