Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2021

Αποκάλυψη για ΣΥΡΙΖΑ: Τα γκάλοπ πάγωσαν τον Τσίπρα

 



Μεγάλη απογοήτευση και αλλαγή σχεδίων έφεραν στην Κουμουνδούρου οι δημοσκοπήσεις του Σεπτεμβρίου.

Οι προβλέψεις του Αλέξη Τσίπρα και των ανθρώπων του για άμεση κατάρρευση της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητοτάκη και αναγκαστική προσφυγή στις κάλπες το φθινόπωρο διαψεύστηκαν και η Κουμουνδούρου ψάχνει νέο αφήγημα για να αντιμετωπίσει διαλυτικές τάσεις στο κομματικό ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και να καταφέρει να απευθυνθεί στο μεγάλο κομμάτι της κοινής γνώμης που έχει γυρίσει την πλάτη στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής, τα δημοσκοπικά δεδομένα του Σεπτεμβρίου παρουσιάστηκαν στον κ. Τσίπρα και τους επιτελείς του τις προηγούμενες ημέρες, με βασικό συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση καταγράφει πολύ μικρότερη φθορά από όσοι περίμεναν οι ίδιοι, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ όχι απλά αδυνατεί να την εισπράξει, αλλά δεν καταφέρνει ούτε καν να κινήσει το ενδιαφέρον  της κοινής γνώμης.

Στην παρουσίαση των δημοσκοπήσεων προς τον κ. Τσίπρα και το επιτελείο του μεταφέρθηκε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης  και η κυβέρνηση ξεπέρασαν με αμυχές ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι.  Μεταφέρθηκε ακόμα ότι βοηθούσης της πανδημίας που πάγωσε τον πολιτικό χρόνο, η κυβέρνηση παρουσιάζει υψηλά ποσοστά αποδοχής για τα δυόμισι χρόνια που κυβερνά και ότι η μεγάλη πλειοψηφία της κοινής γνώμης είναι στραμμένη προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος  διαθέτει πολλά όπλα για να καλύψει και να υπερκεράσει τη φθορά, η οποία δεν έχει αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά.

Ειπώθηκε χαρακτηριστικά ότι ενώ το ποσοστό των ανθρώπων που δηλώνουν ικανοποιημένοι από το έργο της κυβέρνησης έχει πέσει στο πιο χαμηλό σημείο αυτών των δυόμισι χρόνων, είναι ακόμα πολύ υψηλό και δεν συνοδεύεται από αύξηση -έστω και μικρή- όσων δηλώνουν ικανοποιημένοι από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Ετερο δυσάρεστο που είδαν τα στελέχη της Κουμουνδούρου από την ανάλυση του κύματος των δημοσκοπήσεων του Σεπτεμβρίου, είναι ότι σε αντίθεση με αυτό που περίμεναν για την κυβέρνηση, μόνιμα χαρακτηριστικά έχει αποκτήσει η δημοσκοπική ακινησία του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν κανείς δεν εξέλαβε τις προτάσεις που παρουσίασε ο κ. Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη ως εναλλακτική πρόταση, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία της κοινής γνώμης έδειξε αδιαφορία και αποστροφή. Κάποιος φέρεται να είπε ότι στη διαδικασία που αφορά την ανάλυση των ποιοτικών χαρακτηριστικών των δημοσκοπήσεων, όταν παρουσίασαν προτάσεις που έκανε ο κ. Τσίπρας από το βήμα της ΔΕΘ χωρίς να λένε ποιος τις έκανε, οι ερωτηθέντες εκφράζονταν θετικά για αυτές και μόλις μάθαιναν ότι αυτά τα πρότεινε ο κ. Τσίπρας περνούσαν σε αρνητική στάση και αντίδραση.

Και αν πέρυσι τον Σεπτέμβριο λόγω πανδημίας αυτό ήταν κάτι εξηγήσιμο, φέτος τον Σεπτέμβριο, που η κυβέρνηση έχει βγει από ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι, η ανοσία της στη φθορά έχει τελειώσει και οι πολίτες αναζητούν εναλλακτική, δεν είναι, παρά μόνον με έναν τρόπο.

Ο  πολιτικός λόγος του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ είναι σε λάθος κατεύθυνση, όπως εξήγησαν οι αναλυτές στα στελέχη της Κουμουνδούρου. «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κυβερνητικό παρελθόν και δεν μπορεί πλέον να σηκώνει το λάβαρο της αθωότητας. Θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να βρει ένα άλλο αφήγημα, το οποίο να είναι πειστικό. Δεν είμαι σίγουρος ότι η πόλωση εξυπηρετεί αυτόν τον σκοπό. Το αντίθετο» αναφέρει σχετικά (σ.σ.: και ενισχυτικά) ο διευθυντής Ερευνών της εταιρίας Palmos Analysis κ. Τεκμενίδης, σε συνέντευξή του στην Εποχή, που έχει κατηγορηθεί από τους προεδρικούς και στοχοποιηθεί από τον Παύλο Πολάκη ως όργανο των 53+.

Από τους αναλυτές των δημοσκοπήσεων τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ άκουσαν επίσης ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πολύ μεγάλο προβάδισμα έναντι του Αλέξη Τσίπρα στη μεταξύ τους αναμέτρηση για το ποιος θα κυριαρχήσει στη μάχη του Κέντρου. Και ότι ο πρωθυπουργός έχει επιλέξει και υλοποιεί συνειδητά στρατηγική κυριαρχίας της Ν.Δ. στο Κέντρο, έχοντας μεγάλα εκλογικά οφέλη και πολύ μικρές απώλειες στα δεξιά της Ν.Δ.

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ άκουσε ακόμα ότι η κοινή γνώμη στην Ελλάδα δεν θεωρεί την πανδημία  κυρίαρχο πρόβλημα και πως επιστρέφουν στην κορυφή του πίνακα των μεγάλων θεμάτων η ανεργία, η οικονομική ανάπτυξη, η εργασία, η ακρίβεια. Αυτό το τελευταίο το κράτησαν στην Κουμουνδούρου, καθώς η ακρίβεια -παρά το γεγονός ότι οφείλεται σε εξωγενείς και διεθνείς παράγοντες που βρίσκονται έξω από τις δυνατότητες ουσιαστικής κυβερνητικής παρέμβασης- είναι το πεδίο που θα επιχειρήσουν να χτυπήσουν την κυβέρνηση το επόμενο διάστημα.

Σκοπός τους είναι να καταφέρουν να μετριάσουν την ενίσχυση που οι δημοσκόποι φέρονται να είπαν ότι αναμένουν ότι θα έχει η κυβέρνηση, λόγω των φοροελαφρύνσεων και όσων άλλων αναμένονται στο οικονομικό πεδίο, κυρίως για τη μεσαία τάξη.

Με αυτά τα δεδομένα, τώρα που κατέπεσε η πεποίθηση που όντως είχαν κάποιοι στην Κουμουνδούρου ότι… ’πέφτει ο Μητσοτάκης, το νέο αφήγημα της Κουμουνδούρου θα λέει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να μην αποκτήσει βαθιά και μόνιμα χαρακτηριστικά η φθορά που καταγράφει η κυβέρνηση, σκέπτεται πρόωρες εκλογές την άνοιξη.

ΣΥΡΙΖΑ: Περιμένει τον νέο αρχηγό στο ΚΙΝ.ΑΛ. και πάει το συνέδριο για Φεβρουάριο ή Μάρτιο

Ανάμεσα στα πολλά που άκουσε  το επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ από τους δημοσκόπους και πολιτικούς αναλυτές είναι η σημασία που θα έχουν για τους συσχετισμούς στο πολιτικό σύστημα οι εκλογές για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής. Ειδικότερα η πρόβλεψη ότι αν η νέα ηγεσία που θα προκύψει στο Κίνημα Αλλαγής καταφέρει να αποσυνδεθεί από το παλιό κυβερνητικό παρελθόν του ΠΑΣΟΚ και εκπέμψει νέα μηνύματα από νέα πρόσωπα, τότε στον χώρο από το Κέντρο προς τα αριστερά είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν νέα κινητικότητα και αλλαγές.

Αυτό το τελευταίο αφενός δεν αρέσει στον κ. Τσίπρα και τους επιτελείς του, αφετέρου εξηγεί γιατί η Κουμουνδούρου θέλει -και δεν το κρύβει- Φώφη Γεννηματά και Χάρη Καστανίδη και όχι Ανδρέα Λοβέρδο και Νίκο Ανδρουλάκη στο τιμόνι του Κινήματος Αλλαγής.

Εξηγεί ακόμα τη θεωρημένη ως ειλημμένη απόφαση του κ. Τσίπρα, παρά τις δεσμεύσεις του προς τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης για συνέδριο μέχρι το τέλος του χρόνου, ότι το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει στις αρχές του 2022, Φεβρουάριο ή Μάρτιο της νέας χρονιάς. Ο λόγος δεν είναι άλλος από το ότι ο κ. Τσίπρας θέλει να γνωρίζει τον νέο αρχηγό του Κινήματος Αλλαγής, πριν κάνει συνέδριο.

Προς τα έξω, βεβαίως, ο λόγος της νέας παράτασης του συνεδρίου δεν θα είναι αυτός, αλλά η νέα εκτίμηση της Κουμουνδούρου ότι ο πρωθυπουργός σχεδιάζει πρόωρες εκλογές την άνοιξη και το συνέδριο πρέπει να γίνει όσο πιο κοντά στις εκλογές, να είναι ενωτικό κ.λπ. ώστε να μεταδώσει τα κεντρικά μηνύματα της εκλογικής μάχης.

Ως γνήσιος τακτικιστής, δηλαδή, μέσα από το νέο αφήγημα περί πρόωρων εκλογών την άνοιξη του 2022 και στην προσπάθειά του να ελέγξει την αμφισβήτηση στο πρόσωπό του που έχει ήδη αρχίσει και λαμβάνει διαστάσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας παρατείνει την προεκλογική περίοδο και καθιστά οποιονδήποτε αμφισβητήσει τις επιλογές του ως υπονομευτή της πορείας του ΣΥΡΙΖΑ προς τις εκλογές…

Σε αυτό το πλαίσιο, η Κουμουνδούρου άφησε επιλεκτικά να διαρρεύσει ότι πρόσφατα ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των οποίων οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Ολγα Γεροβασίλη, Νίκος Βούτσης, Αλέκος Φλαμπουράρης, Νίκος Παππάς, Χρήστος Σπίρτζης, Πάνος Σκουρλέτης, Δημήτρης Βίτσας, Γιάννης Ραγκούσης και Πάνος Ρήγας. Στη συνάντηση αυτή εκτίμησε πως «ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πλέον πραγματικές ρωγμές» ότι οι πρόωρες κάλπες μπορεί να στηθούν και την άνοιξη του 2022 και πως στόχος είναι  ένα ενωτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που θα δείξει τον δρόμο προς την εκλογική νίκη.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου