Τρίτη 18 Μαΐου 2021

Η χώρα μας ξεκίνησε την πορεία για τη νέα κανονικότητα


 

Η χώρα μας ξεκίνησε ήδη την πορεία για τη νέα κανονικότητα. Μετά το σταδιακό άνοιγμα του λιανεμπορίου,  της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους  και των σχολείων είμαστε τώρα στην επόμενη φάση. Διανύουμε κιόλας τις πρώτες μέρες μετά το άνοιγμα του τουρισμού και των μουσείων, την απελευθέρωση των υπερτοπικών μετακινήσεων, την κατάργηση της υποχρέωσης αποστολής μηνυμάτων  και τη διεύρυνση του ωραρίου κυκλοφορίας. 

Σε κάθε περίπτωση εφαρμόζονται συγκεκριμένοι κανόνες για την προστασία της δημόσιας υγείας, ενώ για το άνοιγμα του τουρισμού δημιουργήθηκαν πέντε ζώνες άμυνας: 

Η πρώτη αφορά τις πύλες εισόδου. Όλοι οι ταξιδιώτες οφείλουν να συμπληρώνουν την ηλεκτρονική φόρμα PLF μέχρι και μία μέρα πριν από το ταξίδι τους και να προσκομίζουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού (14 ημέρες μετά την ολοκλήρωσή του), είτε αρνητικό τεστ PCR 72 ωρών, είτε βεβαίωση νόσησης ή θετικής διάγνωσης, ισχύος 2 έως 9 μηνών από την ημερομηνία νόσησης.  Από την 1η Ιουνίου  θα γίνει ενεργοποίηση του Green Pass.

Η δεύτερη ζώνη -και πάλι στις πύλες εισόδου-  αφορά  στη διενέργεια στοχευμένων δειγματοληπτικών τεστ.

Η τρίτη αφορά στη δημιουργία πλέγματος ξενοδοχείων καραντίνας σε 35 σημεία της χώρας. 

Η τέταρτη αφορά στην εφαρμογή των νέων πρωτοκόλλων για τις δραστηριότητες  στον τουρισμό. 

Και η πέμπτη στην επιτάχυνση των εμβολιασμών.

Είναι απαραίτητο και οι επαγγελματίες να συμμορφώνονται στους ειδικούς όρους λειτουργίας. 

Τα προηγούμενα 24ωρα οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες κατέγραψαν παραβάσεις στη λειτουργία καταστημάτων εστίασης στην Αττική, τη Δυτική Ελλάδα, την Ήπειρο, το Νότιο Αιγαίο και την Κρήτη.

Το Σάββατο σε  72.911 ελέγχους, καταγράφηκαν 278 παραβιάσεις των μέτρων,  επιβλήθηκαν πρόστιμα  ύψους 151.400 ευρώ, έγιναν πέντε συλλήψεις και επιβλήθηκε κύρωση αναστολής λειτουργίας δεκαπέντε ημερών σε οκτώ επιχειρήσεις. 

Ήδη, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί αναδιαμορφώνουν το πρόγραμμά τους  και συνεχίζουν ακόμα πιο εντατικά τους ελέγχους. 

Η Κυβέρνηση υπογραμμίζει ότι είναι  ανάγκη:

Να υπάρξει σεβασμός των μέτρων από όλους ώστε να συνεχίσουμε με ασφάλεια και να αποφύγουμε επιδημιολογικές εξάρσεις.

Να αξιοποιούμε τα αυτοδιαγνωστικά τεστ.

Πάνω απ όλα, να σπεύσουμε για εμβολιασμό.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου