Πέμπτη 19 Αυγούστου 2021

Οι Ταλιμπάν θα πλημμυρίσουν την υφήλιο με φθηνή ηρωίνη και μεθαμφεταμίνη

 


Με τους Ταλιμπάν να ελέγχουν το Αφγανιστάν, η παραγωγή οπίου της χώρας αναμένεται να εκτοξευθεί στα ύψη γιατί είναι πηγή εσόδων του ισλαμικού καθεστώτος.

Αυτό σημαίνει ότι έμποροι ναρκωτικών στην υφήλιο τρίβουν τα χέρια τους, και πολύ σύντομα θα γεμίσουν οι χώρες της Δύσης με φτηνή ηρωίνη και κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη, προειδοποιούν ειδικοί.

Όλος ο κόσμος γνωρίζει ότι οι Ταλιμπάν είναι «το μεγαλύτερο καρτέλ ναρκωτικών του κόσμου» με τον επικεφαλής του Γραφείου Ναρκωτικών και Εγκλημάτων του ΟΗΕ (UNODC) στην Καμπούλ, Σεζάρ Γκουέντες Φερέιρος να υπογραμμίζει ότι το 85% της ηρωίνης που κυκλοφορεί ανά την υφήλιο προέρχεται από το Αφγανιστάν. 

Οι Ταλιμπάν έχουν υπολογίσει στο εμπόριο οπίου ως μία από τις κύριες πηγές εισοδήματός τους. Η μεγαλύτερη παραγωγή φέρνει φθηνότερα ναρκωτικά με ελκυστικότερη τιμή και συνεπώς ευρύτερη προσβασιμότητα. Τα παράνομα ναρκωτικά είναι «η μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας εκτός από τον πόλεμο», τόνισε ο Μπάρνετ Ρούμπιν, πρώην σύμβουλος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με έκθεση της Afhanistan Opium Survey, τα εδάφη που χρησιμοποιούνται για την καλλιέργεια παπαρούνας με στόχο την παραγωγή οπίου στο Αφγανιστάν αυξήθηκαν κατά 37% τον περασμένο χρόνο στα 2. 240. 000 στρέμματα. Στο εμπόριο οπίου, σύμφωνα πάντα με την ίδια έκθεση, «ενεπλάκη έντονα» και η αφγανική κυβέρνηση, αφού χωρίς τη βοήθεια διεφθαρμένων αξιωματούχων δεν θα μπορούσε να ανθήσει.

Αποτέλεσμα της νίκης των Ταλιμπάν, θα είναι εκτός από τον Μεσαίωνα και δραματική αύξηση της παραγωγής με την Ευρώπη κύριο προορισμό των παραγόμενων ποσοτήτων ηρωίνης, αλλά και γειτονικές χώρες, μεταξύ άλλων και η Ρωσία, να κατακλύζονται από όπιο, ηρωίνη και μορφίνη. 

Οι Ταλιμπάν κέρδισαν περισσότερα από 400 εκατομμύρια δολάρια από το εμπόριο ναρκωτικών, σύμφωνα με αξιωματούχους του ΟΗΕ, ενώ πιστεύεται ότι αντλούν έως και το 60% των ετήσιων εσόδων τους από παράνομα ναρκωτικά. «Μείναμε στο περιθώριο και, δυστυχώς, επιτρέψαμε στους Ταλιμπάν να γίνουν πιθανώς η μεγαλύτερη χρηματοδοτούμενη τρομοκρατική οργάνωση στον κόσμο», δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος με γνώση του εμπορίου ναρκωτικών στη χώρα.

Το εμπόριο ναρκωτικών είναι πολύ βαθιά ενσωματωμένο στις πηγές εσόδων και τις στρατηγικές επιβίωσης των Ταλιμπάν και των διαφόρων πολιτοφυλακών αυτήν τη στιγμή, καθώς και του ευρύτερου πληθυσμού στο Αφγανιστάν. Αλλά εκείνοι που επωφελούνται από αυτό το εμπόριο ναρκωτικών δεν περιορίζονται μόνον στο Αφγανιστάν. Αν και τα ποσά των χρημάτων από το εμπόριο οπιοειδών είναι μεγάλα σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας του Αφγανιστάν, η διακίνηση από τα σύνορα της χώρας φαίνεται να οργανώνεται από ισχυρές εγκληματικές ομάδες σε άλλες χώρες.

Οι Ταλιμπάν, που δεν αρκούνται στα εκατομμύρια που βγάζουν από την παραγωγή οπίου, στρέφουν τώρα το βλέμμα τους και στο επικερδές εμπόριο της άκρως εθιστικής κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης, που καταστρέφει ολόκληρες κοινότητες στην Αμερική.

Στην Αυστραλία, που είναι μαζί με την Ιαπωνία μια από τις μεγαλύτερες αγορές του νέου προϊόντος των Ταλιμπάν, ένα κιλό αφγανικής ηρωίνης κυμαίνεται στα 250.000 δολάρια, ενώ η μεθαμφεταμίνη πωλείται γύρω στα 700.000 δολάρια το κιλό, μολονότι είναι φτηνότερη η παραγωγή της. 

Διακινητές ναρκωτικών των Ταλιμπάν φέρονται να ανοίγουν νέες αγορές, περιλαμβάνοντας, όπως είπε αξιωματούχος, σε φορτία ηρωίνης και πακέτα μεθαμφεταμίνης για δοκιμή. «Σου στέλνουν 100 κιλά ηρωίνης και προσθέτουν και δωρεάν πέντε κιλά μεθαμφεταμίνης και στη συνέχεια σε κατακλύζουν», δήλωσε διεθνής αξιωματούχος της υπηρεσίας δίωξης ναρκωτικών στο περιοδικό Foreign Policy.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου