Τρίτη 1 Ιουνίου 2021

Συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 14 Ιουνίου


 

Πριν από τη συνάντηση των δύο Υπουργών Εξωτερικών, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έγινε δεκτός από τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, σε μία συνάντηση που δόθηκε έμφαση στη θετική ατζέντα.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετά τη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του έκανε σαφές ότι σκοπός των επαφών ήταν να επιχειρηθεί μια διαδικασία πρώτης συνεννόησης και, αν αυτό καταστεί δυνατόν, σταδιακής ομαλοποίησης της κατάστασης σε βάθος χρόνου. Στο πλαίσιο αυτό, συμφωνήθηκε:

Ένας περιορισμένος κατάλογος προγραμμάτων οικονομικής συνεργασίας, καθώς και η αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών Covid-19.

Να πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις 14 Ιουνίου.

Η ελληνική θέση είναι κρυστάλλινη: η κυβέρνηση Μητσοτάκη τάσσεται υπέρ ενός εποικοδομητικού διαλόγου με την Τουρκία, πάντα, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

Η τουρκική εμμονή στο «casus belli», αν η Ελλαδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο, είναι απαράδεκτη.

Όπως επίσης και ο μη σεβασμός, εκ μέρους της Τουρκίας, της Σύμβασης του Ο.Η.Ε. για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Επίσης, το «τουρκο-λιβυκό μνημόνιο» είναι παράνομο και ανυπόστατο, ενώ είναι γεγονός απαράδεκτο η παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων σε αέρα και θάλασσα, καθώς και η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού.

Απαράδεκτη είναι και η συνέχιση της επιθετικής ρητορικής, ενώ η επίκληση ζητημάτων που άπτονται της Μουσουλμανικής Μειονότητας στη Θράκη είναι προκλητική και αδικαιολόγητη.

Για το Κυπριακό, η ελληνική θέση είναι ότι το μοναδικό πλαίσιο για την επίλυση του προβλήματος είναι η Δικοινοτική Διζωνική Ομοσπονδία, όπως ορίζεται από τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. 

Ενώ, προκειμένου να επιτευχθεί σταθεροποίηση στη Λιβύη με τη διοργάνωση εκλογών τον προσεχή Δεκέμβριο, προϋπόθεση είναι η αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων από το έδαφος της χώρας.

Όλα αυτά τα θέματα τέθηκαν με σαφήνεια και αποφασιστικότητα στον κ. Τσαβούσογλου από τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας. 




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου