Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021

Νέα πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ

 


Ολοκληρώθηκε η διαδικασία της νέας πρόωρης αποπληρωμής τμήματος των υφιστάμενων δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η διαδικασία είχε ενεργοποιηθεί, κατόπιν επίσημου αιτήματος του υπουργείου Οικονομικών, στις 8 Φεβρουαρίου 2021.

Το μέρος του δανείου που αποπληρώθηκε είναι ύψους 3,3 δισ. ευρώ και αφορά τα ποσά των χρεολυσίων που θα αποπληρώνονταν από αύριο έως και τις 2 Δεκεμβρίου 2022. Ειδικότερα, περίπου 1,5 δισ. ευρώ θα αποπληρώνονταν εντός του τρέχοντος έτους και τα υπόλοιπα το 2022.

Η σημερινή πρόωρη αποπληρωμή, με την οποία επιτυγχάνεται η βέλτιστη αξιοποίηση των υφιστάμενων ταμειακών διαθεσίμων του Δημοσίου, είναι η δεύτερη που λαμβάνει χώρα από την παρούσα κυβέρνηση, προεξοφλώντας έτσι 6 δισ. ευρώ από τα συνολικά περίπου 8 δισ. ευρώ του δανεισμού από το ΔΝΤ έως το καλοκαίρι του 2019, ήτοι περίπου το 75% αυτού. Το ποσό του δανείου που απομένει είναι περίπου 1,8 δισ. ευρώ.

Με τη νέα αυτή προεξόφληση:

Ενισχύεται περαιτέρω η αξιοπιστία της χώρας έναντι εταίρων, θεσμών, αγορών και επενδυτών. Το γεγονός ότι η διαδικασία για την αποπληρωμή αυτή είχε ενεργοποιηθεί από τις 8 Φεβρουαρίου αποτυπώθηκε στη σημαντική ζήτηση, το χαμηλό κόστος δανεισμού και την εξαιρετική ποιότητα της πρόσφατης έκδοσης του 30ετούς ομολόγου.

Μειώνεται ο επιτοκιακός και συναλλαγματικός κίνδυνος.

Περιορίζεται ο κίνδυνος αναχρηματοδότησης για τα επόμενα δύο έτη.

Βελτιώνονται οι βασικοί δείκτες βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, όπως ο δείκτης ετήσιων μεικτών χρηματοδοτικών αναγκών ως ποσοστό του ΑΕΠ, καθώς και ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου