Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2020

Πομπέο κατά Ερντογάν: Η Τουρκία υπονομεύει την συμμαχία - Έτοιμη για κυρώσεις η Ευρώπη;

 



Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, σε μια ασυνήθιστη για τα νατοϊκά δεδομένα παρέμβαση στο πλαίσιο της συνάντησης ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, τόνισε ότι η Τουρκία εναντιώνεται στις αρχές και τη λειτουργία της Συμμαχίας, υπονομεύοντας έτσι τη συνοχή της, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Συγκεκριμένα, επισημαίνουν ότι υπογράμμισε τις προκλητικές, όπως τις ανέφερε, ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη, τη Συρία και το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ προχώρησε λέγοντας ότι η απόκτηση του αντιαεροπορικού συστήματος S-400, αποτελεί «δώρο για τη Ρωσία» από ένα νατοϊκό σύμμαχο, όπως σημειώνουν.

Ο πιο ένθερμος υποστηρικτής της επιβολής κυρώσεων είναι ο Εμανουέλ Μακρόν, που προχθές ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο πρόεδρο και συζήτησαν αναλυτικά το θέμα των κυρώσεων στην Τουρκία. 

Είναι δεδομένη η συναντίληψη των δύο χωρών για την τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα στην Αν. Μεσόγειο, ενώ ο κ. Μακρόν εμφανίζεται έτοιμος να πάρει πρωτοβουλίες για το θέμα. Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η Αυστρία ενώ στο πλευρό Ελλάδας και Κύπρου στέκονται Λουξεμβούργο, Ιρλανδία και Τσεχία. Θετικά αναμένεται να λειτουργήσει και η στάση της Ολλανδίας. Σύμφωνα με πληροφορίες υπέρ των κυρώσεων θα είναι και η Πολωνία με την Ουγγαρία.

Η Γερμανία και Ισπανία, για οικονομικούς λόγους, και ειδικά η Γερμανία θέλουν να μπλοκάρουν τις κυρώσεις. 



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου