Τρίτη 18 Μαΐου 2021

Τι είναι η «Αθηναϊκή» μετάλλαξη; Πόσο επικίνδυνη είναι;

 


Τον προβληματισμό του για τη διασπορά των μεταλλάξεων του κορωνοϊού και κυρίως για τη λεγόμενη «αθηναϊκή» μετάλλαξη, διατύπωσε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας HERACLES, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. «Δε γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι» η εν λόγω μετάλλαξη, συνεπώς, «χρειάζεται χρόνος» είχε δηλώσει, και είχε συστήσει παραπάνω επιδημιολογική επιτήρηση.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης στις 7 Μάϊου έκανε λόγο «για ένα στέλεχος που η πιο παλιά απομόνωση του βρίσκεται στη Νιγηρία» και το οποίο φέρει «τη μετάλλαξη E484K που σχετίζεται με ανοσολογική διαφυγή» - είναι δηλαδή μία μετάλλαξη «ύποπτη» ως προς το ενδεχόμενο να «διαφεύγει», μερικώς, από την προστασία που παρέχουν τα διαθέσιμα εμβόλια.

Όλα τα μέλη της επιτροπής των ειδικών μελετούν με ιδιαίτερη προσοχή τους κινδύνους της μετάλλαξης Β 1.1.318, δηλαδή της λεγόμενης «αθηναϊκής» μετάλλαξης.

Για τις νέες μεταλλάξεις κορωνοϊού που δημιουργούνται στο κέντρο της Αθήνας, και ιδιαίτερα της «αθηναϊκής μετάλλαξης», έκανε λόγο και ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο Αθ. Δημόπουλος τόνισε ότι υπάρχουν μεταλλάξεις που δημιουργούνται στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα ένα στέλεχος που φαίνεται ότι αυξάνει τη μετάδοση του. Ο ίδιος πρόσθεσε πως πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή από τους παγκόσμιους οργανισμούς και φορείς στα μεγάλα κράτη της Ασίας και της Αφρικής.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής, αν δεν εμβολιαστούν οι πληθυσμοί αυτών των κρατών, ο ιός θα εξαπλώνεται και θα δίνει τη δυνατότητα σε μεταλλάξεις να αναπτύσσονται.

Η συγκεκριμένη μετάλλαξη πλέον έχει μεγαλύτερη διασπορά στο λεκανοπέδιο και ανιχνεύεται και σε χώρους που βρίσκονται έξω από τον κεντρικό τομέα της Αθήνας όπου είχε εντοπισθεί για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο.







0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου