Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021

Σχεδόν απίθανο να προφυλακιστούν οι επικίνδυνοι δράστες του Μετρό τους προστατεύει ο ποινικός κώδικας

 



Πανελλήνια κατακραυγή και σοκ προκάλεσε η εγκληματική επίθεση στον σταθμάρχη του μετρό στην Ομόνοια, επιβάλλοντας έτσι την άμεση αλλαγή στον Ποινικό Κώδικα για την προστασία δημοσίων λειτουργών κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. 

H εγκληματική επίθεση σε βάρος του σταθμάρχη του μετρό σόκαρε την κοινή γνώμη και το υπουργείο δικαιοσύνης προωθεί αλλαγές στη νομοθεσία προκειμένου να αυστηροποιηθούν οι ποινές για ανάλογες περιπτώσεις και δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο για την άσκηση βίας σε δημόσιους λειτουργούς αλλά γενικότερα.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Διαρκούς Επιστημονικής Επιτροπής που παρακολουθεί τα αποτελέσματα που παράγει ο νέος Ποινικός Κώδικας, καθηγητή Λάμπρο Μαργαρίτη, και του ζήτησε με αφορμή το περιστατικό στο μετρό να εξετάσει τα περιθώρια που υπάρχουν για αυστηροποίηση του πλαισίου ποινών για συγκεκριμένα αδικήματα που τελούνται υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Η κατεύθυνση που δόθηκε είναι να εξεταστούν ενδεχόμενες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και να εισαχθούν στην ποινική νομοθεσία ρήτρες ειδικών επιβαρυντικών περιστάσεων για τους δράστες που βιαιοπραγούν σε βάρος εργαζομένων στο Δημόσιο, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και επαναλαμβάνουμε ότι δεν πρέπει να περιοριστούν μόνο για δημόσιους λειτουργούς. 

«Η Πολιτεία είναι αποφασισμένη να νομοθετήσει αυστηρότερες ποινές, ειδικά για αδικήματα σε βάρος ανθρώπων που πέφτουν θύματα βιαιοπραγιών στον χώρο εργασίας τους, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους», ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Με το σημερινό πλαίσιο οι νεαροί επικίνδυνοι δράστες της επίθεσης σε βάρος του υπαλλήλου του μετρό, που διώκονται για κακούργημα, εάν τους αναγνωριστεί ελαφρυντικό, η όποια ποινή επειδή είναι ανήλικοι θα μειωθεί κι άλλο. Με λίγα λόγια οι επικίνδυνοι για την δημόσια ασφάλεια ανήλικοι θα μείνουν ελεύθεροι μέχρι την δίκη τους γιατί η προφυλάκισή τους είναι δύσκολη έως αδύνατη. 

Για να προφυλακιστούν θα πρέπει να έχουν διαπιστωμένες παραβατικές συμπεριφορές σε όμοια αδικήματα.

Οι δύο επικίνδυνοι δράστες, όπως και να ’χει, θα βρεθούν ενώπιον δικαστών ανηλίκων και θα τιμωρηθούν.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου