Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2021

Υποχρεωτικό εμβολιασμό επιβάλλουν κράτη της Ευρώπης για να προστατέψουν ζωές πολιτών

 


Προσπάθεια Ευρωπαικών κρατών να ανεβάσουν το εθνικό ποσοστό της εμβολιαστικής τους επίδοσης, προκειμένου να φρενάρουν την επέλαση της παραλλαγής «Όμικρον».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατέστησε σαφές, πώς πρώτο ευρωπαϊκό μέλημα αναδεικνύεται η προστασία των πλέον ευάλωτων, δηλαδή των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας.

Πρώτη η Γαλλία πήρε μέτρα υποχρεωτικού εμβολιασμού για να προστατέψει τις ζωές των πολιτών της χώρας. Ο κ. Μακρόν προανήγγειλε ότι «για τους άνω των 65 ετών, από τις 15 Δεκεμβρίου θα πρέπει να δικαιολογήσετε με μια αναμνηστική δόση του εμβολίου την παράταση ισχύος του υγειονομικού σας πάσου» και αυτό ίσχυε πρίν εμφανιστεί η μετάλλαξη «Όμικρον». Το μήνυμα του Μακρόν είναι χαρακτηριστικό: «αντέξαμε όλοι μαζί, συνεχίζουμε να μένουμε ενωμένοι, αλληλέγγυοι και υπεύθυνοι».

Η Αυστρία, κάλεσε όλους τους πολίτες άνω των 12 ετών και τους μόνιμους κατοίκους της χώρας να προσέλθουν από την 1η Φεβρουαρίου στα εμβολιαστικά κέντρα όλης της χώρας. Σε διαφορετική περίπτωση, σύμφωνα με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στις 6 Δεκεμβρίου, οι αρνητές του εμβολιασμού θα βρεθούν αντιμέτωποι με διοικητικά πρόστιμα μέχρι και ποινές φυλάκισης.

«Πρέπει να κοιτάξουμε την πραγματικότητα στα μάτια», δήλωσε ο Καγκελάριος Σάλενμπεργκ, ανακοινώνοντας το σχετικό μέτρο, καθώς «παρά τους μήνες της εφαρμογής της πειθούς, δεν κατορθώσαμε να πείσουμε αρκετούς ανθρώπους να εμβολιασθούν», πρόσθεσε, στη σκιά της υπερφόρτωσης των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας της χώρας.

Ο εθνικός μέσος όρος εμβολιασμού στην Αυστρία δεν υπερβαίνει το 66%, στα μέτρα που κληθούν να αντιμετωπίσουν οι ανεμβολίαστοι πολίτες περιλαμβάνονται δύο κλήσεις από τις τοπικές αρχές σε προγραμματισμένο ραντεβού, που στην περίπτωση που αγνοηθούν, έπεται πρόστιμο 3.600 ευρώ ή φυλάκιση τεσσάρων εβδομάδων, σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν στην εφημερίδα Die Presse. Ακολούθως, το πρόστιμο θα διπλασιαστεί, φτάνοντας τα 7.200 ευρώ σε όσους βρέθηκαν δύο φορές με παράβαση του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Από το μέτρο θα εξαιρούνται όσοι δεν μπορούν να εμβολιαστούν λόγω «κίνδυνου για τη ζωή ή την υγεία», οι έγκυες και τα παιδιά ηλικίας έως 12 ετών.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός έρχεται και στην Γερμανία, ο νέος Καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σόλτς, με τον Υπουργό Υγείας, Γενς Σπαν, έχοντας υπερβεί το φράγμα των 100.000 θανάτων, εξετάζουν την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, καθώς σε συνάντησή του με τους τοπικούς ηγέτες των κρατιδίων, ο κ. Σόλτς υπεραμύνθηκε μιας διακομματικής πρωτοβουλίας για υποχρεωτικό εμβολιασμό, τοποθετώντας την εφαρμογή του μέτρου σε ισχύ ως το τέλος Φεβρουαρίου.

Σχεδόν υποχρεωτικός έχει καταστεί και ο εμβολιασμός στη Ιταλία, καθώς στο πακέτο μέτρο που εξήγγειλε η κυβέρνηση Ντράγκι την περασμένη εβδομάδα ενάντια στην πανδημία, προβλέπεται ο υποχρεωτικός εμβολιασμός (περιλαμβάνοντας και την τρίτη, «αναμνηστική» δόση) για το προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης και τους εργαζόμενους που έχουν πρόσβαση σε οίκους ευγηρίας, το υγειονομικό διοικητικό προσωπικό, τους εκπαιδευτικούς και τη διοίκηση των σχολείων, τις Ένοπλες Δυνάμεις καθώς και τις Αστυνομικές και Σωφρονιστικές δυνάμεις. Όπως ανακοινώθηκε, από 15 Δεκεμβρίου, οι εκπαιδευτικοί, οι αστυνομικοί και οι στρατιωτικοί, θα πρέπει να είναι εμβολιασμένοι.

Επιπλέον, το υγειονομικό «πράσινο πάσο» (Green Pass) θα ισχύει για 9 αντί για 12 μήνες, ενώ από τις 6 Δεκεμβρίου σε όποιον θα μπαίνει σε μέσα αστικής μεταφοράς χωρίς αρνητικό τεστ κορωνοϊού ή πράσινο πάσο, θα επιβάλλεται πρόστιμο από 600 μέχρι 1.000 ευρώ, μετά από σαρωτικούς ελέγχους που θα πραγματοποιούνται από αστυνομικούς, καραμπινιέρους και αστυφύλακες και άνδρες και γυναίκες της ιταλικής οικονομικής αστυνομίας.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου