Κυριακή 1 Αυγούστου 2021

Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Ιορδανίας: Ενισχύονται οι στρατηγικές συμμαχίες μας χώρας μας

 


Στρατηγική επιλογή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η ενίσχυση των στρατηγικών συμμαχιών της Ελλάδας με χώρες της ευρύτερης γειτονιάς μας. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε, χθες  στην Αθήνα, η τρίτη κατά σειρά  Σύνοδος Κορυφής Ελλάδος - Κύπρου - Ιορδανίας.


Η Ελλάδα -όπως τόνισε  ο Πρωθυπουργός- είναι αποφασισμένη  να διευρύνει την εταιρική αυτή σχέση, να ενισχύσει την συνεργασία και να προωθήσει περαιτέρω τον συντονισμό σε πολιτικά και οικονομικά ζητήματα, αλλά και στον τομέα της ασφάλειας.

Στην ατζέντα της Συνόδου βρέθηκαν περιφερειακά θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως το Κυπριακό,  η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη, τη Συρία, τη Μέση Ανατολή, οι σχέσεις ΕΕ - Ιορδανίας και ο τρόπος με τον οποίο Ελλάδα και Κύπρος μπορούν να συμβάλλουν στην περαιτέρω ενίσχυσή τους. Όπως αναφέρεται στην κοινή δήλωση, ανάμεσα στα άλλα, οι τρεις ηγέτες:

Συμφώνησαν στη βελτίωση της συνεργασίας στον πολιτισμό και την εκπαίδευση, το εμπόριο, την επισιτιστική ασφάλεια, τον τουρισμό, την ενέργεια, τη γεωργία, το νερό, το περιβάλλον, την υγειονομική περίθαλψη, τις επενδύσεις και την τεχνολογία πληροφοριών και επικοινωνιών.

Τόνισαν τη στήριξη σε μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές δίκαιο.

Τόνισαν ότι όλα τα μονομερή μέτρα ή ενέργειες που δεν συνάδουν με σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές δίκαιο ή υπονομεύουν τις προσπάθειες για ειρηνική λύση μέσω διαπραγματεύσεων πρέπει να σταματήσουν.

Κάλεσαν όλες τις χώρες της περιοχής να σεβαστούν την κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα και τη δικαιοδοσία που έχει κάθε κράτος επί των θαλάσσιων ζωνών του σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ιδίως το Δίκαιο της Θάλασσας.

Τόνισαν τη σημασία της δέσμευσης σε έναν εποικοδομητικό διάλογο και διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου