Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2021

Τέλος σε αδίστακτο κύκλωμα δουλεμπόρων με αρχηγείο στην Τουρκία

 


Δεκάδες τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ των αδίστακτων διακινητών παράνομων μεταναστών που είχε έδρα την Τουρκία έχει καταγράψει η ΕΛ.ΑΣ. και περιλαμβάνονται στη δικογραφία της δίωξης οργανωμένου εγκλήματος.

Ο αρχηγοί Μανάν και Ουσμάν, ο «Δάσκαλος», οι «Βαρκάρηδες», οι «Πράκτορες» και οι συνοδοί από την Τουρκία που τους έλεγαν «Κατσάκια» αποτελούσαν τα μέλη διεθνούς κυκλώματος δουλεμπόρων με… 130 αυτοκίνητα (ΙΧ.., νταλίκες, φορτηγάκια, γερανοφόρα), που εξαρθρώθηκε στο πλαίσιο της επιχείρησης Riviera, που οργάνωσαν στελέχη της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων.

Τα σκληρά μέλη του δουλεμπορικού κυκλώματος βιντεοσκοπούσαν ξυλοδαρμούς των παράτυπων μεταναστών-«ομήρων» που φυλάκιζαν σε πλημμυρισμένη αποθήκη στην Ασπροβάλτα Θεσσαλονίκης και τους ανάγκαζαν να τα στείλουν σε συγγενείς τους προκειμένου να τους εξαναγκάσουν να δώσουν από 900 έως 2.500 ευρώ για τη μεταφορά τους. Σε αρκετές περιπτώσεις απειλούσαν και χτυπούσαν τους μετανάστες σε… ανοιχτή τηλεφωνική ακρόαση με τους συγγενείς.

Ένας από τους «βασανιστές» είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή σε ανθρωποκτονία το 2017 μέσα στις φυλακές Τρικάλων, που ήταν έγκλειστος και κυκλοφορούσε ελεύθερος. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν εννέα άτομα ενώ κατηγορούνται ακόμη 29. Σημειώνεται ότι τα μέλη του κυκλώματος χρησιμοποιούσαν 130 οχήματα, συνολικής αξίας 700.000 ευρώ.

- Ο Burhan τον ρωτάει από πού φορτώνουν οι Άραβες τα άτομα και ο Bakar απαντάει από το «μικρό μαλακό βουνό».

- Ο Burhan τον ρωτάει «αν αυτοκτονήσουν οι Άραβες, να το κάνω και εγώ;».

- Ο Bakar του ζητάει να του στείλει την τοποθεσία που θέλει να τους φέρει.

- Ο Burhan τον ρωτάει αν υπάρχει κανένα μπλόκο κοντά στο στρατόπεδο.

- Ο Bakar απαντάει αρνητικά και αναφέρει πως είναι ήσυχα.

- Ο Burhan του λέει πως δεν είναι αυστηρά όπως παλιά.

- Ο Bakar αναφέρει πάλι ότι δεν υπάρχει τίποτα ειδικά την ημέρα.

- Ο Bakar λέει πως υπάρχει ένας δρόμος που κατεβαίνει πίσω από το στρατόπεδο, από ένα χωματόδρομο, και τον ρωτάει αν θέλει να του πάει εκεί τα άτομα.

- Ο Burhan αναφέρει πως αν φορτώσει δεν τον σταματάει κανείς μετά και τον ρωτάει αν πιάσανε κανένα τώρα τελευταία εκεί στις βάρκες, ο Bakar απαντάει πως όσες φορές έχει πάει εκεί δεν έχει βρει τίποτα μπροστά του.

- Ο Bakar προσθέτει πως αν μια μαύρη δεν ήταν έγκυος δεν θα είχαν πρόβλημα.

- Ο Burhan του λέει να περιμένει και θα του πει.

Αφεντικά της διεθνικής εγκληματικής οργάνωσης φέρονται οι Μανάν και Ουσμάν, 36 και 33 χρόνων από το Πακιστάν. Ο Μανάν ήταν παλαιότερα τοποτηρητής στην Ελλάδα και αναβαθμίστηκε σε αρχηγικό μέλος. Ο Ουσμάν συντόνιζε από το κέντρο της Αθήνας. Συνομιλούσε με αφεντικά στην Τουρκία, ενώ εξαιρετικά σπάνια έβγαινε από το σπίτι για να μη συλληφθεί. «Δάσκαλο» κατονόμαζαν έναν 24χρονο από το Πακιστάν, ο οποίος ήταν παλαιότερα συνοδός και είχε χαρτογραφήσει όλα τα μονοπάτια των ορεινών διαδρομών έως τα σημεία επιβίβασης σε οχήματα. 

Σε αυτές τις διαδρομές είχαν και… check points (σημεία-σταθμοί) όπου αποθήκευαν στεγνά ρούχα, αδιάβροχα στις περιπτώσεις που έβρεχε και φορητούς φορτιστές για τα κινητά τους τηλέφωνα.

Φόρτωναν τους λαθρομετανάστες στα οχήματα, και ένα αρχηγικό μέλος πιάστηκε να λέει: «Να βάλεις στο πρώτο αμάξι τους 9 και στο δεύτερο τους 8. Να τους βάλεις με ωραίο τρόπο στο αμάξι και να τους δείξεις πώς να σκύβουν μέσα στο αμάξι. Να τους πεις πως οι οδηγοί είναι Ελληνες και θα τους δείρουν».



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου