Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021

Η μόνη απάντηση που έχουμε απέναντι στη μάστιγα του κορονοϊού είναι το εμβόλιο



Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της απάντησής του στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας:

Τα πραγματικά δεδομένα δεν αφορούν μόνο τη φωτογραφία της στιγμής, αλλά τη συνολική αντιμετώπιση της πανδημίας από την πρώτη στιγμή που αυτή χτύπησε τη χώρα μας. Τα στοιχεία λένε όμως ότι από την πρώτη στιγμή που χτύπησε η πανδημία την Ευρωπαϊκή Ένωση η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο με 1.484 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού όταν χώρες όπως η Ιταλία έχουν 2.180, χώρες όπως το Βέλγιο έχουν 2.209 και χειρότερες χώρες, πρωταγωνιστές, όπως η Βουλγαρία και η Ουγγαρία, έχουν ξεπεράσει τους 3.000 θανάτους ανά εκατομμύριο.

Η πραγματικότητα για την οποία δεν επιτρέπεται να υπάρχει οποιαδήποτε αμφιβολία, είναι ότι η μόνη απάντηση που έχουμε απέναντι στη μάστιγα του κορονοϊού είναι το εμβόλιο:

Όπως δηλώνουν όλα τα νοσοκομεία της χώρας, όσοι νοσούν βαριά, δυστυχώς διασωληνώνονται, πολλοί από αυτούς καταλήγουν, είναι σχεδόν στο σύνολό τους ανεμβολίαστοι.

Οι ανεμβολίαστοι διατρέχουν από 13 έως 20 φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν βαριά σε σύγκριση με τους εμβολιασμένους.

Τα εμβόλια έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά ασφαλή. Έχουν γίνει παραπάνω από 6,6 δισ. δόσεις σε όλο τον κόσμο. Αντίθετα οι βλαβερές συνέπειες του covid συνοδεύουν τον ασθενή για πολλά χρόνια ακόμα.

Ο εμβολιασμός ανακουφίζει το σύστημα υγείας. Κάνατε μία σύγκριση μεταξύ πρώτου, δεύτερου και τρίτου κύματος. Με τα ποσοστά εμβολιασμού που έχει η χώρα, σε σχέση με το 2ο ή 3ο κύμα, έχουμε σημαντικά λιγότερες νοσηλείες με αντίστοιχο αριθμό κρουσμάτων.

Όσο για τη δημόσια υγεία, αρκεί να ακουστεί μία πρόσφατη εκτίμηση των επιστημόνων. Αν οι ενήλικοι άνω των 60 είχαν εμβολιαστεί στο 95% αντί του 80% που δυστυχώς είναι σήμερα, οι διασωληνωμένοι αντί για 360 θα ήταν λίγο παραπάνω από 50. Το ίδιο ισχύει και για συμπολίτες μας μικρότερης ηλικίας.

Το ελληνικό κράτος επιτέλεσε στο ακέραιο το καθήκον του δίνοντας πρόσβαση σε όλους σε όποιο εμβόλιο ήθελαν να κάνουν.

Τα εμβόλια αποδεδειγμένα σώζουν ζωές. Και χρέος όλων μας παραμένει να πείσουμε όσους διστάζουν να κάνουν αυτό το βήμα για το καλό τους και το καλό των γύρω τους. Πολύ περισσότερο όταν η θέση της κυβέρνησης είναι δεδομένη: η οικονομία και η κοινωνία δεν θα ξανακλείσουν.

Μπορούμε και σήμερα να πείσουμε μισό με ένα εκατομμύριο συμπολίτες μας να κάνουν το βήμα και να εμβολιαστούν. Πρώτη προτεραιότητα η ομάδα άνω των 60 και δεύτερη οι νέοι από τα 13 μέχρι τα 25.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου