Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022

Προγεννητική αγωγή - Το σωματείο που χρηματοδοτούσε και ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσά άνω 100.000 ευρώ

 


Το υπουργείο Παιδείας «κατέβασε» τα τρία βίντεο για την προγεννητική αγωγή μετά το σάλο που προκλήθηκε από τις περίεργες και αντιεπιστημονικές απόψεις που περιλάμβανε το πρόγραμμα της «Ελληνικής Εταιρείας Προγεννητικής Αγωγής» για τα σχολεία.

Ιδέες όπως ότι η ζωή του παιδιού ξεκινά από τη στιγμή που η γυναίκα συλλαμβάνει την ιδέα να κάνει παιδί, η κύηση, είναι το σχέδιο και η έγκυος το υλοποιεί, το DNA του παιδιού εξαρτάται από την ποιότητα αγάπης του ζεύγους, η μητέρα, εκτός από το αίμα της, περνάει στο έμβρυο τις σκέψεις της, την πνευματική τροφή, η ομοφυλοφιλία οφείλεται στη μη αποδοχή του φύλου από τη μητέρα, που επιθυμούσε να έχει το παιδί της διαφορετικό φύλο, αποτελούν ένα μέρος μόνο του «μεσαιωνικού χαρακτήρα» θέσεων την Ελληνικής Εταιρείας Προγεννητικής Αγωγής που στάλθηκαν στα σχολεία για διδαχθούν τα παιδιά των γυμνασίων.

Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και ο πρόεδρος του Γιάννης Αντωνίου υποχρεώθηκαν άρον άρον να αποσύρουν τα επίμαχα βίντεο ανακαλώντας τη σχετική έγκριση που το ίδιο είχε δώσει μόλις τον περασμένο Νοέμβριο του 2021. Ωστόσο όπως αποκαλύφθηκε την εταιρία αυτή χρηματοδοτούσε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με ποσά άνω των 100.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα κατήγγειλε η υπουργός Παιδείας Ν.Κεραμέως η συγκεκριμένη μη κερδοσκοπική εταιρία «έχει μακρά ιστορία με το Ελληνικό Δημόσιο. Και θα την διερευνήσουμε. Αυτό όμως που πρέπει επίσης να διερευνηθεί είναι γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ που σήμερα καταγγέλλει το πρόγραμμα της εταιρείας αυτής, επί της διακυβέρνησής του την χρηματοδοτούσε με ποσά άνω των 100.000 ευρώ…».


ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Παράλληλα, είπε ότι η ανάκληση του προγράμματος από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής έγινε κατόπιν παρέμβασής της. Επίσης, κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «ως Κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα για τον εκσυγχρονισμό της παιδείας, αλλά εξακολουθεί να αρνείται κάθε τι σύγχρονο και μεταρρυθμιστικό. Και που βεβαίως δεν τόλμησε να εντάξει τη σεξουαλική αγωγή σε οριζόντια βάση στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα (αρκέστηκε σε μια απλή θεματική εβδομάδα…).»

«Άλλο ένα σκοταδιστικό, αντιεπιστημονικό, προσβλητικό για τα δικαιώματα των γυναικών πρόγραμμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη αποσύρεται άρον άρον» αναφέρει σε παρέμβαση του στα κοινωνικά δίκτυα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Το μη κερδοσκοπικό σωματείο «Ελληνική Εταιρεία Προγεννητικής Αγωγής» έχει χαρακτηριστεί ως «αιρετικό» από την Εκκλησία. Σύμφωνα με πληροφορίες από εκκλησιαστικούς κύκλους, η Εκκλησία αντιμετωπίζει την Εταιρεία Προγεννητικής Αγωγής ως αποκρυφιστική/θεοσοφιστική αίρεση.

«Κάναμε λάθος» λέει στο protothema.gr ο πρόεδρος του ΙΕΠ Γιάννης Αντωνίου, τονίζοντας ότι «οι απόψεις που παρουσιάζονται στα συγκεκριμένα βίντεο είναι αντίθετες με την πολιτική του υπουργείου Παιδείας, εστιάζοντας στο δικαίωμα του ανθρώπου για αυτοδιάθεση». Οι απόψεις, όπως παρουσιάζονται στα βίντεο, «παραπέμπουν σε άλλες εποχές» λέει, υπογραμμίζοντας ότι «από λάθος το ΙΕΠ έδωσε την έγκρισή του στις 4 Νοεμβρίου, προκειμένου να υπογραφεί σχετικά από το υπουργείο περί τις 20 Νοεμβρίου». Επίσης, ευελπιστεί ότι δεν θα έχει παρουσιαστεί στα σχολεία, τονίζοντας ότι παρόμοια έγκριση έλαβαν 1300 προγράμματα, οπότε έγινε γραφειοκρατικό λάθος, όπως είπε.

Τι λένε τα βίντεο

Τα τρία βίντεο αναπαράγουν τη θεωρία του «αγέννητου παιδιού», η σύλληψη του οποίου ξεκινά τη στιγμή που η μητέρα έχει την ιδέα να κάνει ένα παιδί, προκαλώντας σάλο σε social media, με το hashtag #video_γονιμότητας να είναι πρώτο στις τάσεις.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε την προβολή τριών βίντεο στα οποία αναπαράγεται η θεωρία του «αγέννητου παιδιού» που υποστηρίζει ότι η ζωή του βρέφους ξεκινάει από τη σύλληψη της ιδέας της κύησης και ότι η μητέρα, εκτός από το αίμα της, περνάει από το έμβρυο τις σκέψεις της και την πνευματική τροφή. Η υπεύθυνη της μη κερδοσκοπικής εταιρείας, υποστηρίζει ότι η μητέρα εκτός από το αίμα της περνάει στο έμβρυο τις σκέψεις της ως την πνευματική τροφή, ενώ οι ασθένειες συνδέονται με την εγκυμοσύνη, ακόμη κι αν εκδηλωθούν δεκαετίες μετά.

Η Μαλαματένια Ρούλα, από την Εταιρεία Προγεννητικής Αγωγής αναφέρει ότι «τα πάντα ξεκινούν τη στιγμή της σύλληψης του παιδιού». Μάλιστα στηρίζει το επιχείρημα στην αρχαία Κίνα, που μετρούσαν την ηλικία του παιδιού από τη σύλληψη και στα πιστεύω κάποιας αφρικανικής φυλής, τα μέλη της οποίας θεωρούσαν ότι η ηλικία του παιδιού ξεκινά από τη στιγμή που η γυναίκα συλλαμβάνει την ιδέα να κάνει παιδί (!). Η κύηση, αναφέρει, είναι το σχέδιο και η έγκυος τo υλοποιεί. Από τα επιχειρήματα δεν λείπουν και πληροφορίες από την αρχαία ελληνική γραμματεία, με τον Σωκράτη να λέει « ότι μετά τη γέννηση είναι αργά για την οποιαδήποτε αγωγή προς το παιδί» και από την εκκλησία, όπου «…ο άγιος Πορφύριος υποστηρίζει ότι αγωγή υγείας αρχίζει με τη σύλληψη γιατί τότε από την ανυπαρξία περνάμε στην ύπαρξη».

Σύμφωνα με τη θεωρία της μη κερδοσκοπικής εταιρείας, η επιλογή του γενετικού υλικού εξαρτάται από την ποιότητα της σχέσης του ζεύγους. «Όταν το ζευγάρι τη στιγμή της σύλληψης, βρίσκεται σε ανώτερη πνευματική κατάσταση είναι μια εμπειρία που το παιδί την κουβαλάει σε όλη τη ζωή του». Τα παραδείγματα αντλούνται από την αρχαία ελληνική μυθολογία και τα παιδιά που προήλθαν από την ένωση Θεών, καθώς «… οι μύθοι συμβολίζουν την ποιότητα της πνευματικότητας του ζεύγους».


Ισμήνη Χαραλαμποπούλου


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου