Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2021

Υποχρέωση μας να φυλάσσουμε τα σύνορα

 


Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψη του στον χώρο του πρώην Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Βαθύ της Σάμου:

Η κυβέρνηση αυτή έχει κάνει πράξη την πολιτική της δέσμευση για ασφαλή και δίκαιη φύλαξη των συνόρων της πατρίδας μας.

Η Ελλάδα έχει σύνορα στη θάλασσα και τη στεριά. Η Ευρώπη έχει σύνορα στη θάλασσα και τη στεριά και υποχρέωσή μας είναι αυτά τα σύνορα να τα φυλάσσουμε.

Η εικόνα σήμερα, συνολικά στα νησιά δεν έχει καμία σχέση με την εικόνα την οποία παραλάβαμε εμείς, όταν ο ελληνικός λαός μάς εμπιστεύτηκε τη διακυβέρνηση του τόπου πριν από 27 μήνες.

Οι μεταναστευτικές ροές έχουν μειωθεί σε σχέση με το 2019 κατά 90%. Ουσιαστικά, έχουμε συντρίψει τα κυκλώματα διακινητών.

Ταυτόχρονα, έχουμε δουλέψει πολύ ουσιαστικά ώστε να επιταχύνουμε τις διαδικασίες χορήγησης ασύλου έτσι ώστε πολύ γρήγορα να γνωρίζουμε ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι δικαιούνται καθεστώς προστασίας και ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι πρέπει να επιστραφούν στις χώρες προέλευσης. Τους πρώτους η πατρίδα μας θα τους υποδεχθεί με ανοιχτή αγκαλιά. Και έχει τη δυνατότητα και την εμπειρία να τους ενσωματώσει ουσιαστικά στην ελληνική κοινωνία.

Ταυτόχρονα, θα εξακολουθούμε, με όλη τη δύναμη της φωνής μας, να θέτουμε το ζήτημα του προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος στα ευρωπαϊκά fora. Εξηγώντας ότι το πρόβλημα αυτό δεν είναι πρόβλημα μόνο ελληνικό αλλά ένα πρόβλημα βαθύτατα ευρωπαϊκό. Και ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν μπορεί να εξαντλείται μόνο στη χρηματοδότηση της υπερσύγχρονης δομής, την οποία θα επισκεφτούμε στη συνέχεια, αλλά θα πρέπει να καταλήξει τελικά σε ένα κοινό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, το οποίο με δίκαιο τρόπο θα επιμερίζει τις ευθύνες διαχείρισης ενός σύνθετου προβλήματος, το οποίο αφορά ολόκληρη την Ευρώπη συνολικά.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου