Τρίτη 29 Ιουνίου 2021

Οργή στους πολίτες προκαλούν οι αυξήσεις στην Βενζίνη για να ρεφάρουν οι εταιρίες πετρελαιοειδών

 


Πάνω από 20% η αύξηση στην αμόλυβδη σε σχέση με πέρυσι.

Οι τιμές στη βενζίνη και πετρέλαιο κίνησης έχουν αυξηθεί κατά πολύ από την αρχή του χρόνου. Η τάση δεν φαίνεται να σταματάει, προκαλώντας την οργή των πολιτών.

Η μέση τιμή πανελλαδικά της αμόλυβδης βενζίνης έχει ανέβει σε 1,6 ευρώ το λίτρο, όταν την αντίστοιχη περσινή περίοδο βρισκόταν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, σε 1,324 ευρώ το λίτρο

Το 2020 η τιμή του αργού πετρελαίου μπρεντ είχε κατρακυλήσει στα 22,54 δολάρια το βαρέλι, ενώ σήμερα βρίσκεται στα 65,95 δολάρια το βαρέλι, αυξημένη κατά σχεδόν 193%.

Σήμερα η εικόνα στην ελληνική λιανική αγορά καυσίμων θυμίζει εποχές προ πανδημίας, οπότε η τιμής της αμόλυβδης βρισκόταν μεταξύ 1,6 και 1,65 ευρώ το λίτρο με εντελώς διαφορετικές οικονομικές συνθήκες.

Το ανησυχητικό είναι ότι, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν παράγοντες του κλάδου των πετρελαιοειδών, οι τιμές δεν πρόκειται να πέσουν κατά τους επόμενους μήνες, καθώς τα σημάδια από τις διεθνείς αγορές δείχνουν συνέχιση των ανατιμήσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων από την αρχή του χρόνου η αμόλυβδη βενζίνη έχει ακριβύνει περίπου 12% έχοντας ανέβει στα 1,612 ευρώ το λίτρο έναντι 1,437 ευρώ που ήταν τον περασμένο Ιανουάριο του 2021.

Το τελευταίο τρίμηνο έχει φρανάρει η ανατίμηση, και συγκεκριμένα από την 1η Μαρτίου, οπότε και η μέση τιμή της κυμαίνεται στα επίπεδα των 1,6 με 1,612 ευρώ το λίτρο. 

Αυτές οι αυξήσεις κάνουν χαρούμενες τις εταιρίες πετρελαιοειδών γιατί θέλουν να ρεφάρουν απο την ζημιά της πανδημίας, αλλά εξοργίζουν τους πολίτες που αντιμετωπίζουν διεθνώς οικονομικό πρόβλημα.

Νοικοκυριά και επιχειρήσεις μετά από ένα χρόνο lockdown κι ανατροπών στα οικονομικά τους δεδομένα (μειώσεις εισοδημάτων, πωλήσεων κλπ) έχουν ένα πρόσθετο κόστος, το οποίο δυσκολεύονται να αντισταθμίσουν από την επιστροφή στην κανονικότητα και εδώ πρέπει να παρέμβει το κράτος.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου