Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021

Το χρονοδιάγραμμα των εμβολιασμών

 


Οι εμβολιασμοί στη χώρα μας προχωρούν με ασφάλεια, υποδειγματικό τρόπο και γρήγορους ρυθμούς, ανάλογα πάντα με τις ροές εμβολίων που φτάνουν στη χώρα μας. Έχουν ήδη ξεπεράσει τους 1.345.000 και  περισσότεροι από 915.000 συμπολίτες μας έχουν κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση. Σημειώνεται ότι:

Έχει ήδη ενεργοποιηθεί η δυνατότητα προγραμματισμού ραντεβού για τους εκπαιδευτικούς, τις μαθήτριες και τους μαθητές άνω των 16 ετών των Σχολικών Μονάδων της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης που έχουν υποβάλει αίτηση για εμβολιασμό και μπορούν  να προγραμματίσουν τα ραντεβού τους.

Σήμερα Παρασκευή 19 Μαρτίου ανοίγει η πλατφόρμα για ορισμό ραντεβού αναφορικά με τον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων. Ήταν μια δύσκολη διαδικασία, έπρεπε να δούμε συνταγογραφήσεις προηγούμενων ετών, τα μητρώα των ιατρών, τους κωδικούς των φαρμάκων και να τα συνδυάσουμε για να καταλήξουμε στους ασθενείς που ανήκουν σε αυτές τις ομάδες.

Οι 83.000 εξ αυτών που είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση, θα λάβουν ειδοποίηση με sms. Οι υπόλοιποι θα πρέπει μέσω φαρμακείων ή ΚΕΠ ή από το σπίτι τους να μπουν στην πλατφόρμα και να ορίσουν το ραντεβού τους.

Στους περίπου 13.500 εξ αυτών, κυρίως μεταμοσχευμένους και νεφροπαθείς, θα τους προταθεί να εμβολιαστούν από Δευτέρα – Τρίτη στο κέντρο στο οποίο κάνουν την αιμοκάθαρση τους ή στο θεραπευτήριο στο οποίο πηγαίνουν τακτικά, λόγω της πάθησης τους.

Για την εν λόγω ομάδα, θα προχωρήσουμε με τα άλλα εμβόλια, καθώς το εμβόλιο της AstraZeneca είναι διαθέσιμο για συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.

Την Παρασκευή 26 Μαρτίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τα άτομα του πληθυσμού που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 70 – 74 ετών και οι εμβολισμοί σε αυτούς θα αρχίσουν μετά από 3 ημέρες, την Δευτέρα 29 Μαρτίου.

Την Παρασκευή 2 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τα άτομα του πληθυσμού που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 65-69 ετών και οι εμβολιασμοί θα αρχίσουν από την Δευτέρα, 5 Απριλίου.

Παρά τα προβλήματα που υπάρχουν στην Ε.Ε. στον εφοδιασμό των εμβολίων, είναι ικανοποιητικό το ποσοστό εμβολιασμών στην Ελλάδα. Εκτιμούμε ότι μέσα στον Απρίλιο θα έχουν γίνει 3 εκατομμύρια εμβολιασμοί και θα έχουν καλυφθεί, το αργότερο έως τα μέσα Μαΐου, όλοι όσοι είναι άνω των 60 ετών ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου