Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2022

Πώς τα Rolex έγιναν καλύτερη επένδυση από τις μετοχές και τα ακίνητα

 

pos-ta-rolex-eginan-kalyteri-ependysi-apo-tis-metoches-kai-ta-akinita0


Ένα ρολόι Rolex αποτελεί καλύτερη επένδυση από τις μετοχές, τα ομόλογα, τα ακίνητα και τον χρυσό. Αυτό δείχνουν τα στοιχεία της αμερικανικής εταιρείας μεταπώλησης ρολογιών Bob Watches, τα οποία επικαλείται το περιοδικό Barron’s.

«Μας προκάλεσε έκπληξη το πόσο έχει αυξηθεί η αξία τους», είπε ο Paul Altieri,  ιδρυτής και CEO της Bob’s Watches.

Συγκρίνοντας την άνοδο στις τιμές του χρυσού και των αμερικανικών ακινήτων την τελευταία δεκαετία, τα στοιχεία δείχνουν ότι τα μεταχειρισμένα ρολόγια Rolex υπερ-απέδωσαν.

Σε σχέση με την πορεία του αμερικανικού χρηματιστηριακού δείκτη Dow Jones, οι αποδόσεις των Rolex ήταν ανάλογες σε βάθος δεκαετίας αλλά σημαντικά υψηλότερες την τελευταία πενταετία.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία, η μέση τιμή ενός μεταχειρισμένου Rolex ήταν χαμηλότερη των 5.000 δολαρίων το 2011, αλλά είχε ξεπεράσει τα 13.000 δολάρια έως τα τέλη του 2021.

Μάλιστα, από την έναρξη της πανδημίας, στις αρχές του 2020, οι τιμές των Rolex αυξήθηκαν όσο είχαν αυξηθεί τα προηγούμενα πέντε χρόνια.

Αιτία; Σύμφωνα με τον Altieri, η αύξηση στις τιμές μεταπώλησης των Rolex οφείλεται σε ένα  ποσοστό 20% στην άνοδο του πληθωρισμού. Κυρίως, όμως, είναι αποτέλεσμα της υψηλής ζήτησης και της περιορισμένης προσφοράς, αφού η παραγωγή της εταιρείας δεν επαρκεί για να καλύψει την αυξημένη ζήτηση.

Για παράδειγμα, το μοντέλο 116500 του Rolex Daytona με το λευκό καντράν, που πωλείται αντί 38.000 δολαρίων μεταχειρισμένο στην αμερικανική αγορά, έχει επίσημη τιμή λιανικής περίπου 13.000 δολαρίων.

Όπως εξηγεί ο Altieri, όταν η Bob’s Watches μπήκε στην αγορά, το 2010, οι τιμές των μεταχειρισμένων ρολογιών ήταν κατά κανόνα 25% έως 40% χαμηλότερες από τις τιμές λιανικής των καινούργιων ρολογιών στα καταστήματα. Τώρα, σε κάποια μοντέλα, οι τιμές των μεταχειρισμένων είναι πολύ υψηλότερες από τις τιμές λιανικής, καθώς τα ρολόγια αυτά είναι δύσκολο να βρεθούν στα μαγαζιά.  

«Δεν βλέπω την Rolex να αυξάνει σημαντικά την παραγωγή για να καλύψει τη ζήτηση, επομένως οι ποσότητες θα παραμείνουν περιορισμένες», λέει ο Altieri, προσθέτοντας ότι μεγάλη αύξηση στη ζήτηση εμφανίζουν και τα ρολόγια Omega.


moneyreview.gr



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου