Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2021

Ο Τσίπρας ξεμένει από ευρωπαίους φίλους

 


Ανάγνωση πρώτη: ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει τους φίλους του στην Ευρώπη. Πώς; Κρίση στην Πορτογαλία με τη συμμαχική κυβέρνηση Κόστα που φαίνεται να μπαίνει σε αποσταθεροποίηση μετά τη μη ψήφιση του σχεδίου του προϋπολογισμού της από το ΚΚ Πορτογαλίας και το Αριστερό Μπλόκο.

Η Κουμουνδούρου όλο το τελευταίο διάστημα έπαιζε το παράδειγμα της Λισαβόνας για να ενισχύσει το δικό της αφήγημα της προοδευτικής κυβέρνησης και ως πίεση στους δυνητικούς της εταίρους (ΚΚΕ, ΜέΡΑ25, Κίνημα Αλλαγής) με προοπτική την κάλπη της απλής αναλογικής.

Αρα, σύμφωνα με τους πολιτικούς αντιπάλους του ΣΥΡΙΖΑ, τα διδάγματα της Πορτογαλίας έχουν να κάνουν από τη μία με την αποσταθεροποίηση που πυροδοτεί η απλή αναλογική και από την άλλη με τα πειράματα συμπράξεων που δεν έχουν προοπτική.

«Περισσότερο η κρίση στην Πορτογαλία έχει να κάνει με τις πραγματικές αντιθέσεις των εταίρων της κυβέρνησης Κόστα, επίσης δεν τίθεται ζήτημα με την απλή αναλογική αφού ούτε ακριβώς απλή αναλογική είναι εκεί, ούτε δείχνει κάποια φθορά του Κόστα. Περισσότερο το αδιέξοδο είναι των άλλων, ΚΚ και Αριστερού Μπλόκου» λέει στέλεχος της Κουμουνδούρου με βαθιά γνώση των εξωτερικών θεμάτων.

Κι όμως, δεν θα είναι τόσο εύκολο για τον ΣΥΡΙΖΑ να επικαλείται το πορτογαλικό παράδειγμα όπως πριν από μήνες, είναι η έτερη ανάγνωση. Πολλοί πάλι θυμούνται την αποχώρηση του Πάμπλο Ιγκλέσιας από την πολιτική στην Ισπανία για να ενισχύσουν το επιχείρημα πως ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει φίλους έξω. Ας μην ξεχνάμε πως ο τέως ηγέτης των Podemos είχε συνδεθεί με τον Αλέξη Τσίπρα στην κορύφωση της χρηματοπιστωτικής κρίσης αλλά και μετά. Βέβαια ο πρώην πρωθυπουργός εδώ και καιρό πάει παρατηρητής στο PES και έχει διαύλους με τον ισπανό σοσιαλιστή Σάντσεθ.

Μια κριτική όμως που γίνεται είναι πως απλώς αναγκάστηκε λόγω και των δικών του συστημικών μετατοπίσεων, και παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί οργανικές σχέσεις με τους Podemos.

Χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, παραβρέθηκε και χαιρέτισε στο συνέδριο των Podemos τον περασμένο Ιούνιο.

«Παρά την αποχώρηση του Ιγκλέσιας, η Γιολάντα Ντίας, που είναι η τωρινή επικεφαλής των Podemos, είναι και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εργασίας και πιο δημοφιλής απ’ τον Σάντσεθ στην Ισπανία» λένε συριζαϊκές πηγές.

Αρνητική εξέλιξη

Ενισχυτικό των παραπάνω επιχειρημάτων πως λιγοστεύουν οι φίλοι του Αλέξη Τσίπρα στην Ευρώπη είναι η πρόσφατη παραίτηση του Ζόραν Ζάεφ στη Βόρεια Μακεδονία.

Πρόσωπο που συνδέθηκε στενά με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και βέβαια λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών, σήμερα είναι σε πολιτική αποδρομή, αν και στη γειτονική χώρα θα βρεθεί, όπως όλα δείχνουν, λύση εκ των ενόντων αφού οι εκλογές είχαν γίνει πολύ πρόσφατα, πριν από έναν χρόνο.

Οπως λένε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο Ζάεφ πλήρωσε την καθυστέρηση της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας του αλλά και προβλήματα με πανδημία και οικονομία, ενώ θεωρούν πως είναι συνολικά αρνητική εξέλιξη, αφού παίρνει κεφάλι ο εθνικισμός σε όλα τα Δυτικά Βαλκάνια. «Θα είναι πλήγμα για τον Ζόραν αν η ΕΕ δεν προχωρήσει την ένταξη της χώρας» συμπληρώνουν.

Και η κρίση και καθίζηση του Die Linke στη Γερμανία εγγράφεται στην υποχώρηση των «φίλων» του ΣΥΡΙΖΑ, αν και όπως λέει το ρεπορτάζ, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έχει επαφή με τον Σολτς.

Ας μην ξεχνάμε πως η Κουμουνδούρου σε αυτή τη φάση μοιάζει να ισορροπεί μεταξύ σοσιαλιστών και αριστερών δυνάμεων στην Ευρώπη, ευελπιστεί να γίνει η δύναμη-γέφυρα μεταξύ τους, αν και η κριτική που της ασκείται είναι πως γέρνει ανάλογα με την κάθε φορά δυναμική των συντρόφων – αριστερών ή σοσιαλιστών.


Δημήτρης Ν. Μανιάτης

Πηγή : in.gr



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου