Τετάρτη 26 Μαΐου 2021

Ο ΣΥΡΙΖΑ απογείωσε υποκρισία, ψεύδη στην υπόθεση Προτάσεβιτς

 


Σκληρή αντιπαράθεση ανάμεσα σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση προκάλεσε η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί πολιτικά τη σύλληψη του Λευκορώσου αντικυβερνητικού δημοσιογράφου και τα όσα συνέβησαν με το αεροπλάνο της Ryanair που είχε απογειωθεί από την Ελλάδα,.

Με αφορμή τις δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της αεροπορικής εταιρίας ότι στο αεροσκάφος που βρισκόταν ο Λευκορώσος δημοσιογράφος και πολέμιος του προέδρου της χώρας Λουκασένκο επέβαιναν και πράκτορες της KGB, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ τη Δευτέρα, που ούτε λίγο ούτε πολύ κατηγόρησε την κυβέρνηση για ό,τι συνέβη, χωρίς μία κουβέντα για την ενέργεια Λουκασένκο να κατεβάσει με τη βία το αεροσκάφος στο Μινσκ.

«Αντί να ζητάει εξηγήσεις από την ελληνική κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ για το περιστατικό της κρατικής αεροπειρατείας στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας, περιμένουμε να μας εξηγήσει γιατί στις 25 Νοεμβρίου του 2020 μαζί με τον κατάδικο ευρωβουλευτή της Χρυσής Αυγής Γ. Λαγό οι ευρωβουλευτές του ψήφισαν “όχι” σε τροπολογία ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την καταδίκη του καθεστώτος Λουκασένκο και στην απόρριψη του αιτήματος της Λευκορωσίας που ζητούσε την έκδοση του Προτάσεβιτς», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία, υπενθυμίζοντας την τότε στάση των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία δεν είχε λάβει διαστάσεις.

Θεωρίες συνωμοσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ

«Χρειάζεται μεγάλο θράσος να ζητούν και τα ρέστα και να εμφανίζονται υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όντας υποστηρικτές του καθεστώτος Λουκασένκο», σημείωνε στην ανακοίνωσή της η Ν.Δ. και κατέληγε: «Αντί ο ΣΥΡΙΖΑ να υιοθετεί θεωρίες συνωμοσίας και να προσπαθεί για ακόμη μια φορά να δυσφημήσει τη χώρα στο εξωτερικό, ας μας πει και αν συμφωνεί ή όχι με τη στάση που κράτησε ο πρωθυπουργός ζητώντας από την πρώτη στιγμή να υπάρξουν ευρωπαϊκές συνέπειες και κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας. Συμφωνεί ή είναι ξανά στο όχι;».

Εντονη ήταν η αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με ανακοίνωση στην οποία υποστηρίζεται ότι οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισαν το ψήφισμα της 26ης Νοεμβρίου κατά του Λουκασένκο, υπό τον ειρωνικό τίτλο «Λίγη σοβαρότητα δεν βλάπτει».

Fake news 

«Λίγη σοβαρότητα δεν θα έβλαπτε τη Ν.Δ., που φαίνεται να μη γνωρίζει πως στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί. Αντί να δώσει εξηγήσεις για το περιστατικό που εκθέτει διεθνώς τη χώρα και να απαντήσει εάν οι ελληνικές αρχές ελέγχουν τη δράση ξένων υπηρεσιών σε ελληνικό έδαφος, προσπαθεί να πείσει με χυδαία ψέματα και fake news πως ακόμη και για το προχθεσινό φιάσκο φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία υπερψήφισαν το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου της 26ης Νοεμβρίου 2020, που ασκεί σφοδρή κριτική στο καθεστώς Λουκασένκο», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου και καταλήγει: «Το “επιτελικό κράτος” του κ. Μητσοτάκη, ακόμα και σε μείζονα θέματα εθνικής ασφάλειας, πιάστηκε στον ύπνο και καλό θα είναι η κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις αντί να πετάει την μπάλα στην εξέδρα. Γιατί και η υποκρισία έχει τα όριά της».

Αυτογελοιοποίηση

Το ζήτημα ξεκαθάρισε με δεύτερη ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας, στην οποία κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για αυτογελοιοποίηση: «Επειδή το θράσος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει όρια, τον καλούμε να μας απαντήσει σε μια απλή ερώτηση: Στη συγκεκριμένη τροπολογία (υπ´ αριθμόν 14), που καταδικάζει τις απόπειρες έκδοσης του Προτάσεβιτς στη Λευκορωσία, τι ψήφισαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ; Τα πρακτικά αποδεικνύουν ότι ψήφισαν ΟΧΙ μαζί με τον κ. Λαγό. Διαψεύδουν τα πρακτικά του Ευρωκοινοβουλίου ή δεν ξέρουν τι ψήφισαν; Αναμένουμε την απάντησή τους και τη συνέχεια στο σίριαλ αυτογελοιοποίησής τους».

Η Κουμουνδούρου δεν απάντησε ποτέ σε αυτήν την ερώτηση, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δράσει ως… ΣΥΡΙΖΑ. Ψήφισε και υπέρ και κατά του Λουκασένκο.

«Δίπορτο»

Αρχικά υπερψηφίζοντας την επίμαχη τροπολογία που είχε κατατεθεί από την ακροδεξιά πτέρυγα του Ευρωκοινοβουλίου για να μη δυσαρεστήσει τον φίλο του Πούτιν, η οποία ωστόσο δεν πέρασε αφού καταψηφίστηκε από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Και στη συνέχεια υπερψηφίζοντας το συνολικό ψήφισμα κατά του Λουκασένκο, έτσι ώστε να μπορεί να υποστηρίζει ότι συντάχθηκε και με την επίσημη γραμμή της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας.

Αν δεν συνέβαινε το περιστατικό με τη βίαιη, πρωτοφανή στα ευρωπαϊκά χρονικά, εντολή για προσγείωση του αεροσκάφους της Ryanair, ο ΣΥΡΙΖΑ, στις Βρυξέλλες αυτή τη φορά, θα είχε ψηφίσει -για άλλη μία φορά- και το ίδιο και το αντίθετό του.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου