Σάββατο 24 Απριλίου 2021

Η σημασία της πτήσης των Ισραηλινών μαχητικών πάνω από το “Ναυάγιο” της Ζακύνθου

 



Η φωτό του σχηματισμού της Heyl Ha’ Avir στο Ναυάγιο της Ζακύνθου ανακαλεί στη μνήμη τους ιδιαίτερους δεσμούς του Κράτους του Ισραήλ με το νησί.

Το Δεκέμβριο του 1943, ο Μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος (είχε διδακτορικό θεολογίας στο Μόναχο, και το 1924 είχε γνωρίσει προσωπικά το Χίτλερ, επί κατοχής είχε δε φυλακισθεί στην Αθήνα) και ο Δήμαρχος Ζακύνθου Λουκάς Καρρέρ έσωσαν όλη την ισραηλιτική κοινότητα του νησιού (275 ανθρώπους), όταν ο Γερμανός φρούραρχος αξίωσε λίστα των ονομάτων τους βάσει ληξιαρχείου.



Οι δύο άνδρες, αφού κέρδισαν χρόνο για να χαλκεύσουν βαπτίσεις κλπ και να εμφανίσουν τους Ισραηλίτες συμπολίτες τους ως Χριστιανούς (και με τη βοήθεια των κατοίκων να τους φυγαδεύσουν στα βουνά ή να τους κρύψουν σε χριστιανικά σπίτια), παρουσίασαν στο Γερμανό μία λίστα με δύο μόνο ονόματα, τα δικά τους! Ταυτόχρονα, ο Χρυσόστομος έγραψε προσωπική επιστολή στο Χίτλερ, ζητώντας του την ανάκληση της διαταγής και εγγυώμενος με τη ζωή του ότι πρόκειται για νομοταγείς πολίτες. Πράγματι, η διαταγή ανακλήθηκε, αν και οι Ισραηλίτες παρέμειναν κρυμμένοι μέχρι την Απελευθέρωση.



10 χρόνια αργότερα, η νήσος επλήγη από τον φρικτότερο σεισμό στην ιστορία της Ελλάδος και αφανίστηκε ολοκληρωτικά. Εντός ελαχίστων 24ώρων, το Ισραήλ (πρώτο μεταξύ των ξένων χωρών, αν και όχι διπλωματικώς αναγνωρισμένο από την Ελλάδα μέχρι το … 1990) έστειλε πλοία του ναυτικού του με προμήθειες και με ένα τάγμα του στρατού του για να συνδράμει τον πληθυσμό, μόλις 5 έτη μετά την ανεξαρτησία του και ευρισκόμενο σε καθημερινές αψιμαχίες με όλους τους γείτονές του και επί ξυρού ακμής. 



Είναι η μόνη αποστολή χερσαίων στρατευμάτων του Ισραήλ εκτός χώρας στην ιστορία του, και η μόνη που δεν είχε αντικείμενο τη σωτηρία Ισραηλιτών της αλλοδαπής.


Πηγή: ptisidiastima.com



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου