Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021

Αντιδράσεις για την σύλληψη Ναβάλνι από το καθεστώς Πούτιν

 


Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η σύλληψη του αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι κατά την επιστροφή του στη Ρωσία από τη Γερμανία απο το καθεστώς Πούτιν.

Μόλις μερικούς μήνες μετά τη δηλητηρίαση του με νευροτοξικό παράγοντα από πράκτορες του καθεστώτος της Ρωσίας, του την είχαν στημένη για να τον αποτελειώσουν συλλαμβάνοντας τον.

Η σύλληψη του Αλεξέι Ναβάλνι κατά την άφιξή του στη Μόσχα είναι «απαράδεκτη», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ζητώντας την «άμεση απελευθέρωσή του» από το Κρεμλίνο.

Ο Αλεξέι Ναβάλνι πρέπει να απελευθερωθεί αμέσως, δήλωσε μέσω του Twitter ο Τζέικ Σάλιβαν, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Τζο Μπάιντεν.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ καταδικάζει «σθεναρά» τη σύλληψη χθες του Ρώσου αντιπολιτευόμενου, ανέφερε σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του ο Αμερικανός απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

«Οι ΗΠΑ καταδικάζουν σθεναρά την απόφαση της Ρωσίας να συλλάβει τον Αλεξέι Ναβάλνι», τονίζει ο Πομπέο στην ανακοίνωση Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κρίνοντας ότι «η σύλληψή του είναι η τελευταία σε μια σειρά αποπειρών να σιωπήσουν ο Ναβάλνι και άλλες προσωπικότητες της αντιπολίτευσης και ανεξάρτητες φωνές που επικρίνουν τις ρωσικές αρχές».

Ο 44χρονος Ναβάλνι βρέθηκε αντιμέτωπος με Ρώσους αξιωματούχους κατά τη διάρκεια του ελέγχου διαβατηρίων μετά την προσγείωση του αεροσκάφους που τον μετέφερε στη Μόσχα από το Βερολίνο, όπως μεταδόθηκε σε live μετάδοση από τον λογαριασμό του στο YouTube.

Ο Αλεξέι Ναβάλνι φίλησε τη γυναίκα του πριν τον συλλάβουν στο αεροδρόμιο, με την Γιούλια Ναβάλνι να αποθεώνεται από τον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί όταν έφτασε στον χώρο υποδοχής.

«Λιθουανία, Λετονία και Εσθονία ζήτησαν από την ΕΕ την επιβολή κυρώσεων κατά της Μόσχας εάν ο Ναβάλνι δεν απελευθερωθεί», όπως τόνισε ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας ο οποίος τόνισε ότι «η κράτηση του Ναβάλνι είναι εντελώς ακατανόητη. Το κράτος δικαίου και η προστασία των πολιτικών δικαιωμάτων, στην οποία η Ρωσία δεσμεύεται συνταγματικά, αλλά και από τις διεθνείς συνθήκες, αφορούν και τον Ναβάλνι. Πρέπει να απελευθερωθεί άμεσα».

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ρώσικου καθεστώτος, Μαρία Ζαχάροβα, ανέφερε ότι τα σχόλια του Σάλιβαν και άλλων δυτικών αξιωματούχων «ήταν ήδη έτοιμα από πριν», καλώντας τους «να σέβονται το διεθνές δίκαιο, να μην εμπλέκονται σε νομικές διαδικασίες ανεξάρτητων και κυρίαρχων χωρών και να ασχολούνται με τα προβλήματα των δικών τους χωρών».



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου