Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2021

Πελόσι : Θα κινήσουμε τις διαδικασίες παραπομπής του Τραμπ σε δίκη εάν δεν παραιτηθεί άμεσα

 



Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, η Δημοκρατική Νάνσι Πελόσι, έκανε γνωστό χθες Παρασκευή ότι έδωσε οδηγίες στην Επιτροπή Κανονισμών του Σώματος να προετοιμαστεί για την υποβολή κατηγορητηρίου ώστε να παραπεμφθεί ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε δίκη, εάν δεν παραιτηθεί μετά την αιματηρή εισβολή οπαδών του την Τετάρτη στο Καπιτώλιο.

«Ολες οι επιλογές ανοικτές»

«Η ελπίδα των μελών» του Σώματος «είναι ότι ο πρόεδρος θα παραιτηθεί άμεσα», ανέφερε η κυρία Πελόσι σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε αφού συνεδρίασε με την κοινοβουλευτική ομάδα των Δημοκρατικών, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Ωστόσο, πρόσθεσε, «η Βουλή διατηρεί όλες τις επιλογές ανοικτές» και «οι διαβουλεύσεις μας θα συνεχιστούν».

Για παράβαση καθήκοντος

Νωρίτερα, δύο πηγές με γνώση του θέματος είχαν αναφέρει ότι δημοκρατικοί βουλευτές σχεδιάζουν να καταθέσουν τη Δευτέρα νέα άρθρα μομφής εναντίον του Τραμπ, ξεκινώντας έτσι τις διαδικασίες για την παραπομπή του και την απομάκρυνσή του από το αξίωμα.

Οι πηγές ανέφεραν ότι τα άρθρα, τα οποία συγκροτούν επίσημο κατηγορητήριο για παράβαση καθήκοντος, συντάχθηκαν από τους δημοκρατικούς βουλευτές Ντέιβιντ Σίσιλιν, Τεντ Λιου και Τζέιμι Ράσκιν μετά την επίθεση στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ από υποστηρικτές του Τραμπ.

Ο ένοικος του Λευκού Οίκου μεταξύ άλλων κατηγορείται για «υποκίνηση βίας κατά της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών».

Το κατηγορητήριο

Στα άρθρα μομφής επίσης αναφέρεται η συνομιλία του ρεπουμπλικάνου προέδρου με τον υπουργό Εσωτερικών της Πολιτείας της Τζόρτζια, Μπραντ Ράφενσμπεργκερ, στην οποία ο Τραμπ ζητά από τους εκλογικούς αξιωματούχους της Πολιτείας να «βρουν» σχεδόν 11.000 ψήφους για να ανατρέψει την ήττα του στις εκλογές στην Τζόρτζια.

«Ο πρόεδρος Τραμπ έθεσε σε σοβαρό κίνδυνο την ασφάλεια των ΗΠΑ και των κυβερνητικών της θεσμών. Απείλησε την ακεραιότητα του δημοκρατικού συστήματος, παρενέβη στην ειρηνική μετάβαση εξουσίας και απείλησε έναν συντονιστικό τομέα διακυβέρνησης» αναφέρεται στο κατηγορητήριο που συντάσσουν οι βουλευτές.


Πηγή : in.gr



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου