Τη συνήθη καιροσκοπική και ανεύθυνη στάση της διαφωνίας με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού άνω των 60 με πρόστιμο 100 ευρώ, από τις 16 Ιανουαρίου, σε όσους παραμείνουν ανεμβολίαστοι υιοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, αποδεικνύοντας ότι δεν ενδιαφέρεται για τη δημόσια υγεία αλλά για το πρόσκαιρο πολιτικό όφελος και ότι έχει πάρει διαζύγιο με τις πολιτικές που απαιτούν ανάληψη ευθύνης. Ακόμα και την ευθύνη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Το παιχνίδι άλλωστε του ΣΥΡΙΖΑ με την υποχρεωτικότητα κρατάει μήνες. Το καλοκαίρι ήταν εναντίον, λέγοντας ότι το εμβόλιο πρέπει να είναι προσωπική απόφαση κ.λπ. Κατά τον Σεπτέμβριο, που ο κ. Τσίπρας είδε ότι η πολιτική του κλεισίματος του ματιού στους αρνητές και στους ανεμβολίαστους ναι μεν διατηρεί δίαυλο επικοινωνίας με το γνωστό «αντισυστημικό λούμπεν» ακροατήριο αλλά τον απομακρύνει από το Κέντρο, άρχισε να διορθώνει τη γραμμή του. Στη συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ, είπε για πρώτη φορά ότι «ο υποχρεωτικός εμβολιασμός πρέπει να είναι το τελευταίο στάδιο, αν πρόκειται με αυτόν να επιτευχθεί το τείχος ανοσίας».
Τα πάντα όλα
Λίγες ημέρες πριν από το Πολιτικό Συμβούλιο είχε πάρει κατηγορηματική θέση κατά της υποχρεωτικότητας των εμβολίων, ενώ το προηγούμενο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πάρει σαφή θέση κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού υγειονομικών, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων του μετώπου της λογικής.
Λίγες ημέρες πριν, την ημέρα που προανήγγειλε ότι θα κάνει κόντρα δήλωση στη δήλωση του πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας μίλησε υπέρ της υποχρεωτικότητας, αλλά όχι με ποινές. Είπε μάλιστα ότι πρέπει να επιβληθεί η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών σε αστυνομικούς και στρατιωτικούς, αποδεικνύοντας ότι δεν μιλάει με επιδημιολογικούς αλλά με δημαγωγικούς όρους.
Τώρα, που πριν κυριαρχήσει η μετάλλαξη «Ομικρον» ο πρωθυπουργός επιχειρεί να προλάβει την εξάπλωσή της σε αυτούς που κινδυνεύουν περισσότερο, αποφασίζοντας την υποχρεωτικότητα στους πολίτες άνω των 60, ο κ. Τσίπρας λέει πάλι «όχι». Και μαζί του όλος ο ΣΥΡΙΖΑ. Από τον κ. Πολάκη μέχρι τον κ. Φίλη.
Στοιχεία
Η απόφαση της κυβέρνησης στηρίζεται σε στοιχεία. Σε στοιχεία που λένε ότι στην Πορτογαλία, για παράδειγμα, που είναι εμβολιασμένο το 98% των ανθρώπων πάνω από 60 ετών, οι άνθρωποι νοσούν αλλά δεν γεμίζουν ούτε τα νοσοκομεία ούτε τις ΜΕΘ. Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις να σταθούν με υπευθυνότητα έναντι της κατάστασης, αλλά με την εξαίρεση του Κινήματος Αλλαγής -μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές το ΚΚΕ ακόμα δεν είχε αντιδράσει- έπεσε σε τοίχο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, που από το καλοκαίρι κάνει κωλοτούμπες σχετικά με την υποχρεωτικότητα και το τελευταίο διάστημα εμφανιζόταν απλά να την αποδέχεται, έκανε άλλη μια κωλοτούμπα, σίγουρα όχι την τελευταία.
«Είναι “πινοσετικό μέτρο” και ο ΣΥΡΙΖΑ θα το καταψηφίσει», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, στο ραδιόφωνο του Alpha 9,89. Δανείστηκε τον όρο από τον καθηγητή Γεροτζιάφα, ο οποίος μίλησε και εκείνος για «πινοσετικό μέτρο», κάνοντας τη δική του κωλοτούμπα και διαφωνώντας με την υποχρεωτικότητα, που επί πολλές ημέρες επίμονα ζητούσε. Φαίνεται ότι το μήνυμα που έλαβε από την Κουμουνδούρου μετά τη δήλωσή του εναντίον όσων λένε ότι τα εμβόλια προκαλούν θρομβώσεις, δηλαδή εναντίον του ιδίου του κ. Τσίπρα, έπιασε τόπο.
Διαζύγιο με την υπευθυνότητα
Η Κουμουνδούρου είπε πάλι «παχιά λόγια». Χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό αυτουργό υγειονομικής κρίσης και αποτυχημένο.
«Ο αυτουργός της υγειονομικής καταστροφής, σε απόλυτο πανικό από την πλήρη κατάρρευση του ΕΣΥ και τη θλιβερή ευρωπαϊκή πρωτιά σε θανάτους και σε κρούσματα, αντί να αναλάβει την ευθύνη του, τη μεταθέτει για άλλη μια φορά στους πολίτες. Αυτή τη φορά στοχοποιεί τους άνω των 60 και αντί να ανακοινώσει μέτρα στήριξης του ΕΣΥ, ενθάρρυνσης του εμβολιασμού και αυστηροποίησης των μέτρων υγειονομικής προστασίας, ανακοινώνει μέτρα τιμωρίας και οικονομικής εξόντωσης, που σε καμία άλλη χώρα του κόσμου δεν έχουν εφαρμοστεί. Αποτυχημένος πρωθυπουργός περιορισμένης ευθύνης». Αυτό το «σε καμία άλλη χώρα του κόσμου δεν έχει εφαρμοστεί» αφενός δεν ισχύει, αφετέρου ο ΣΥΡΙΖΑ το είπε άλλη μία φορά και δεν του βγήκε σε καλό. Στην αρχή της πανδημικής κρίσης, όταν ο πρωθυπουργός αποφάσισε το πρώτο lockdown, ενώ πολλές χώρες ακόμα αμφιταλαντεύονταν.
Ο κ. Τσίπρας από την πλευρά του, εκεί που κατηγορούσε τον πρωθυπουργό ότι είχε ρίξει λευκή πετσέτα έναντι του κορονοϊού, τώρα τον χαρακτήρισε «σαμποτέρ του εμβολιασμού» και ζήτησε να δοθούν οικονομικά κίνητρα. Σαν αυτά που είχαν δοθεί στους εφήβους και τα είχε χαρακτηρίσει εξαγορά συνείδησης…
Απάντηση
Εκ μέρους της κυβέρνησης, ο κ. Οικονόμου κάλεσε τον κ. Τσίπρα να τοποθετηθεί συγκεκριμένα επί τριών θεμάτων:
– Αφού δεν συμφωνεί με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τους άνω των 60 ετών, ποια συγκεκριμένα μέτρα προτείνει ώστε οι 520.000 συμπολίτες μας που αποφεύγουν συστηματικά να εμβολιαστούν -αποτελώντας την ηλικιακή ομάδα που κυρίως νοσηλεύεται και στην οποία σημειώνονται οι μεγαλύτερες απώλειες- να σπεύσουν να εμβολιαστούν;
– Είναι στοχοποίηση η συγκεκριμένη απόφαση ή κατάφαση στη ζωή και πράξη δικαιοσύνης απέναντι στους πολύ περισσότερους εμβολιασμένους; Απέναντι σε εκείνους που στερούνται τις υπηρεσίες του ΕΣΥ ενώ τις έχουν ανάγκη, επειδή κάποιοι αρνούνται πεισματικά να εμβολιαστούν;
– Πώς εφαρμόζεται η υποχρεωτικότητα, την οποία ψελλίζει κατά καιρούς, δίχως να προβλέπονται κυρώσεις γι’ αυτούς που παραβαίνουν το νόμο και επιδεικνύουν έλλειψη κοινωνικής ευθύνης; Εκτός και αν επιμείνει στο χωρίς νόημα εφεύρημα της «προαιρετικής υποχρεωτικότητας».
Με τον ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησαν το ΜέΡΑ25 και η Ελληνική Λύση. Το Κίνημα Αλλαγής έκανε μεν λόγο για «αναποτελεσματικότητα που οδηγεί στην υποχρεωτικότητα», επί της ουσίας όμως συμφώνησε με το μέτρο, το οποίο σωστά υπενθύμισε ότι είχε προτείνει. Την ίδια ώρα, και ο Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε ότι δεν μπορεί να διαφωνήσει με οποιοδήποτε μέτρο ωθεί τον κόσμο στον εμβολιασμό.
Ολα τα κόμματα γνωρίζουν ότι ακόμα και χωρίς την απειλή της «Ομικρον» η απόφαση αυτή ήταν επιβεβλημένη όσο παρέμεναν ανεμβολίαστοι 520.000 συμπολίτες μας άνω των 60, ενώ εννέα στους δέκα θανάτους στις ΜΕΘ και επτά στους δέκα διασωληνωμένους αφορούν αυτήν την κατηγορία.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου