Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2021

Η Ολλανδία θέλει να γίνει η «πύλη εισόδου» των ΗΠΑ μετά το Brexit

 



Η Ολλανδία θέλει να είναι η “πύλη εισόδου” των ΗΠΑ στην Ευρώπη μετά την αποχώρηση αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, δήλωσε σήμερα ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.

Ο Ρούτε πρόσθεσε ότι η Ολλανδία είναι “η πιο διατλαντική” χώρα της ΕΕ που θέλει να πάρει τον ρόλο της Βρετανίας, μετά το Brexit και την αποχώρηση του Ντόναλντ Τραμπ.

Οι Ολλανδοί και οι Βρετανοί ήταν επί μακρόν σύμμαχοι στην προάσπισή τους του ελεύθερου εμπορίου, και συχνά τοποθετούνταν εναντίον των Γάλλων και των Γερμανών σε εμπορικά θέματα στους κόλπους της ΕΕ.

“Η Ολλανδία θα ήθελε ασφαλώς, μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, να παίξει έναν ιδιαίτερο ρόλο σε αυτή τη σχέση με την Αμερική, όχι μόνο ως φυσική πύλη εισόδου αλλά και ως πολιτική προς την Ευρώπη”, δήλωσε ο Ρούτε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, απαντώντας σε δημοσιογράφο που τον ρώτησε τι θα ήθελε να πει στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάντεν όταν συναντηθούν για πρώτη φορά μετά την ορκωμοσία του.

“Θα ήθελα λοιπόν επίσης να χρησιμοποιήσω αυτούς τους παλιούς δεσμούς για να προσπαθήσω να παίξω ένα ρόλο στην σχέση Αμερικής-Ευρώπης”.

Ο Ρούτε δήλωσε ότι δεν είχε μιλήσει ακόμη στον Αμερικανό πρόεδρο τηλεφωνικά και ότι δεν υπήρχε ακόμη προγραμματισμένη τηλεφωνική συνομιλία, προσθέτοντας ωστόσο ότι τον είχε συναντήσει επανειλημμένα κατά το παρελθόν.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του παραιτήθηκαν πριν από μια εβδομάδα στον απόηχο του σκανδάλου με τα οικογενειακά επιδόματα αλλά συνεχίζουν να διαχειρίζονται τις τρέχουσες υποθέσεις έως τις βουλευτικές εκλογές της 17ης Μαρτίου.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

newsit.gr



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου