Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2021

Η επόμενη μέρα του ΟΑΕΔ, μέσω του «Ελλάδα 2.0»


 

Κεντρικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσει ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου «Προγράμματος για τους Πολλούς» που έχει σχεδιάσει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με στόχο την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των πόρων 2,6 δισ. ευρώ που του αναλογούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Συγκεκριμένα, οι δράσεις του Οργανισμού αφορούν σε πόρους άνω των 2,1 δισ. ευρώ, δηλαδή πάνω από το 80% του συνόλου των δράσεων του υπουργείου, μέσω του Εθνικού Σχεδίου «Ελλάδα 2.0».

Οι δράσεις θα απορροφήσουν πάνω από 1 δισ. ευρώ για την κατάρτιση 150.000 πολιτών, μέχρι το τέλος του 2022 και συνολικά 500.000 πολιτών, μέχρι το τέλος του 2025, στις βασικές ψηφιακές δεξιότητες και σε τομείς αιχμής και ειδικότητες υψηλής ζήτησης, με στόχο να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις της αγοράς εργασίας.

Οι νέες πολιτικές για τους ανέργους περιλαμβάνουν 540 εκατ. ευρώ για ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, με τις οποίες θα δημιουργηθούν περισσότερες από 74.000 νέες θέσεις εργασίας, με έμφαση σε ομάδες που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα ένταξης και επανένταξης στην αγορά εργασίας. Σε αυτές τις δράσεις περιλαμβάνονται οι εξής:

15.000 θέσεις εργασίας 6 μηνών, συνοδευόμενες από 3 μήνες εντατικής κατάρτισης σε τομείς υψηλής ζήτησης (κυρίως ψηφιακής οικονομίας), με προϋπολογισμό 92 εκατ. ευρώ.

12.000 θέσεις απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας για νέους 18-30 ετών, με προϋπολογισμό 68 εκατ. ευρώ.

10.000 θέσεις εργασίας 1-2 ετών για ειδικές και ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού (π.χ. άνεργες μητέρες, μακροχρόνια άνεργοι άνω των 55 ετών, ΑμεΑ), με προϋπολογισμό 111 εκατ. ευρώ.

10.000 θέσεις εργασίας 18 μηνών για μακροχρόνια ανέργους άνω των 45 ετών σε περιοχές-θύλακες υψηλής ανεργίας, με προϋπολογισμό 120 εκατ. ευρώ.

5.000 θέσεις εργασίας 15 μηνών στο πλαίσιο της ανάπτυξης της πράσινης οικονομίας, με έμφαση στις γυναίκες και με προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ.

Στον τομέα των παθητικών πολιτικών, θα υλοποιηθεί πιλοτικό πρόγραμμα, ύψους 104 εκατ. ευρώ, για την αποτελεσματικότερη στήριξη των ανέργων, με ιδιαίτερη έμφαση στους μακροχρόνια ανέργους και με στόχο την ταχύτερη εργασιακή επανένταξή τους.

Επιπλέον, 274 εκατ. ευρώ θα επενδυθούν για τον εξοπλισμό, την ανακαίνιση και την κατασκευή νέων εργαστηρίων και υποδομών, καθώς και για επικαιροποιημένα προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στις αναβαθμισμένες δομές του ΟΑΕΔ.

Για την επιτυχημένη υλοποίηση των παραπάνω, ο ΟΑΕΔ θα εκσυγχρονιστεί και θα ενισχυθεί με 101 εκατ. ευρώ για την επιμόρφωση και την αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού του, καθώς και των ψηφιακών και των κτιριακών υποδομών του.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου