Τρίτη 29 Ιουνίου 2021

Παραπομπή του Νίκου Παππά στο Ειδικό Δικαστήριο αποφάσισε η επιτροπή

 


Το πόρισμα προτείνει την παραπομπή του Νίκου Παππά για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση και όχι του κακουργήματος της δωροληψίας κατά συρροή και κατ εξακολούθηση σχετικά με την υπόθεση χειραγώγησης του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες με στόχο μέσω της διεκδίκησης του εργολάβου Χρήστου Καλογρίτσα να δημιουργηθεί το SYRIZA Channel.

Το κείμενο συμπερασμάτων της επιτροπής καταγράφει με λεπτομέρειες τις παρασκηνιακές μεθοδεύσεις του πρώην υπουργού με την τοποθέτηση «μπροστινού» για την χειραγώγηση του διαγωνισμού τηλεοπτικών αδειών και το στήσιμο του ΣΥΡΙΖΑ channel.

Παράλληλα, το πόρισμα της πλειοψηφίας ζητά τη διαβίβαση όλων των «καυτών» στοιχείων στις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές (φορολογική και Αρχή για το «ξέπλυμα μαύρου» χρήματος) προκειμένου να υπάρξει περαιτέρω έρευνα για την χρηματοδότηση, έκδοση και μεταβίβαση της εφημερίδας Documento και για ενδεχόμενους χρηματισμούς Μέσων και δημοσιογράφων.

Υπέρ της παραπομπής του Παππά για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος τοποθετούνται και οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής που μετείχαν στις εργασίες της προανακριτικής.

Στο κείμενο συμπερασμάτων υπογραμμίζουν μεταξύ άλλων πως «Υπάρχουν πολύ σοβαρές ενδείξεις έως και αποδείξεις για ενεργό συμμετοχή, από την αρχή έως το τέλος, του Ν. Παππά στην όλη μεθόδευση, που προκύπτουν από έγγραφα, μηνύματα SMS, ηλεκτρονική αλληλογραφία και μαρτυρικές καταθέσεις. Σκοπός αυτής της δράσης του δεν ήταν προφανώς η εξυγίανση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, αλλά η απόκτηση του ελέγχου ενημερωτικού μέσου από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ / ΑΝΕΛ, κατά προφανή παραβίαση των υπουργικών του καθηκόντων».

Η πρόταση της πλειοψηφίας, θα τεθεί σε συζήτηση και μυστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια μέχρι την 15η Ιουλίου για να ληφθεί η τελική απόφαση παραπομπής

Αναλυτικά το πόρισμα :

                            ΠΟΡΙΣΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ


 ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΕΡΙΣTAΤΙΚΑ


 Παρουσίαση των συνεχών παρεμβάσεων από τoν πρώην Υπουργό κ. Παππά στην προσπάθεια ποδηγέτησης του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες με στόχο να λάβει άδεια καναλιού ο κ. Καλογρίτσας, το οποίο κανάλι θα ήλεγχε ο ίδιος ο Υπουργός και το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ

ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ


 Μαρτυρικές καταθέσεις και ιδίως των κκ Καλογρίτσα, Τόμπρα, Νικολάου, Βερύκιου και δημόσιες τοποθετήσεις των κκ Κοντομηνά και Μαρινάκη.

 Επικοινωνίες του κ. Παππά με τον κ. Καλογρίτσα μέσω μηνυμάτων sms με κατευθύνσεις για τον τηλεοπτικό διαγωνισμό.

 Επικοινωνίες μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με ευθεία εμπλοκή του τότε Μέγαρου Μαξίμου

 Πόρισμα ελέγχου της διαδρομής των 3.000.000 ευρώ

 Τιμολόγια που πληρώθηκαν από εταιρία συμφερόντων Καλογρίτσα για τις ανάγκες του Documento


ΠΡΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΙΣ Ν. ΠΑΠΠΑ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ ΤΩΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΑΔΕΙΩΝ I


 Ήλθε σε επαφή με τον κ. Καλογρίτσα και του ζήτησε να συμμετάσχει ως «μπροστινός» στον διαγωνισμό.

 Μεσολάβησε και ζήτησε από τη CCC να λάβει ο κ. Καλογρίτσας το ποσό των 3.000.000€ για την έκδοση εγγυητικής επιστολής.

 Συντόνιζε όπως προκύπτει από τα sms που αντάλλαξε με τον κ. Καλογρίτσα τις επαφές του κ. Καλογρίτσα με τη CCC .

 Συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον κο Καλογρίτσα και τον κ. Χούρι και συζήτησαν τον τρόπο με τον οποίο θα έλθει το ποσό των 3.000.000€ προκειμένου να μπορεί να συμμετάσχει στο εγχείρημα ο κος Καλογρίτσας ως «μπροστινός» του κ. Παππά.

 Επικοινώνησε με τον κ. Χούρι για να διασφαλίσει ότι τα 3.000.000 θα αποσταλούν στον κ. Καλογρίτσα, όπως προκύπτει από την κατατεθείσα από τον κ. Καλογρίτσα επικοινωνία με sms.

ΠΡΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΙΣ Ν. ΠΑΠΠΑ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ ΤΩΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΑΔΕΙΩΝ II


 Ενώ γνώριζε ότι το σχήμα που έχει καταθέσει την αίτηση συμμετοχής στον διαγωνισμό έχει αφανή εταίρο την CCC, επέτρεψε την παράνομη συμμετοχή του εικονικού σχήματος στον διαγωνισμό.

 Κατά τον έλεγχο των πόθεν έσχες ο κ. Παππάς, καίτοι γνώριζε ότι τα χρήματα θα κατατίθετο από την CCC, επέτρεψε τον έλεγχο της διαδικασίας του πόθεν έσχες με την εικονική εκτίμηση ακινήτων του κου Καλογρίτσα στην Ιθάκη (βοσκοτόπια).

 Ο επιβλέπων και επισπεύδων υπουργός καί τοι γνώριζε τον πραγματικό χρηματοδότη και μέτοχο όχι απλά ανεχόταν την παράβαση των διατάξεων του διαγωνισμού, αλλά συνέβαλε και στην υλοποίηση του εγχειρήματος, συντονίζοντας τις ενέργειες των εμπλεκομένων μερών. 

ΠΡΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΙΣ Ν. ΠΑΠΠΑ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΑΣΗ ΤΩΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΑΔΕΙΩΝ

 Ενημέρωνε τον κ Καλογρίτσα σε συναντήσεις που είχε με άλλους ανταγωνιστές που θα συμμετείχαν στον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών, για το τι ποσά προτίθενται να καταθέσουν.

 Έφερε σε επαφή τον κ Καλογρίτσα με τον κ Μαρινάκη και ζήτησε από στον κ. Μαρινάκης να συμμετάσχει στο εγχείρημα του καναλιού του κου Καλογρίτσα δίνοντας ως δάνειο ποσό περί των 20.000.000€.

 Έφερε σε επαφή τον κ Καλογρίτσα με τον κ. Κοντομηνά, πράγμα που επιβεβαιώθηκε και από sms του κ. Παππά προς τον κ. Καλογρίτσα, προκειμένου ο κος Κοντομηνάς να έδινε το 51% του καναλιού του.

 Έφερε σε επαφές τον κ. Καλογρίτσα με τον κ. Αρτεμίου, ο οποίος λειτουργούσε ως άνθρωπος του κ. Παππά με ενδείξεις για συμμετοχικής του δράσης στις πράξεις του κ. Παππά. 

ΠΡΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΙΣ Ν. ΠΑΠΠΑ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ DOCUMENTO

 Με εντολή του κ. Παππά χρηματοδοτήθηκε από τον κ. Καλογρίτσα το εγχείρημα του Documento στο ποσό των περίπου 3.000.000€, το οποίο συνδέεται με τα 3.000.000€ της εγγυητικής επιστολής της CCC, καθώς αυτό το ισόποσο έλαβε ο κ. Καλογρίτσας μετά την ακύρωση του διαγωνισμού και λόγω των εξόδων που είχε κάνει για το Documento.

 Από την ανταλλαγή sms, αλλά και τις μαρτυρικές καταθέσεις του κ. Καλογρίτσα, προκύπτει ότι ο κ. Παππάς που ήλεγχε το Documento ήλθε σε ρήξη με τον κ. Καλογρίτσα και του ζήτησε να μεταβιβασθεί το σύνολο της λειτουργίας του Documento στον δημοσιογράφο κ. Βαξεβάνη.

 Ο λόγος της ρήξης ήταν μεταξύ άλλων ότι ο κ. Παππάς ζήτησε να στοχοποιηθεί με ψευδή δημοσιεύματα η κα Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη, σύζυγος του τότε Αρχηγού της Αξιωματικής αντιπολίτευσης, πράγμα που υλοποίησε ο κ. Βαξεβάνης, αλλά προκάλεσε την αντίδραση του κ. Καλογρίτσα.

 Πράγματι συστήθηκε νέα εταιρεία από τον κ. Βαξεβάνη που στην πραγματικότητα έγινε καθολικός διάδοχος όλου του ενεργητικού που αφορούσε το τότε Documento, χωρίς να προκύπτει ότι πληρώθηκαν από αυτόν τα συνολικά ποσά των περίπου 3.000.000€ που δαπάνησε ο κος Καλογρίτσας. 

ΣΤΟΧΕΥΣΗ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ Κ. ΠΑΠΠΑ

 ΑΡΧΙΚΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΟΤΙ Ο Κ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΘΑ ΛΑΒΕΙ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΚΑΝΑΛΙ ΜΕ ΤΡΙΤΟΥΣ ΑΦΑΝΕΙΣ ΜΕΤΟΧΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΛΕΓΧΟΤΑΝ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ, ΑΦΟΥ Ο Κ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΕ ΩΣ ΠΑΡΕΝΘΕΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ Κ. ΠΑΠΠΑ, ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΠΡΟΩΘΕΙ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΥΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

 ΕΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΑΔΕΙΩΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΕ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΦΙΛΟΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΤΟΤΕ ΕΝΤΥΠΟΥ DOCUMENTO ΑΠΟ ΤΟΝ Κ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΥΤΟΥ ΣΤΟΝ Κ ΒΑΞΕΒΑΝΗ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΕΛΕΓΧΟΤΑΝ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΠΟ ΤΟΝ Κ. ΠΑΠΠΑ ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΕΙ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΔΩΡΟΛΗΨΙΑ

 Αναφορικώς με το αδίκημα της δωροληψίας πολιτικού αξιωματούχου (αρ. 159 παρ.1 ΠΚ), υπάρχουν απλές και όχι επαρκείς ενδείξεις που να δικαιολογούν την άσκηση ποινικής δίωξης, καθώς από το σύνολο του αποδεικτικού υλικού διαφαίνεται ότι τα χρήματα που ζητήθηκαν και τελικώς δόθηκαν των 3.000.000€ αφορούσαν την συμμετοχή της ίδιας της εταιρείας CCC στο εγχείρημα των τηλεοπτικών.

 Με το ίδιο σκεπτικό διαφαίνεται ότι και χρήματα ή μετοχές καναλιού που ζητήθηκαν από άλλους επιχειρηματίες αφορούσαν την ιδία τους συμμετοχή απευθείας ή μέσω δανείου στο εγχείρημα.

 Συνεπώς αναφορικώς με το αδίκημα της δωροληψίας πολιτικού αξιωματούχου για τους λόγους που αναλυτικά αναφέρονται ανωτέρω οι ενδείξεις τέλεσης του αδικήματος, αν και υπάρχουν, είναι απλές και όχι επαρκείς για άσκηση δίωξης

ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ

 ΑΣΚΗΣΗ ποινικής δίωξης κατά του ελεγχομένου Υπουργού κ. Νίκου Παππά για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση (ΠΚ 259), για τις πράξεις και παραλήψεις που αναφέρονται ανωτέρω.

 ΔΙΑΒΙΒΑΣΗ του πορίσματος στην Εισαγγελία και σε Φορολογικές και Ελεγκτικές Αρχές αναφορικώς με τη χρηματοδότηση, έκδοση και μεταβίβαση της εφημερίδας Documento, καθώς και με άλλες καταγγελλόμενες πράξεις που δεν υπόκεινται στην εφαρμογή του άρθρου 86 του Συντάγματος και ελέγχονται μόνο από την Τακτική Δικαιοσύνη. 



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου