Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2021

Ίμια 25 χρόνια μετά

 


Πριν από 25 χρόνια η Ελλάδα ήταν έτοιμη να ξεκινήσει πόλεμο με την Τουρκία. Αφορμή η αμφισβήτηση της κυριαρχίας στις βραχονησίδες Ίμια, τη νύχτα της 30ης Ιανουαρίου του 1996.

«Αν πάμε σε σύγκρουση θα νικήσουμε; Θα τα βγάλουμε πέρα;» ρωτούσε ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης περί τα μεσάνυχτα της 30ης Ιανουαρίου του 1996 τον Ο ναύαρχος Χρήστο Λυμπέρης είχε απαντήσει στην ερώτηση του τότε πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη :

Σημίτης : «Αν πάμε σε σύγκρουση θα νικήσουμε; Θα τα βγάλουμε πέρα;»

Αρχηγός ΓΕΕΘΑ : «Σε αυτή τη φάση βρισκόμαστε σε πλεονεκτική θέση. Έχουμε τακτικό πλεονέκτημα. Θα τους καταφέρουμε γερό χτύπημα. Δεν μπορώ να σας υποσχεθώ ότι σε έναν πόλεμο θα έχω τη νίκη στο πιάτο. Θα πολεμήσουμε για να νικήσουμε. Δώστε μου την άδεια για να χτυπήσουμε πρώτοι».



Στη Δυτική Ίμια, τη μικρή δίδυμη βραχονησίδα της Μεγάλης Ίμια, είχαν καταφέρει να αποβιβαστούν περίπου 10 Τούρκοι κομάντος. 

Τούρκοι δημοσιογράφοι κατεβάζουν την Ελληνική σημαία και ανεβάζουν την Τουρκική. Η κρίση στα Ίμια μόλις αρχίζει

Η κρίση επέτρεψε στους Τούρκους να αμφισβητήσουν την κυριαρχία στα Ίμια, έπληξε το κύρος των ενόπλων δυνάμεων και οδήγησε σε μια τραγωδία με τρεις νεκρούς: Τον Χριστόδουλο Καραθανάση, τον Παναγιώτη Βλαχάκο και τον Έκτορα Γιαλοψό, το ελικόπτερο των οποίων συνετρίβη λίγο πριν επιστρέψει στη φρεγάτα Ναβαρίνο.

Ο άθλιος χειρισμός απο την κυβέρνηση Σημίτη, στοιχειώνει ακόμα και σήμερα τις ένοπλες δυνάμεις

Για να έχετε μια εικόνα ο χειρισμός της κρίσης γινόταν από τη Βουλή και όχι από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας για να μην σταλλεί το μήνυμα ότι η κρίση κλιμακώνεται απότομα και η χώρα οδεύει σε πόλεμο. Το γεγονός αυτό επέτεινε την ασυνεννοησία αφού δεν επέτρεπε στα εμπλεκόμενα πολιτικά και στρατιωτικά πρόσωπα να έχουν ακριβή εικόνα της κατάστασης.

Στο μπάχαλο μπορεί αν προστεθεί και η ασυνεννοησία μεταξύ του Θόδωρου Πάγκαλου και του Γεράσιμου Αρσένη αλλά και το γεγονός ότι ο Κώστας Σημίτης είχε εκλεγεί πρωθυπουργός από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ 10 ημέρες νωρίτερα και δεν είχε καν λάβει ψήφο εμπιστοσύνης.






0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου